Kuvateksti: Kaikki mukaan. Sanna Nokelainen muistuttaa, että ratkaisuja maailman isoihin kysymyksiin tehdään yhdessä ja poikkitieteellisesti.
Tampereen Teknillisen Seuran ja Tampereen kaupungin historia on pitkälti verkottuneiden miesten tarinaa.
Nuoret, uraansa aloittavat insinöörit ja arkkitehdit perustivat Tampereen Teknillisen Seuran (TTS) edeltäjän vuonna 1893. Seurasta kasvoi teollisuuskaupungin pitkäaikainen, vahva vaikuttaja.
TTS:n jäsenet ovat suunnitelleet ja rakennuttaneet Tampereelle lukuisia maamerkkejä, kuten Hämeensilta, Raatihuone, Näsinneula ja Radisson Blu Grand Hotel Tammer, joka oli seuran oma talo vuosina 1929–1969. Seura kokoontuu Tammerissa edelleen.
Nykyään Tampereen Teknillisellä Seuralla on noin 800 jäsentä. He ovat korkeakoulutettuja tekniikan ammattilaisia, arkkitehteja ja alan opiskelijoita. Jäsenmäärä on ollut tasaisessa kasvussa ja toiminta kiinnostaa myös nuoria.
Ensimmäisen naisen valintaan TTS:n puheenjohtajaksi meni kuitenkin melkein 130 vuotta.
– Miksi, se on hyvä kysymys. Se on tavallaan myös taakka. Uskon, että minut valittiin siksi, että tapani tehdä ja olla ovat herättäneet hyvän mielikuvan, Sanna Nokelainen sanoo.
Nokelainen valittiin puheenjohtajaksi huhtikuussa ja hän aloitti puheenjohtajana heinäkuun alussa.
– Toisaalta olen hemmetin ylpeä. Tuntui kuin olisin palannut kotiin. Hotelli Tammer on osa sitä, sen perinteet ja historia. Pääasia minulle on kuitenkin tämä yhteisö ja ihmiset, joiden kanssa asioita tehdään, keskustellaan, tavataan ja vaikutetaan.
Seura yhdistää samanhenkiset
Sanna Nokelainen on strategiatyöstä väitellyt tekniikan tohtori ja hän on työskennellyt urallaan erilaisissa johtamis- ja kehittämistehtävissä. Nokelainen ei tunnustaudu entiseksi teekkariaktiiviksi, joita seuran jäsenissä on paljon.
– En ollut aktiivi killassa tai ylioppilaskunnassa. Sen sijaan löysin tuotantotalouden alumnitoiminnasta ja Teknillisestä Seurasta oman tavan verkostoitua ja vaikuttaa. Yhteisöt ja niiden rakentaminen on mun juttu, Nokelainen sanoo.
– Jos Tampere, tekniikka ja samanhenkinen seura kiinnostaa, olet todennäköisesti oikeassa paikassa. Meidän yhteisössä on paljon vuosien ja vuosikymmenten pituisia ystävyyssuhteita. Osa on opiskeluajoilta ja osa on muodostunut seuran toiminnassa.
– Joku tulee mukaan kavereiden völjyssä, joillekin se on teekkariuden jatke. Yksi on kiinnostunut tapahtumista, toinen haluaa vaikuttaa, verkostoitua tai tavata samanhenkisiä ihmisiä. Nykyään yhä useampi haluaa kehittyä ammatillisesti, keskustella vertaisten kanssa vaikka johtamisesta. Meillä voi tavata hyvin erilaisissa toimenkuvissa työskenteleviä ihmisiä.
Seuran jäsenyyteen tarvitaan suosittelija. Nokelainen myöntää, että käytäntö on tasapainoilua 130 vuoden perinteiden ja tätä päivää olevien mielikuvien kanssa.
– Suosittelijan puutteeseen jäsenyys ei tyssää, jos ihminen on kiinnostunut ja jäsenkelpoinen. Käytännössä hyvä puoli on, että hakija esittäytyy jäsenille ja häneen päästään tutustumaan. Ehkä hänen kynnyksensä tulla tapahtumiin on jatkossa matalampi, Nokelainen miettii.
Verkosto avaa ovet
Seuran tarkoitusta Sanna Nokelainen avaa insinöörimäisesti tekemisen kautta.
– Mentorointia, koulutuksia, excursioita ja juhlia. Verkostoilla, joita seuran jäsenistä löytyy, pääsemme tutustumaan paikkoihin, joihin ei muuten pääsisi. Tuemme Tampereen teekkareita toteuttamaan näkyviä tempauksia kampuksella ja autamme teekkarikulttuurin ylläpitämisessä. Olemme tekniikan koulutuksen tukijoita niillä mahdollisuuksilla, joita meillä on.
TTS:n pitkäaikaisin vaikuttamisen kohde lienee Tampereen ratikka, jota Seura lobbasi sadan vuoden ajan. Seura jakaa vuosittain stipendejä Tampereen kaupunkiseudun koululaisille ja oli perustamassa niin TTY:n kuin nykyisen Tampereen yliopiston säätiötä.
– Yliopisto on Tampereen alueelle aivan oleellinen asia. Vahva tekniikan alan yliopistokoulutus ja tutkimus on alueelle ja Suomelle äärimmäisen tärkeää. Se on meille yhteinen asia TEKin kanssa. Nykyisen korkeakoulusäätiön perusajatushan on todella hyvä. Kyllä näitä yhdessä ja poikkitieteellisesti tehdään, ratkaisuja maailman isoihin kysymyksiin, Nokelainen sanoo.
Jäsenten yhteisö
Kiinnostaako samanhenkinen seura tai ammatillinen verkosto omalla paikkakunnalla?
Alueseurat ja teknilliset seurat ovat oman alueensa tekkiläisten yhdysside. Seurat ja kerhot järjestävät jäsenilleen vuosittain useita tilaisuuksia, kuten yritysvierailuja, tekniikan alan esitelmiä, senioritoimintaa, ruokakursseja ja muita aktiviteetteja. Kerhot ovat avoimia kaikille TEKin jäsenille.
Lue lisää kerhoista ja alueseuroista: www.tek.fi/fi/tietoa-tekista/jasenten-yhteiso