Kenelle antaisit 30 000 euroa?
TEK ja TFiF jakavat Suomalaisen insinöörityöpalkinnon parhaalle luovalle idealle. Ehdota palkinnon saajaa 25.4. mennessä.
Ammattikunnan ylpeys. Luova idea arjen helpottamiseksi. Viennin veturi. Härveli, jota oli mielettömän hauska tehdä.
Tuleeko mieleesi kuvailua vastaava insinööri- tai arkkitehtityö? Ehkä olet ollut itse mukana hankkeessa, joka edustaa suomalaista osaamista parhaimmillaan. Tai tiedät neronleimauksen, joka on saanut liian vähän suitsutusta osakseen. Kerro siitä meille!
Tekniikan akateemiset TEK ja Tekniska Föreningen i Finland TFiF jakavat Suomalaisen insinöörityöpalkinnon vuosittain henkilölle tai työryhmälle ansiokkaasta innovaatiosta ja käytännön soveltamisesta. Palkinnon ehdokasasettelu on nyt auki.
Kaikki halukkaat voivat ehdottaa palkinnon saajaa. Myös itseään saa ehdottaa. TEKin teknologiavaliokunta valitsee ehdotusten joukosta finalistit. Voittajasta päättävät TEKin ja TFiF:in hallitukset.
Jos koronatilanne sallii, palkinto jaetaan marraskuun 11. päivä TEKin 125-vuotisjuhlassa Dipolissa, Espoossa. Palkinto on 30 000 euroa – sekä mainetta ja kunniaa.
– Haluamme arvostaa ja palkita insinöörityötä, jolla merkittävällä tavalla on muutettu tai muutetaan maailmaa ja yhteiskuntaa kohti parempaa. Palkinto on myös oiva tapa kertoa ammattikuntamme tekemän työn merkityksestä ja nostaa esille sen tärkeyttä koko Suomen ja maailman kannalta, TEKin toiminnanjohtaja Jari Jokinen sanoo.
– Ei ole mitään liian pientä tai merkityksetöntä, mikä ei pitkällä tähtäimellä voisi olla osa jotain suurempaa. Teknisen alan kannustaminen ja omien keksintöjen esille nostaminen, innostaakseen muita osallistumaan jatkuvaan kehitykseen, on tärkeää, sanoo Annika Nylander, TFiF:in toiminnanjohtaja.
Merkityksellistä työtä
Ensimmäisen Suomalaisen insinöörityöpalkinnon pokkasi DI Martti Harmoinen vuonna 1981. Oy Strömberg AB:llä työskennellyt Harmoinen sai tunnustuksen taajuusmuuttajien kehittämisestä.
Sittemmin palkittuja ovat muun muassa tiimi, joka keksi oluen jälkikäymisajan lyhentäneen menetelmän (1995), Suunnon uuden sukupolven rannetietokoneen kehittäjät (2004) ja Vaisalan säätutkatiimi (2011). Tuoreita esimerkkejä ovat hormonikierukan tuoteperheen kehittäjät (2017), työryhmä, joka edistää avaruussatelliittien tekniikkaa (2019) ja Sensible 4:n robottibussitiimi (2020).
Palkinto myönnetään suomalaisen teknillisen osaamisen edistämisestä ja kaupallistamisesta. Palkinnon sääntöjen mukaan palkittava työ on voitu tehdä jo ennen edellisen palkinnon jakoa.
– Korkealuokkaiselle insinööriosaamiselle on tulevaisuudessa yhä enemmän tarvetta, kun meidän on rakennettava yhteiskunta kestävälle pohjalle. Tarvitsemme maailmanluokan innovaatioita, joiden kautta saamme myös uutta vientiä, ja suomalaisesta insinööriosaamisesta on hyvä ponnistaa, TEKin kestävän teknologiayhteiskunnan asiantuntija Jussi-Pekka Teini sanoo.
- Tee ehdotus 25.4. mennessä: www.tek.fi/sitp
- Tutustu palkinnon aiempiin voittajiin: www.tek.fi/fi/2020
- TFiF: Åt vem skulle du ge 30 000 euro?