Kymmenen tekkiläistä eduskuntaan

|
Uutinen
Kuuntele

He ovat uudet tekkiläiset kansanedustajat.

Tekniikan ammattikuntaa on perinteisesti kutsuttu hiljaiseksi ammattikunnaksi. Sillä on viitattu tekniikan korkeakoulutettujen laimeaan osallistumiseen yhteiskunnalliseen päätöksentekoon. Näissä eduskuntavaaleissa 45 tekkiläistä lähti ehdokkaaksi ja peräti kymmenen heistä tuli valituksi. Onnittelut valituille!

Arkkitehti ja suurperheen isä Anders Adlercreutz, 48, (RKP) Kirkkonummelta valittiin toiselle kaudelleen Uudenmaan vaalipiiristä. Adlercreutz kampanjoi koulutussatsausten, yrittäjyyden edellytysten ja energiatehokkaan rakentamisen puolesta.

 

34-vuotias DI, ilmastonmuutostutkija ja kaupunginvaltuutettu Atte Harjanne (vihr) meni uutena kansanedustajana läpi Helsingin vaalipiiristä. Harjanne oli opiskelija-aikoinaan luottamustehtävissä Teknillisellä korkeakoululla ja Aalto-yliopistossa. Hän on aktiivinen reserviläinen, eduskunnan jalkapallojoukkue saa Harjanteesta kovan vahvistuksen.

Tamperelainen vihreä Satu Hassi, 67, on todellinen politiikan konkari. Peppi Pitkätossua ihaileva Hassi työskennellyt ympäristöministerinä, vihreiden puheenjohtajana, Euroopan parlamentin jäsenenä ja kansanedustajana. Ilmasto- ja ympäristöasioiden tuntija Hassi valittiin eduskuntaan ensimmäisen kerran 1991.

Uusi kansanedustaja, tuotantotalouden DI Hanna Holopainen (vihr), 42, on Lappeenrannan kaupunginvaltuuston toinen varapuheenjohtaja. Holopainen on opiskellut myös ympäristöteknologiaa. Holopainen kampanjoi vaaleissa perusvihreillä tasa-arvon, ilmastonmuutoksen torjumisen ja perustulon teemoilla.

Lukiolaisten liiton toiminnanjohtajana työskentelevä Saara Hyrkkö, (vihr), kampanjoi koulutuksen, ympäristön ja tasa-arvon puolesta. Espoolainen kaupunginvaltuutettu Hyrkkö, 31, valittiin Uudeltamaalta eduskuntaan uutena kansanedustajana. Hyrkkö sukelsi teekkarielämään pitkän kaavan mukaan, Sähköinsinöörikillan fuksikapteeni eteni aina AYY:n puheenjohtajaksi. Hän on myös TEKin valtuuston jäsen.

Jenni Pitko, 32, nousi jo viime kunnallisvaaleissa Oulun vihreiden ykkösnimeksi. Pitko tuo arkkitehtina eduskuntaan maankäytön ja rakennetun ympäristön erityisosaamista. Hän on Oulun kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja ja toisen kauden kaupunginvaltuutettu. Pitko on TEKin valtuuston jäsen.

Perussuomalaisten Sakari Puisto, 42, on Cambridgen yliopistosta väitellyt filosofian tohtori. Väitöksensä Puisto teki fysikaalisen kemian alalta. Pirkanmaalta eduskuntaan valittua Puistoa on tituleerattu yhdeksi perussuomalaisten tärkeimmistä taustavaikuttajista. Ennen politiikkaa Puisto ehti työskennellä yksityissektorilla ja yliopistoissa.

Hämeenlinnalainen DI Lulu Ranne, 47, valittiin komeasti eduskuntaan lähes 8000 äänellä. Tampereen teknillisestä yliopistosta valmistunut ison perheen äiti lähti perussuomalaisten riveissä politiikkaan huolestuttuaan eriarvoistumisesta ja talouden kurjistumisesta. Ranne työskentelee Pirkanmaan ELY-keskuksessa ympäristö- ja hankeasiantuntijana.

Tekkiläisten äänikuningas oli ylöjärveläinen Sami Savio (ps), joka uusi kansanedustajan paikkansa yli 11 000 äänellä. Savio, 43, on koulutukseltaan filosofian maisteri, diplomi-insinööri ja kauppatieteiden maisteri, sekä ammatiltaan projektipäällikkö. Sakari Puiston tapaan Savio kampanjoi tiukemman maahanmuuttopolitiikan puolesta. Savion mukaan hallituksen tulisi laskea verotusta ja kannustaa yrityksiä TKI-investointeihin.

Ympäristötekniikan DI, kansanedustaja ja kokoomuksen varapuheenjohtaja Mari-Leena Talvitie, 38, on monelle tuttu myös TEKin valtuustosta. Talvitie uusi eduskuntapaikkansa Oulun vaalipiiristä lähes kuudella tuhannella äänellä. Järkivihreäksi ilmoittautuvaa Talvitietä kiinnostaa erityisesti ympäristöministerin salkku.

Vihreiden tekkiläiset kansanedustajat Jyrki Kasvi ja Johanna Karimäki putosivat niukasti eduskunnasta.
 

Avainsanat: