Naisilla on paljon annettavaa tekniikan alalla
Women in Tech -foorumissa pohdittiin, miten naisia saataisiin enemmän mukaan rakentamaan menestystarinoita.
Naisia tarvitaan tulevaisuudessa yhä enemmän tekniikan alalla. Maailma monimutkaistuu kovaa vauhtia: diginatiivit tulevat ryminällä työmarkkinoille, digitalisaatio valtaa kaikki yhteiskunnan osa-alueet ja monimuotoisuus lisääntyy työelämässä.
Tämän vuoksi myös työnteon tapojen ja johtamisen on muututtava.
– Tulevaisuudessa johtajilta ja työntekijöiltä vaaditaan kykyä kommunikoida, kuunnella, tehdä yhteistyötä ja työskennellä tiimissä. Ne ovat avaimet menestykseen, korosti Stephanie Keller-Bottom, jolla on takanaan pitkä johtajan ura muun muassa Nokialla, Hewlett-Packardilla ja Citibankissa.
– Tällaiset johtajat vievät yritykset seuraavalle tasolle. Ja juuri nämä taidot ovat tyypillisiä naisille, Keller-Bottom korosti.
Keller-Bottom esiintyi 7. lokakuuta järjestetyssä Women in Tech -foorumissa Helsingin messukeskuksessa. Yli 700 osallistujaa pohti päivän ajan, miten naisia saataisiin rakentamaan menestystarinoita. Foorumin järjesti Teknologiateollisuus, ja TEK toimi yhtenä tapahtuman tukijana.
Keller-Bottom uskoo, että suuri muutos kytee pinnan alla. Monet naiset ovat päässeet merkittäviin johtajatehtäviin teknologiayrityksissä. Muutoksen veturina toimii etenkin startup-maailma.
– Tilastojen mukaan vain 13 prosenttia riskisijoituksista menee naisille. Toisaalta naisten johtamat startup-yritykset tekivät 40 prosenttia enemmän liikevaihtoa viiden ensimmäisen vuoden aikana ja olivat 61 prosenttia menestyneempiä kuin miesten johtamat yritykset.
Tue monimuotoisuutta
Keller-Bottomin mielestä yhtä tärkeää kuin liikevaihdon kasvattaminen on se, että saa erilaiset ihmiset työskentelemään yhdessä saman tavoitteen eteen. Organisaation menestys vaatii monimuotoista työyhteisöä.
Samoilla linjoilla on myös kasvatuspsykologian professori Kirsti Lonka Helsingin yliopistosta.
– Omassa tutkimusryhmässäni on periaate, että emme vain siedä monimuotoisuutta, vaan tuemme sitä. Mukana on monenlaisia ihmisiä: ulkomaalaisia ja suomalaisia, miehiä ja naisia, nuoria ja vanhoja. Johtajan tehtävä on rasvata tiimi niin, että se toimii.
– Kyse ei ole naisista ja miehistä, vaan monimuotoisuudesta. Siitä, että työelämä on tasa-arvoinen myös maahanmuuttajille ja eri-ikäisille, huomautti puolestaan professori Anssi Vanjoki Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta.
Seuraa intohimoasi
Telesten puheenjohtaja Marjo Miettinen huomautti omassa puheenvuorossaan, että tällä hetkellä tekniikan alan työntekijöistä 22 prosenttia on naisia. Miten tyttöjä ja naisia sitten saataisiin enemmän mukaan rakentamaan menestystarinoita?
Monet valintoihin vaikuttavat roolimallit iskostuvat takaraivoon jo lapsena.
– Olen pitänyt aihetta esillä opettajien koulutuksessa. Meillä ei ole varaa menettää 50 prosenttia mahdollisesta tekniikan alan työvoimasta jo ennen kuin he ovat täyttäneet kymmenen vuotta. Esimerkiksi Etelä-Koreassa ei ole tällaista jaottelua, ja sen vuoksi he myös kukoistavat, sanoi kasvatustieteen professori Kirsti Lonka.
Myös muut panelistit antaisivat perinteisille sukupuolirooleille kyytiä.
– Meidän tulee opettaa lapsillemme, että ei tarvitse elää ennakko-odotusten mukaan. On hyväksyttävää olla erilainen ja vähän vaikea, korosti Koppicatch-yrityskiihdyttämön perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Inka Mero.
– Kun lapsemme menevät työelämään, on heitä vastassa aivan erilaiset työt kuin nyt. Matematiikan ja fysiikan lisäksi meidän pitää opettaa lapsillemme uteliaisuutta ja itseluottamusta, jatkoi DLD Median perustaja ja toimitusjohtaja Steffi Czerny.
Löydä oma polkusi
Czerny kehottikin kaikkia kulkemaan omaa reittiään.
– Itselläni kesti yli 20 vuotta löytää, mitä todella haluan tehdä. Tein ennen sitä erilaisia töitä. Älä keskity liikaa uraasi, vaan siihen, mitä teet.
Vanjoki oli samoilla linjoilla.
– Hyödynnä omaa persoonasi muutoksen tekemiseen. Seuraa intohimoasi. Älä suunnittele uraasi, vaan tee asioita, joista pidät sekä opi samalla, Vanjoki neuvoi.
Women in Tech -foorumiin osallistui yli 700 henkilöä. Tapahtuma varattiin loppuun neljässä päivässä. Foorumin järjesti Teknologiateollisuus, ja TEK toimi yhtenä tapahtuman tukijana.
Lue myös artikkelit:
- Palkkakartoitus paljastaa perusteettomat palkkaerot
- Mielekäs työura ei ole perheeltä pois
- "Kun uskaltaa, kaikki on mahdollista"
- "Feminiiniset koneteekkarit" teekkarimaailmassa
- Naisten työttömyys miehiä yleisempää
- DI-nainen olisikin mieluummin lääkäri?
Artikkelia muokattu 12.10. Tekstiin lisätty tapahtuman järjestäjä.