Quantified Employee – itsemittaus avuksi työelämän kehittämiseen
Omaan hyvinvointiin kytkeytyvien asioiden mittaaminen jollakin mittausvälineellä on arkipäivää yhä useammalle meistä.
– Mittaamme itseämme paljon ja dataa kertyy. Nyt ympäri maailmaa ollaan kiinnostuneita tästä Quantified Self -ilmiöstä, kertoo kehittämispäällikkö Teppo Valtonen Työterveyslaitokselta.
Valtonen on projektipäällikkö Työterveyslaitoksella käynnistyneessä Quantified Employee – mittaamalla työntekijälle muotoiltu työ -hankkeessa. Hanke on osa Mesenaatti.me-palvelun yhteisörahoitusohjelmaa.
– Hankkeemme taustalla ovat lisääntyneet mittaustulokset ja se, miten niitä voisi käyttää työelämän edistämisessä, Valtonen sanoo.
Mitä sitten voitaisiin saada aikaan? Tulevaisuuden esimerkiksi Valtonen heittää käyttöliittymän, jonka toiminnot alkaisivat yksinkertaistua, kun se havaitsisi käyttäjän stressitason nousseen.
Quantified Employee -hankkeen tavoite on ymmärtää, mitä prosessissa pitäisi ottaa huomioon. Toinen tavoite on saada kokemusta mittaustiedon hyödyntämisestä työelämän kehittämiseen.
Ongelmiakin on: Millaiset mittausvälineet ovat luotettavia? Miten varmistaa, että työntekijä hallitsee itse dataa? Miten eri tahot kuten työntekijä itse, työterveyshuolto ja työmarkkinajärjestöt suhtautuvat hankittuun tietoon?
TEK seuraa tarkasti ilmiön kehittymistä ja on hankkeessa mukana välittämällä jäsenilleen kyselyn, jossa selvitetään työntekijöiden kiinnostusta mittaamiseen ja asennoitumista oman mittausdatan jakamiseen.
Lisätietoa: quantifiedemployee.org/yhteisorahoitus-2015