Tiesitkö, että elämme palkkatasa-arvon kannalta kiinnostavia aikoja? Tiimalasissa on korkeintaan puolitoista vuotta, ennen kun erityisesti sukupuolten palkkaerojen tasaamiseen tähtäävä EU:n palkka-avoimuusdirektiivi tulee kansallisesti voimaan. Tiedossa ei ole kaikkien palkkojen tasapäistämistä, vaan parempaa läpinäkyvyyttä työn kriteereihin ja vaatimuksiin.
Lähtötilanteessa riittää siivottavaa: keskimääräinen sukupuolten välinen palkkaero ei ole juuri kaventunut Suomessa viimeisen 30 vuoden aikana, tarkasteltiinpa sitten selittämättömiä tai asemaan liittyviä palkkaeroja. Rohkaisevaa tönäystä oikeaan suuntaan todellakin kaivataan.
Ehkä kiinnostavin muutos aiempaan on parempi näkyvyys eri työtehtävien koko ansaintarakenteeseen, kuten peruspalkan päälle tuleviin bonuksiin ja etuihin, sillä suurimmat erot vaikuttavat syntyvän juuri niissä. Onnistuessaan laki johtaa esimerkiksi miesten ja naisten tulospalkkioiden selittämättömien erojen tasaantumiseen. Kyllä kiitos!
Muutosten kanssa on oltava tarkkana. Luovassa työssä tai startupeissa palkat voivat olla vaihtelevia roolien ja riskinoton mukaan. Jos direktiiviä tulkitaan liian jäykästi, palkka-avoimuus voi patistaa yritykset purkamaan tämänkaltaisia joustoja. Globaalien työmarkkinoiden todellisuudessa harva kunnianhimoinen tietotyöläinen jaksaa sellaista kovin kauaa katsella.
Avoimuusvaatimus asettaa paljon uusia vaatimuksia työnantajille, mutta myös tavallisille työntekijöille ja esihenkilöille. Kengänkärkiin katselu vuosittaisessa kehityskeskustelussa ei enää riitä, kun työssä onnistumista ja työn vaatimuksia pitää pystyä objektiivisesti todentamaan ja perustelemaan. Palkkatason määrittely uutta työtä vastaanottaessa ei voi olla enää nykyisenkaltaista kummallista varjonyrkkeilyä.
Parhaassa tapauksessa Suomessa työntekijät oppivat puhumaan vihdoin rahasta kainostelematta ja yksin työvuosiin perustuva senioriteetti kovan palkan takaajana jää unholaan. Tästä hyötyvät etenkin oppimiskykyiset, motivoituneet ja aiemmin haitallisten rakenteiden puristuksissa olleet työntekijät sekä työpaikat, joissa esihenkilöasema ei ole palkkio hyvin tehdystä asiantuntijatyöstä, vaan omanlaisia taitojaan vaativa osaamisalueensa.
Tulevan lain ja etenkin uudenlaisen palkkapuhekulttuurin vaikutukset tulevat olemaan tietotyöläisen näkökulmasta mielenkiintoista tasapainottelua houkuttelevuuden, tasa-arvon ja riskinoton välillä. Fiksu työntekijä ja työnantaja valmistautuu vääjäämättömään jo nyt. Palkasta puhumisen voi aloittaa lähikollegoiden kanssa jo tänään.
Kirjoittaja on Tanskassa lääketeollisuudessa työskentelevä biotekniikan diplomi-insinööri ja TEKin hallituksen jäsen.
Kirjoitus on julkaistu aiemmin kolumnina TEK-lehdessä 1/2025.
- Haluatko lukea muita näkemyksiä? Lisää TEK-lehden kolumneja löydät täältä.