Oletko kokeillut etäkokousta saunan lauteilta?

|
Uutinen

Teetkö koronan takia etätöitä? Muista huolehtia tietosuojasta, riittävistä vakuutuksista – ja tietysti omasta työkyvystäsi.

Hallituksen mukaan kaikkien pitäisi nyt tehdä työnsä etänä, jos se vaan on mahdollista. Suosituksen tarkoitus on hillitä koronaviruksen leviämistä. Monet tietotyötä tekevät ovatkin jääneet kotitoimistolle etäilemään. Kokosimme TEKin lakimiehen vinkit ja hyödylliset linkit etätyöläiselle.

Mitä etätyöstä kannattaa sopia työnantajan kanssa?

Etätyö edellyttää aina sopimista työnantajan kanssa. Työntekijä ei voi siis itse päättää jäävänsä etätöihin. 

– Kaikkiin töihin etätyö ei sovellu, mutta koronavirusepidemian aikana kotona tehtävää etätyötä suositellaan käytettäväksi kaikissa niissä tilanteissa, joissa se suinkin on mahdollista, TEKin lakimies ja työelämäasiantuntija Anna Mäki-Jokela sanoo.

Monet työnantajat ovatkin ohjeistaneet työntekijöitään jäämään etätöihin. Tässäkin tilanteessa kannattaa Mäki-Jokelan mukaan tehdä etätyöstä työnantajan kanssa kirjallinen sopimus. 

– Sopimusta ei ole pakko tehdä, mutta suosittelen sitä työntekijöille ja työnantajille. Sopimuksen avulla vältytään monelta jälkipyykiltä.

Sopimuksen avulla vältytään monelta jälkipyykiltä.

Etätyösopimuksessa voidaan sopia esimerkiksi etätyönä tehtävästä työstä, etätyön tekemisen ehdoista ja etätyön kestosta.

– Kannattaa myös sopia työajasta, työajan seurannasta ja työn raportoinnista, Mäki-Jokela sanoo.

Koska etätyö on uuden työaikalain piirissä, lähtökohtaisesti kaikki normaalit työaikaa koskevat säännökset soveltuvat myös etänä tehtävään työhön.

– Etätyössä sovelletaan esimerkiksi säännöllistä työaikaa koskevia työsopimuksen ja työehtosopimuksen säännöksiä. Lisäksi jos työntekijän työsuhteessa noudatetaan liukuvan työajan järjestelmää, myös tämän käyttö jatkuu, ellei siitä erikseen ole toisin sovittu, Mäki-Jokela sanoo.

Etätyösopimus voi olla joko määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva. Jälkimmäisessä tapauksessa kannattaa sopia etätyösopimuksen irtisanomisesta.

Etätöissä olevan tulee olla tavoitettavissa työajan puitteissa. Tavoitettavuudesta kannattaa sopia työnantajan ja tiimin kanssa.

Hoida vakuutukset kuntoon

Työnantajalla on lakisääteinen vastuu työntekijän terveydestä ja turvallisuudesta myös etätyön aikana. TEKin lakimies Anna Mäki-Jokelan mukaan työnantajan mahdollisuus valvoa työntekijän työolosuhteita tai työn kuormittavuutta on etätyön aikana kuitenkin melko rajallinen.

– Työturvallisuuslain säännökset soveltuvat vain rajoitetusti. Lisäksi jos tarve tehdä etätöitä koronaviruksen takia pitkittyy, kannattaa huomioida työnantajan tarjoama vakuutusturva, hän sanoo.

Etätyössä tapahtuneet työtapaturmat ovat lähtökohtaisesti lakisääteisen tapaturmavakuutuksen piirissä, mutta korvaus edellyttää Mäki-Jokelan mukaan selvää syy-yhteyttä toimenkuvan mukaiseen työhön. 

Erillisen vapaaehtoisen vakuutusturvan hankkiminen voi olla hyvä idea.

– Kotona tehtävässä etätyössä työn ja vapaa-ajan rajaa voi olla joskus vaikea erottaa, jolloin erillisen vapaaehtoisen vakuutusturvan hankkiminen voi olla hyvä idea, hän sanoo.

Vapaaehtoisen vapaa-ajan tapaturmavakuutuksen voi hankkia joko työnantaja tai työntekijä itse. 

  • Pidä huolta terveydestäsi etätöissä. Yle koosti havainnollistaviin kuviin kuusi asiaa, jotka etätyön ergonomiasta kannattaa huomioida.

Miten tietosuojasta voi huolehtia, kun koko perhe etäilee?

Osa etätöissä olevista jakaa tällä hetkellä kotitoimistonsa puolisonsa ja osa myös lastensa kanssa. Tässä tilanteessa korostuu työntekijän velvollisuus huolehtia työn tietosuojasta ja luottamuksellisten tietojen salassapidosta.

Anna Mäki-Jokelan mukaan tietosuojaa koskevista järjestelyistä kannattaa sopia etätyösopimuksessa.

– Työnantajan kanssa on hyvä käydä läpi esimerkiksi se, onko nettiyhteydelle tiettyjä tietoturvavaatimuksia ja miten etäpalaverit hoidetaan.

Aina tietosuojasta huolehtiminen ei ole helppoa. Yle kertoi 13.3. että valtionhallinnon salatut VPN-yhteydet kaatuivat, kun etätyön tekeminen lisääntyi huomattavasti koronan takia. Jotta yhteys kuormittuisi vähemmän, VPN-yhteyttä tulisi käyttää vain työntekoon sekä välttää videoiden ja somen katselua. 

Hoida työpuhelut yksityisessä tilassa ja pidä tietokone kiinni silloin, kun et työskentele.

Mäki-Jokelan mukaan tietosuojakysymyksistä kannattaa jutella myös kotona. 

– Siivoa työpaperit talteen, älä jätä niitä lojumaan kaikkien saataville. Hoida työpuhelut yksityisessä tilassa ja pidä tietokone kiinni silloin, kun et työskentele. Tämä voi onnistua esimerkiksi niin, että etäkokoukset pidetään saunan lauteilla tai niin, että muu perhe lähtee ulkoilemaan etäkokouksen ajaksi, Mäki-Jokela vinkkaa.

Etäkokouksissa oma mikrofoni kannattaa hiljentää kun ei itse ole äänessä, varsinkin jos palaverissa on useita osallistujia. Muuten esimerkiksi lasten ja lemmikkien touhut saattavat välittyä kokoukseen. On myös hyvä idea varmistaa, onko tietokoneen kamera päällä ja tarvitseeko sen olla kokouksessa päällä. Videoyhteyttä kannattaa käyttää harkiten, sillä se kuluttaa puheeseen verrattuna enemmän dataa. Välillä toki tekee hyvää nähdä työkaveri tai asiakas kasvokkain!

Mitä voi tehdä, jos kotona seinät alkaa kaatua päälle?

Ensinnäkin, huolehdi perusteista. Ylilääkäri Jan Schugk kehottaa tauottamaan työtä, syömään kunnon lounaan sekä pitämään videoyhteyttä työkavereihin ja läheisiin.

Panosta tietoisesti liikuntaan. Esimerkiksi työmatka on monella typistynyt siirtymiseen sängystä työ- tai keittiönpöydän ääreen. Suomen luonnonsuojeluliitto suosittelee ulkoilua luonnossa, mutta välttämään sielläkin väenpaljoutta. Huolehdi turvavälistä kanssaliikkujiin.

Panosta tietoisesti liikuntaan, sisällä tai ulkona.

Mikäli esimerkiksi siitepölyallergia rajoittaa ulkoilumahdollisuuksiasi, monet joogasalit, kuntoklubit ja liikuntapalveluiden tuottajat tarjoavat nyt nettijumppia maksutta tai korvausta vastaan. Kokeile vaikka Yle Areenan 80-luvun iltajumppaa.

Mielenterveystalo on koonnut nettisivuilleen ohjeita koronaviruksesta johtuvan huolen ja epävarmuuden sietämiseen.

Tieto helpottaa oloa, joten kannattaa seurata luotettavia tietolähteitä, kuten THL:n sivuja. Uutisia ei kuitenkaan ole hyvä seurata jatkuvasti. Anna mielelle koronasta tauko.

Lue lisää:

Avainsanat: