Stressaako? Harkitse tassuterapiaa

|
Uutinen

Otaniemen uudessa kirjastossa säännöllisesti vierailevat kampuskoirat Bruno ja Emil kohtaavat jokaisen kirjastokävijän häntä heiluen.

Jos jaksaa kaamoksesta huolimatta raahautua Otaniemen kirjastoon aamukahdeksalta, kohtaa iloiset kampuskoirat Brunon ja Emilin. Ne tulevat omistajansa Raisa Alamerin kanssa tapaamaan viereisen lukion ja läheisen Aalto-yliopiston opiskelijoita. Tarjolla on Alamerin mukaan ”tassuterapiaa”.

Tutkimusten mukaan koirilla on positiivisia vaikutuksia ihmisten terveyteen. Niiden seura laskee stressitasoja ja niiden silittely alentaa verenpainetta. Koiran omistajalla on tutkitusti pienempi riski saada sydän- ja verisuonitauti.

Koirien seura laskee stressitasoja ja niiden silittely alentaa verenpainetta

Brunon ja Emilin iloinen seura on helpottanut esimerkiksi kaamosmasennuksen, tenttistressin ja yksinäisyyden uuvuttamia opiskelijoita. Pitkäkarvainen chihuahua Bruno on kaksikosta rauhallisempi ja Alameri kertookin, että sille yleensä kerrotaan juttuja – se kuuntelee rauhassa. Eloisampi, puolivuotias silkkiterrieri Emil on se, jonka kanssa leikitään ja hössötetään.

Mistä idea kampuskoiratoimintaan sai alkunsa?

– Jyväskylän yliopistossa on jo pitkään vieraillut kampuskoiria esimerkiksi ennen tenttikausia. Niiden tehtävä on tukea opiskelijoita stressaavissa tilanteissa tai mielipahan iskiessä, esimerkiksi jos saatu arvosana on odotettua huonompi. Totesimme Marun kanssa, että tämähän olisi kiva saada Espooseenkin, Alameri kertoo.  

Alameri työskentelee kirjastopedagogina. Hänen kollegansa Marjukka ”Maru” Peltonen oli pystyttämässä Espoon kaupunginkirjaston Otaniemen toimipistettä, joten kampuskoirien ottaminen mukaan osaksi kirjaston toimintaa kävi luontevasti. Ensimmäinen kampuskoiravierailu järjestettiin 31.10.2019 ja tassuterapiaa on tarjolla myös keväällä 2020 Otaniemen kirjastossa.

Kirjastopedagogi Raisa Alameri (vas.) vierailee Otaniemen kirjastossa koiriensa Bruno ja Emil kanssa. Johtava kirjastopedagogi Marjukka Peltonen on ollut mukana käynnistämässä Otaniemen kampuskoiratoimintaa.

Brunon ja Emilin lisäksi kampuskoirana oloa ovat käyneet harjoittelemassa viereisen lukion kahden opiskelijan koirat, berninpaimenkoira Lola ja labradoodle Pici

– Opiskelijat kysyivät itse, saisivatko he olla mukana, Peltonen kertoo.

Peltonen ja Alameri ovat saaneet kampuskoiratoiminnasta paljon kiitosta. 

– Koira vaikuttaa positiivisesti koko yhteisöön. Sen lisäksi että yksittäinen nuori saa koirasta toverillista seuraa, koira voi myös yhdistää tuntemattomia. Koiran luokse tullut nuori voi löytää yhteisen jutunjuuren muiden paikalla olevien kanssa, Peltonen sanoo.

Lukukoiran seurassa ei tarvitse jännittää

Pitkäkarvainen chihuahua Bruno (vas.) on kampuskoirakaksikosta rauhallisempi.

Otaniemen kirjaston lisäksi Bruno ja Emil antavat tassuterapiaa muistipalvelukeskuksissa ja vanhustenkodeissa. Tämä on niille kuitenkin sivutoimi, varsinaisesti ne ovat koulutettuja lukukoiria. 

Kennelliitto arvioi lukukoirien soveltuvuutta ja kouluttaa koiranohjaajia. Raisa Alameri on Kennelliiton asiantuntija koira-avusteisessa kirjastotyössä ja hän on keskeinen hahmo lukukoiratoiminnassa. Hän muun muassa koulutti Suomen ensimmäisen R.E.A.D.(r) -lukukoiran noin kymmenen vuotta sitten.

Lukukoiran tehtävä on kuunnella ihmisten, yleensä lasten, lukemista. Se ei arvostele vaan kiittää, vaikka homma menee pieleen tai lukija takeltelee sanoissaan.

– Jos jännittää esiintymistä tai lukeminen ei suju, on koiralle paljon helpompi lukea ääneen kuin toiselle ihmiselle. Positiivinen lukukokemus vahvistaa omanarvontuntoa, Alameri sanoo.

– Ääneen lukeminen muuntaa lukemisen teknisestä suorituksesta ymmärtämiseksi. Se on jännittävää, varsinkin jos joku arvostelee suoritusta, Marjukka Peltonen lisää.

Peltosella on kotonaan jo eläköitynyt lukukoira. Alamerin mukaan lukukoiria on Suomessa noin 600–700. Niistä Kennelliiton virallisia lukukoiria on noin 300 ja ne kantavat liiton huivia. Loput on kirjastokoiria tai entisiä opas- ja tullikoiria, jotka eläkepäiviensä ratoksi toimivat lukukoirina.

– Opas- ja tullikoirat ovat tosi hyviä lukukoiria, koska ne ovat tottuneet ihmisiin ja ovat rauhallisia. Lukukoiran tulee olla terve, ystävällinen ihmistä kohtaan, tottelevainen ja kyetä rauhoittumaan, Alameri listaa.

Lukukoiratoiminta on vapaaehtoistyötä. Toimintaa on Suomessa hyvin tarjolla, paitsi Kajaanista pohjoiseen lukukoiria ei vielä ole.

  • Bruno ja Emil vierailevat Otaniemen kirjastossa klo 8–9 keväällä 2020: ti 14.1, to 30.1., to 6.2. ja to 13.2. 

Otaniemen kirjasto

  • Kirjasto avattiin syksyllä 2019 Otaniemen lukion yhteyteen, osoite: Tietotie 6, Espoo
  • Lukiolaiset sekä Aalto-yliopiston sisustusarkkitehtuurin opiskelijat olivat mukana suunnittelemassa kirjastoa
  • Otaniemen lukio aloitti toimintansa syksyllä 2019, kun Olarin ja Pohjois-Tapiolan lukiot yhdistyivät
  • Kampuskoirien lisäksi kirjastossa on paljon muutakin toimintaa. Viereisen Otaniemen matematiikka- ja luonnontiedelukion opiskelijat pitävät kirjastossa kerran viikossa Ota-apu -tapahtumaa, jossa he auttavat halukkaita tekemään matematiikan, kemian, biologian ja fysiikan harjoituksia.
Avainsanat: