Tamperelaisten tarkka laser on ase syöpää vastaan

|
Uutinen
Kuuntele

Hervantalaisen Modulightin toimitusjohtaja Seppo Orsila innostuu edelleen eniten syövän hoitoon kehitettävistä lasereista. Tällä työllä on merkitys.

– Olemme olleet todella lähellä konkurssia, Modulightin toimitusjohtaja Seppo Orsila sanoo.

Väitettä on vaikea uskoa, kun katsoo yhtiötä tänä päivänä. Yritys on ollut vuodesta 2014 alkaen voitollinen ja useana vuonna yksi kannattavimpia teollisuusyrityksiä Suomessa. Kun talousuutistoimisto Bloomberg kirjoitti Modulightista lokakuussa 2020, Orsila hieraisi epäuskoisena silmiään: sana tamperelaisesta startupista oli kiirinyt jo New Yorkiin asti.

– En keksi Piilaaksosta yhtään sellaista isoa teknologiayritystä, joka ei tavalla tai toisella olisi meidän asiakkaamme tai osoittanut kiinnostusta meihin.

Orsila kiittelee onneaan, mutta onnen piikkiin hän ei voi kaikkea menestystä panna. Orsilan listaa valttikorteiksi osaamisen, heterogeenisen työporukan ja systemaattisen yrityksen rakentamisen.

TTY:n spinoff

Yrityksen perustajat työskentelivät Tampereen teknillisen yliopiston tutkijoina ennen Modulightia. He olivat jo vuosia tehneet kehitystyötä amerikkalaisten ja japanilaisten yritysten kanssa. He päättivät perustaa yrityksen ja kaupallistaa osaamisensa, taloudellista tukea he saivat ranskalaiselta pörssiyritykseltä.

Orsila oli kaverin suosituksesta opiskellut teknistä fysiikkaa ja näki tulevaisuutensa joko opettajana tai tutkijana. Vuonna 2000 Orsilasta tuli kuitenkin yrittäjä. Kun ranskalainen rahoittaja joutui taloudellisiin vaikeuksiin muutamaa vuotta myöhemmin, Modulightin omistajuus siirtyi täysin suomalaisille. 

Varsinkin Amerikassa moni kokee Suomen perämetsäksi. Olemme kuulemma Länsi-Siperia.

Orsila vaihtoi töihin Nokialle kahdeksaksi vuodeksi tekemään matkapuhelinpuolen kansainvälistä markkinointia, mutta palasi vuonna 2014 Modulightiin.

– Meillä oli erinomaista akateemista osaamista, mutta yrityksen kaupallinen puoli vaati meiltä töitä.

Tässä Orsila tiimeineen onnistui. Nyt yrityksen vuosittaisesta liikevaihdosta noin 98 prosenttia tulee viennistä.

– Se on vaatinut meiltä matkustamista. Varsinkin Amerikassa moni kokee Suomen perämetsäksi. Olemme kuulemma Länsi-Siperia.

Monipuolinen porukka

Orsila iloitsee siitä, että Modulightin työntekijöiden ikäjakauma on 18–60-vuotta, naisia on 40 prosenttia ja koulutustaustoja on diplomi-insinööreistä molekyylibiologeihin.

– Pitkässä juoksussa poikkitieteellinen tiimi voittaa spesialisoituneen ja homogeenisen tiimin ongelmanratkaisussa.

Modulightin lähes kaikki tekniset työntekijät ovat olleet mukana leikkaussalissa, jotta he saavat tuntuman, miten lasereiden käytettävyyttä pitää parantaa.

– Haluamme tarjota asiakkaillemme helppokäyttöisen laitteen, jota käyttämään ei tarvita kahta tekniikan tohtoria. Monella Yhdysvaltojen ja Euroopan parhaalla syöpäsairaalalla on meidän laserit.

Lääketieteellisillä lasereilla jenkkimarkkinoille

Orsilan mukaan Modulightin lasereilla voidaan hoitaa potilaita, jotka eivät selviäisi perinteisistä syöpähoidoista hengissä. Kun valokuitu ohjataan suoraan esimerkiksi potilaan aivoihin ja kasvaimeen, kirurgin ei tarvitse leikellä isoja paloja pois.

Terveysteknologiaan ja erityisesti syöpähoitoihin keskittyminen oli tietoinen päätös. Vuonna 2014 Orsila kollegoineen pystytti lasertehtaan, mutta totesi pian, ettei se ole kannattava, jos he valmistavat lasereita vain syöpähoitoon. Myöskään työntekijöiden osaaminen ei pysy terässä, jos he pääsevät rakentamaan lasereita liian harvoin.

– Halusimme oman tehtaan. Monet ostavat laserit muualta ja kehittävät niistä tuotteitaan, mutta se on sama kuin laittaisi urheiluautoon traktorin vaihdelaatikon. Oman tehtaan ansiosta voimme taata asiakkaillemme jatkumon: lasereitamme saa vielä kymmenien vuosien päästä.

Monet ostavat laserit muualta ja kehittävät niistä tuotteitaan, mutta se on sama kuin laittaisi urheiluautoon traktorin vaihdelaatikon.

Orsilan mukaan Modulight tarvitsi portfolioonsa lisää tuotteita: jotain, joka on tarpeeksi lähellä terveysteknologiaa, mutta josta asiakas on valmis maksamaan kunnon korvauksen. Nykyään Moduligt kehittää lasereita, optiikkaa ja niiden pilvipalveluja myös genetiikkaan, silmälääketieteeseen sekä auto- ja satelliittiteollisuuteen.

Orsila teki myös taktisen valinnan markkinoida Modulightin tuotteita vain Yhdysvaltoihin ja isoille yrityksille.

– Sitä kautta on virinnyt mahdollisuuksia ja toimituksia ympäri maailman.

Modulightin uusimpia asiakkaita ovat tulostinvalmistaja Hewlett Packard sekä japanilainen Olympus.

– Meidän täytyy muistaa, että olemme pieni firma, jolla on rajalliset resurssit. Haluamme aidosti ymmärtää asiakkaan tarpeen, emmekä vain myydä sitä mitä asiakas pyytää.

Investoimme 23 miljoonaa euroa tehtaamme laajentamiseen.

Nyt Orsila on siinä pisteessä, että Modulightilla on mennyt tarpeeksi pitkään riittävän hyvin, ja hän voi nostaa jalkansa investointijarrulta.

– Viime vuonna hankimme Saksasta viiden miljoonan MOCVD-reaktorin, jolla voimme muodostaa laserrakenteita. Se on erilaisten puolijohdekerrosten pinoamista päällekkäin lähes atomikerroksen tarkkuudella. Lisäksi kohta meille tulee Japanista huippulaatuinen elektromikroskooppi. Investoimme myös 23 miljoonaa euroa tehtaamme laajentamiseen.

Pandemia ei ole hidastanut vauhtia.

– Viime keväänä saimme monia isoja asiakkaita.

Lasersirut valmistetaan Modulightin tehtaassa Tampereella. Valmistusprosessi sisältää atomintarkkoja vaiheita, ja yksittäiset lasersirut ovat kooltaan hiekanjyväsen kokoisia. Myös laserlaitteet kootaan yrityksen tehtaassa.

Modulight

  • Toimitusjohtaja: Seppo Orsila
  • Liikevaihto: 11 milj.€ 
  • Liiketulos: 3 milj. €
  • Omistus: työntekijät 90 %, loput 10 % muilla yksityishenkilöillä
  • Kotipaikka: Tampere
  • Työntekijämäärä: 70 
  • Perustettu: 2000
  • Asiakkaita: monet syöpäsairaalat, Hewlett Packard, Olympus, Vaisala

TEKin vuoden 2021 teemana on kestävyys. Lue lisää yritysten kestävyydestä:

Avainsanat: