Generalisti eli moniosaaja. Anni Kujalasta tuntui hyvältä saada järjestystä oman pään sisälle ja omalle osaamiselle luokittelu. Juuri sitä hän oli tavoitellutkin, kun hän haki TEKin mentorointiohjelmaan.
– Pidän suuressa arvossa oivalluksia, joita sain keskusteluissa Eskon kanssa, Kujala sanoo.
Esko Sierla toimi ohjelmassa Kujalan mentorina. Sierla näkee, ettei ihmisen tarvitse olla yhden tietyn asian spesialisti vaan juuri Kujalan tyyppinen laaja kiinnostus asioihin ja monipuolinen osaaminen toimii työelämässä myös hyvin.
Molemmat Sierla ja Kujala ovat konetekniikan diplomi-insinöörejä. Sierla valmistui Aalto-yliopistosta vuonna 2011, Kujala puolestaan Tampereen yliopistosta kymmenen vuotta myöhemmin.
Yhteisen koulutustaustan lisäksi heitä yhdistää samankaltainen urapolku. Molemmat aloittivat teollisuuden töissä, Sierla telakalla ja Kujala valmistavassa teollisuudessa. Nyt molemmat ovat IT-alan töissä. Sierla on tiimivetäjä ohjelmistokehitystä tekevässä Eficodessa. Kujala toimii asiakasrajapinnassa yrityksessä, joka tuottaa ohjelmistoa valmistavaan teollisuuteen.
– Meillä on tosi yhteneväiset taustat, Kujala sanoo ja kiittelee, että TEK teki hyvän valinnan, kun muodosti heistä mentorointiparin.
– Meidän oli helppo keskustella, kun meidän maailmankuvamme on samanlainen, Sierla komppaa.
Kujala kertoo, että häntä lohduttaa edelleen melkein päivittäin oivallus, jonka hän sai keskusteluista Sierlan kanssa.
– Kun tein ohjelmistokonsultointia asiakkaille ennen mentorointia, minua välillä ahdisti, kun tuntui, etten osaa antaa valmiita ratkaisuja. Esko kertoi, ettei kukaan asiakas odota minulta palaverissa valmista ratkaisua heidän ongelmaansa. Palaverissa vasta keskustellaan, ratkaisu kyllä löytyy!
TEK tarjosi keskusteluille rungon
Esko Sierla lähti TEKin mentorointiohjelmaan, koska hän halusi oppia mentoroimaan. Hän oli aiemmin ollut itse mentoroitavana ja epävirallisesti mentoroinut alaisiaan, mutta hän halusi oppia mentoroinnin tekniikoita.
– Ohjelmassa oli tarjolla tosi hyvää materiaalia. Meillä oli hyviä keskusteluja. Ehdottomasti tämä oli positiivinen kokemus, hän sanoo.
Anni Kujalan kavereilla oli kannustavia kokemuksia mentoroinnista. Kujala koki, että nyt oman uransa alkuvaiheessa hän hyötyisi keskusteluista uuden, tuntemattoman ihmisen kanssa. TEKin mentorointiohjelmasta hän lähti hakemaan selkeyttä ura-ajatuksiinsa.
– TEKin tarjoama runko, materiaalit ja harjoitukset auttoivat. Meillä oli Eskon kanssa myös selkeä suunnitelma, mistä aiheista keskustelemme ja koska, Kujala kertoo.
Molemmat kehottavat tulevia mentorointipareja miettimään selkeät tavoitteet ohjelmalle.
– Etukäteen mietityt aiheet tuovat keskusteluun syvyyttä, Sierla pohtii.
Heidän toinen vinkkinsä on varata aikaa tutustumiseen. Sierla ja Kujala käyttivät kaksi ensimmäistä tapaamiskertaa omien taustojensa kertomiseen ja odotustensa kartoittamiseen.
– Mentorointi on ihmisbisnestä. Anni on hyvä tyyppi ja aktiivinen. Oli helppoa toimia hänen mentorinaan, Sierla sanoo.
Aikaa keskittymiselle
Anni Kujala sai mentoriltaan Esko Sierlalta konkreettisen vinkin, jolla rauhoittaa hektistä työarkea. Focus time tarkoittaa kalenterivarausta itselle, omaa keskittymistä vaativaa työtä varten.
– Esko ehdotti minua varaamaan kalenterista pari tuntia pari kertaa viikossa. Etukäteen pitää miettiä, minkä tehtävän parissa tuon ajan käyttää, Kujala kertoo.
– Käytän focus timea itsekin. Kalenterivarauksen otsikko kannattaa muokata sen mukaan, mitä aikoo tehdä. Työkaverit kunnioittavat focus timea silloin paremmin, Sierla vinkkaa.
Keskustelujen myötä Sierla alkoi peilata läpikäytyjä aiheita omaan elämäänsä. Mentorointiohjelman aikana hän vaihtoi työpaikkaa.
– Olisi se voinut tapahtua muutenkin, mutta keskustelut ohjelman aikana saivat pohtimaan, mitä isona haluan tehdä.
TEKin mentorointiohjelma oli järjestyksessään neljäs. Ohjelma päättyi huhtikuussa 2024.
Hae vertaismentoriksi
Syksyllä alkaa TEKin seuraava mentorointiohjelma. Se toteutetaan vertaismentoroinnin asetelmalla, jossa tasavertainen pari jakaa kokemuksiaan ja osaamistaan toinen toiselleen. Puolen vuoden mittainen ohjelma sisältää parikeskusteluiden lisäksi yhteisiä tilaisuuksia sekä verkkomateriaalia mentoroinnin tueksi.
Ohjelma on suunnattu työuransa keskivaiheilla oleville TEKin täysjäsenille, joille on jo kertynyt kokemusta työelämästä.
Mentorointiohjelma toteutetaan virtuaalisesti, joten voit osallistua mistä päin Suomea tahansa – tai Suomen rajojen ulkopuolelta!
Mentorointiohjelma alkaa 29.10.2024 ja päättyy 8.4.2025.