Tehkää tilaa, innovaatiot tulevat
Taneli Tikan mielestä start-up-yrittäjää rajoittavat Suomessa vanhat rakenteet, verotus ja lainsäädäntö.
Liian jäykkää leanille
Tikka muistutti, että start-upeissa innovointisykli on nopea.
– Siellä eletään lean-maailmassa, jossa ongelmat ovat määrittelemättömiä, asiakkaatkaan eivät tiedä, mitä haluavat. Niillä on paha olla, mutta ne eivät tiedä, mistä se johtuu.
Lean-menetelmällä ideoita sinkoilee, kokeillaan, opitaan ja mitataan tyyliin: Tässä on tuote, hinta 50 000 euroa. Pannaako tilaukseen? Jos vastaus on ei, kysytään, mitä pitää muuttaa
Hitaat ja liiketoimintasuunnitelmien perään kyselevät innovaatiojärjestelmämme jäävät lean-maailmassa elävien start-upien jalkoihin.
– Ei siellä ole bisnesplanejä, vaan kourallinen kokeilukumppaneita. Tekesistä uusi maailma saa jo tukea, mutta ELY-keskuksissa noudatetaan entisiä malleja. Se ei ole virkamiesten vika, vaan ongelmat ovat rakenteissa. Ne on tehty perinteiselle yritystoiminnalle.
Uskomattomia esteitä
TEMin nuorille yrityksille suunnatun Vigo-kiihdyttämöohjelman johtoryhmässä istuva Tikka sanoo myös, ettei riitä, jos asioita halutaan edistää vain yhdessä ministeriössä.
– Innovaatiokentällä tarvitaan valtiotason yhteistoimintaa, verot ja tuet on mietittävä myös. Yhteisöverotuksen laskusta on riemuittu, mutta yksi hyvä uudistus ei riitä, jos kokonaisuus ei toimi. Esimerkiksi yrityskauppoja koskeva verotus on Suomessa hankalaa ja rajoittavia sääntöjä täynnä, Tikka kritisoi.
Verotukselliset säännöt syövät myös mahdollisuuksia rakentaa uudenlaista yrityskulttuuria.
– Häkkiä tulee herkästi, jos työntekijöiden harrastuksia lähdetään noin vain tukemaan. Näillä eväillä kasvuyrityksen johtajilla on kovin vähän työkaluja kulttuurien luomiseen.
Kansainvälisillä markkinoilla toimiva yritys on myös EU-sääntöjen ja kansainvälisen lainsäädännön ristitulessa. Yrittäjälle yksinkertaisemmat säännöt olisivat tervetulleita.
– Start-up-yrittäjälle tuleekin väistämättä mieleen Nalle Wahlroosin näkemys: Yritysten hyväksi valtio ei voi tehdä muuta kuin laskea verotuksen minimiin ja pysyä pois tieltä.
Tikka muistutti myös samanhenkisen tiimin voimasta.
– Tiimi on kerättävä oikeista ihmisistä. Sen on koostuttava samanhenkisestä kasvuhakuisesta joukosta.
Voittoa tulee – tai sitten ei
Suuryritysten ongelmaksi muodostuu usein se, ettei maailma ei ole enää entisensä.
– Isojen yritysten on pakko miettiä, miten tehdään nopeasyklisiä innovaatioita.
Kyky oppia nopeasti ja halu ottaa riskejä on innovaatioiden luonnissa oleellista.
– On helppo keksiä huonoja ideoita ja tehdä huonoja tuotteita. Vaikein laatikko on oppiminen.
Kannattaa kuitenkin yrittää.
– Hitaissa vesiputousten maailmassa toimivien yritysten kasvu on marginaalista, harvoin yli kymmenen prosenttia. Ketterässä agile-maailmassa kasvu voi olla kolminkertaista. Lean-maailmassa se on nolla tai kertaa tuhat.
Vakailta ja hitailta waterfall-suuryrityksiltä start-upit voivat oppia sentään jotain: systemaattista tiedottamista, reiluutta ja yhteisiä käytäntöjä.