Moni taikatemppu perustuu raakaan laskentaan

|
Uutinen

Martti Sirén kouluttaa opettajia opettamaan matematiikkaa taikatemppujen avulla vain siksi, että hän on taikuri.

Hämeenlinnalainen taikuri Martti Sirén on kirjoittanut kohta kolme taikurikirjaa matemaattisista taikatempuista. Kirjoissa hän kertoo, millaista matematiikkaa temput sisältävät, ja mitä tempun avulla voi oppia ja opettaa.

Silti hän väittää, ettei oikeastaan ole innostunut matematiikasta eikä opettamisesta.

– Olen aina pitänyt taikatempuista ja kirjoista. Jossain vaiheessa huomasin, että valtava määrä taikatemppuja perustuu laskemiseen ja numeroihin ja että näissä matematiikkaan perustuvissa taikatempuissa tunnelma on usein jopa voimakkaampi kuin muissa tempuissa.

Missing kuvan.

Matematiikkaan perustuvien taikatemppujen vaikuttavuus perustuu Sirénin mukaan siihen, että niissä taikuri ei näytä olevan aktiivisessa roolissa.

– Silmien edessä tapahtuu jotain käsittämätöntä, koska tempusta on karsittu pois kohta, jossa ehtii ajatella, että nyt huijataan. Syntyy tunne, että nyt minä en ymmärrä.

Siréniä viehättää matematiikassa se, että sen voi yhdistää niin moneen asiaan.

– Matematiikkaa on vaikka baletissa. Itse yhdistän matematiikan taikatemppuihin vain siitä syystä, että olen taikuri.

Massat odottavat vain sosiaalista lupaa

Martti Sirénin kirjoittamat taikurikirjat Suklaakark­keja Sammosta, Viisi viiriäistä ja kaksi kelmiä sekä lähi­aikoina ilmestyvä Syntymäpäiväparadoksi on koottu tempuista, joiden käyttöä hän on esitellyt erilaisissa työ­pajoissa ympäri Suomea. Kirjat on kustantanut Matemaattisten Aineiden Opettajien Liitto MAOL ry:n kustannusyhtiö MFKA-Kustannus Oy.

Työpajoihin on osallistunut matemaattisten aineiden opettajien lisäksi muitakin opettajia ja joskus oppilaitakin. Palautteen perusteella taikatemput sopivat hyvin herättämään kiinnostuksen matematiikkaan niilläkin, jotka eivät ole oppiaineesta aiemmin erityisesti perustaneet.

– Oikeastaan on niin, että pientä osaa porukasta mate­matiikka kiinnostaa valtavasti ja pientä osaa ei lainkaan. Siinä välissä on suuri harmaa massa, johon taikatemput purevat parhaiten. He vain odottavat sosiaalista lupaa innostua matematiikasta.

Mahtavaa matematiikkaa -teemapäivää vietetään tänä vuonna marraskuun ensimmäisenä torstaina eli 5. marraskuuta 2020.