Kysy, puutu, tue ja haasta
TEKin opiskelijatoiminnan asiantuntija Jeremi Nyyssönen kokosi viisi tapaa, joilla sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvia opiskelukavereita voi tukea.
Kysy ja tiedosta oletuksesi
Me kaikki teemme oletuksia, emmekä voi sille mitään. Tämä on hyvä tiedostaa. Älä oleta opiskelukaverisi sukupuolta tai seksuaalista suuntautumista, vaan kysy. Se on helpoin tapa.
Kun kysyt, ota tilanne huomioon: missä olette, moniko on paikalla, miten esität kysymyksesi? Yleensä kysyminen on hyvä tehdä kahden kesken. Ja jos kaverisi ei halua vastata tai lähteä keskustelemaan aiheesta, älä intä. Kaikilla on oikeus määritellä tai olla määrittelemättä itsensä.
Muista myös, että Google on olemassa – voit kouluttaa itseäsi sateenkaariasioista, se ei ole kaverisi vastuu.
Puutu epäasialliseen käytökseen
Kynnys puuttua toisen puheeseen on korkea. Ymmärrän hyvin, ettei sitä aina uskalla tai huomaa tehdä. Jos kuitenkin panet merkille opiskelijatapahtumissa tai -tiloissa epäasiallista käytöstä tai tökeröä kielenkäyttöä, huomauta siitä. Älä syyllistä. Kyseessä voi olla tietämättömyydestä johtuva vahinkokin.
Muutos asenteissa ja toimintatavoissa ei kellään tapahdu yhtäkkiä. Mutta jos kukaan ei puutu tai sano, että kaverin käytöksessä on parantamisen varaa, hän ei välttämättä edes tiedä tekevänsä väärin.
Jos tuntuu vaikealta mennä itse sanomaan asiasta, voit kääntyä esimerkiksi yhdenvertaisuusvastaavan tai häirintäyhdyshenkilön puoleen. Jos tällaista ei löydy suoraan yhdistyksestänne, ylioppilaskunnasta vähintään löytyy.
Google on olemassa – voit kouluttaa itseäsi sateenkaariasioista, se ei ole kaverisi vastuu.
Ole tukena
Jos joku kertoo sinulle kuuluvansa sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöön, kuuntele. Kaverisi on osoittanut luottamusta kertomalla sinulle. Pidä asia omana tietonasi äläkä levitä sanaa.
Uskalla haastaa ajatusmaailmasi
Vaatii rohkeutta kohdata omat ennakkoluulot. Ihmisillä on hyvin erilaisia taustoja, heidät on kasvatettu keskenään eri tavalla ja heillä on erilaisia lapsuudessa muodostuneita ajatusmalleja. Ole avoin erilaisuutta kohtaan, valmis muokkaamaan omaa ajatteluasi ja utelias oppimaan uutta.
Haasta turhat sukupuolinormit
Opiskelijakulttuurissa on valitettavasti vieläkin olemassa turhia syrjiviä perinteitä. Esimerkiksi sitseillä istumajärjestys perustuu perinteisesti sukupuoleen. ”Aina on tehty näin” ei ole vedenpitävä peruste jatkaa perinnettä. Sitsejä järjestävien kannattaakin arvioida, onko esimerkiksi tarpeellista istuttaa ihmisiä sukupuolen mukaan.
Jeremi Nyyssönen on tietotekniikan DI-vaiheen opiskelija Turun yliopistosta ja TEKin opiskelijatoiminnan asiantuntija. Tekstiä on täydennetty Setan koulutusasiantuntija Marita Karvisen huomioilla.
Sinua saattaa kiinnostaa myös: