Mies robottipuvussa
Oululainen sähkötekniikan opiskelija Jani Lehtovirta suunnittelee ja rakentaa robottipukuja. Miehen ideat ovat herättäneet kiinnostusta ulkomailla asti. Uusin puku Brox on ensimmäinen osa luojansa omaa Grovetron-sarjaa.
Kuvassa poika nauraa. On vuosi 1998 ja hän on juuri pukenut pahvista, kartongista ja teipistä askartelemansa puvun pikkuveljensä ylle. Puku muistuttaa pakkopaitaa, ja kaksi vuotta nuorempi pikkuveli on satimessa. Seitsemänvuotias Jani Lehtovirta on onnistunut.
17 vuotta myöhemmin pojasta on tullut mies. Hän nauraa edelleen, mutta tällä kertaa kuulemme sen – mies on peittänyt kasvonsa kommandopipolla ja tummennuskalvolla, sillä mahdollinen läpimurto mielessä hän haluaa pitää jo nyt siviiliminänsä salassa. Hän istuu Oulun yliopiston teknillisen tiedekunnan tiloissa vierellään uusin onnistumisensa, miehen mittainen robottipuku nimeltään Brox.
24-vuotias sähkötekniikan opiskelija on saanut yhdistettyä harrastuksensa ja opintonsa. Hän puhuu kuin vanha tekijä esitellessään uusinta luomustaan ja sen ominaisuuksia.
– Puvussa on 15 eri tilaa, joihin pääsen käyttämällä tätä näppäimistöä, Lehtovirta kertoo ja näyttää puvun oikean käden hansikkaassa olevaa kolmea näppäintä.
– Ne lähettävät komennon tälle rintalastassa sijaitsevalle Arduino-mikrokontrollerille, ja 20 servomoottoria hoitavat loput.
Pääosin alumiinista ja muovista koostuva puku on rakennettu osin kierrätysmateriaalista – kuten pyörän osista, vaahtomuovista ja retkipatjasta – ja osin tilatuista komponenteista. Joitain osia, esimerkiksi pultteja, on 3D-tulostettu. Virran puku saa kahdesta litium-ion akkukennosta. Kierrätysmateriaalia nekin: vanhoja kannettavan tietokoneen akkuja.
Lukemattomia työtunteja ja valvottuja öitä
Ensimmäisen kerran Lehtovirta toi intohimonsa julkisesti näytille penkkareissa vuonna 2010. Puvun nimi oli Mr. Lordi. Sen jälkeen pukuja on syntynyt vuosittain. Iron Man, Finnish Iron Man, Iron Woman, T-Rexiksi muuntautuva Transformer.
Abipäiville 2015 valmistunut Brox on Lehtovirran seitsemäs robottipuku. Samalla se on ensimmäinen lajissaan, nimittäin tekijänsä oman Grovetron-sarjan ensimmäinen.
– Olin jo pitkään haaveillut omasta jutusta. Grovetron-sarjan hahmon ensimmäinen luonnos on vuodelta 2010, Lehtovirta muistelee.
Hän kertoo, että hahmoon ja Grovetron-maailmaan liittyy tarina, jonka hän joskus haluaisi päästä kertomaan maailmalle esimerkiksi elokuvan muodossa. Kyselyitäkin aiheesta on jo tullut eikä Lehtovirta ole yksin unelmiensa kanssa.
– Kaikenlaista on kehitteillä, mutta askel kerrallaan edetään. Onneksi tukena ja apuna on paljon hyviä tyyppejä, kuten tyttöystäväni, joka on ollut alusta asti mukana.
Apuvoimille on todella ollut tarvetta. Lehtovirta laskee Brox-puvun valmistamiseen kuluneen seitsemän kuukauden aikana yli 2 000 henkilötyötuntia. Pukua rakennettiin Oulun yliopiston osittain rahoittamana opiskelijoista koostuvan työryhmän kanssa aamuöiden pikkutunneille asti. Tunnustuksensa projektille antoi myös Nokia, jonka tiloissa tuotantoinsinöörin kesätyöpestiä hoitanut Lehtovirta sai työstää pukunsa runkoa varsinaisen työaikansa jälkeen.
Yhteydenottoja ulkomailta asti
Brox-puvun tärkein uudistus ja ero aiempiin pukuihin on sen pikapukeutumisominaisuus. Kun aiemmin robottipuvun pukemiseen ylle saattoi kulua kolme varttia, onnistuu sama nyt pukeutumistelineen avulla jopa alle minuutissa. Siinä Lehtovirta näkee myös puvun hyötykäyttömahdollisuudet.
– Tällaisesta voisi olla hyötyä suojapukuna esimerkiksi tulivuoritutkijoille sekä hälytystehtävissä palomiehille ja hoitohenkilökunnalle, Lehtovirta pohtii.
Puvut ovat herättäneet mielenkiintoa ulkomailla asti. Sananvaihtoa on käyty muun muassa älyhanskoja valmistavan saksalaisen yrityksen kanssa, mutta enempää Lehtovirta ei voi vielä kertoa.
– Pukukyselyitä on tullut myös merten takaa, mutta tilaustuotantoon ei ole vielä resursseja, Lehtovirta sanoo ja mainitsee nelinumeroisen summan, jota hänelle on tarjottu puvun valmistamisesta hupikäyttöön.
”Tämä on vasta alkua”
Parhaillaan Lehtovirta on kiireinen varsinaisen opiskelun parissa. Kandidaatin paperit ovat yhden kurssin päässä. Seuraavaa robottipukua voi kuitenkin odottaa jo ensi vuonna. Se on kolme metriä korkea ja kaksi ja puoli metriä leveä ja siihen liittyy aiempaa enemmän robotiikkaa.
– Pukua voidaan myös ohjata ilman varsinaista käyttäjää sen sisällä. Joko älypuhelinsovelluksen tai erikseen päälle puettavan asun avulla, joka mallintaa liikkeitäsi robotin toistettavaksi, Lehtovirta kuvailee.
Hankkeen rahoitushakemus on jo lähtenyt eteenpäin suomalaisten tuoreita videoprojekteja rahoittavalle Yle Folkille. Puvun kehittämisen rinnalle rakentuvassa videoprojektissa Lehtovirran on tarkoitus opettaa samalla muille robotin rakentamisen saloja ja tehdä jotain sellaista, mitä tässä maailmassa ei vielä ole tehty.
– Tämä on vasta alkua, Lehtovirta myhäilee.
Fakta: Jani Lehtovirta |
|