Palkka nousee perustellen

|
Uutinen

TEKin palkkatutkija Tuunia Keränen neuvoo, kuinka pyytää palkankorotusta.

TEKin palkkatutkija Tuunia Keränen neuvoo työkseen TEKin jäseniä palkka-asioissa. Tässä hänen neuvonsa tuleviin palkkakeskusteluihin.

Miten kannattaa pyytää palkankorotusta?

– Ensinnäkin kannattaa valmistautua huolellisesti miettimällä oma palkkatoive ja hyvät perustelut sille. Yleensä parhaat perustelut liittyvät oman tehtävän vaativuuden muutokseen ja oman osaamisen kehittymiseen. Esihenkilölle voi kertoa konkreettisia esimerkkejä vaikkapa onnistuneista projekteista. Mittarina eurot ovat hyviä kuten myös asiakkailta saadut palautteet. Pelkkien kurssien tai sertifikaattien luetteleminen ei kannata, vaan on kerrottava, mitä lisäarvoa ne ovat tuottaneet työnantajalle, mitä esimerkiksi osaa tehdä paremmin.

Milloin on paras hetki pyytää palkankorotusta?

– Kun työtehtävät muuttuvat vaativammiksi ja kun tuntuu siltä, että ansaitsee palkankorotuksen. Myös silloin kannattaa keskustella palkasta, kun tarjotaan ylennystä.

Kuinka usein kannattaa pyytää palkankorotusta?

– Palkasta kannattaa keskustella säännöllisesti kerran vuodessa. Ei ole hyvä mennä esihenkilön ovelle tämän asian kanssa kerran kuukaudessa. On myös muistettava, että kukaan ei saa aina pyytäessään palkankorotusta.

Mikä on paras syy pyytää palkankorotusta?

– Tehtävien muutos tai oman osaamisen muutos.

Mikä on huonoin syy pyytää palkankorotusta?

– Suomessa yksityiselämään, kuten perhetilanteeseen liittyvät tekijät eivät ole hyviä perusteluja. Myöskään se ei riitä syyksi, että naapurihuoneen Matti tai Maija saa parempaa palkkaa.

Milloin viimeksi itse pyysit palkankorostusta? Nousiko? Miksi?

– Olen työskennellyt pääasiassa julkisella sektorilla ja järjestöissä, joissa on käytössä palkkausjärjestelmä, joten täällä ei käydä samalla tavalla palkkaneuvotteluja kuin yksityisellä puolella. Suurimmat palkankorotukset ovat liittyneet tilanteisiin, kun olen vaihtanut työpaikkaa. Lisäksi olen saanut meriitti­korotuksia.