TEK lahjoittaa miljoona euroa tekniikan koulutukseen ja tutkimukseen

|
Uutinen

Tekniikan akateemiset TEK täyttää tänä vuonna 120 vuotta ja lahjoittaa juhlavuoden aikana yhteensä miljoona euroa suomalaisille tekniikan alan yliopistoille. Summa jaetaan yliopistoille tekniikan alan opiskelijoiden lukumäärän suhteessa.


Ensimmäinen lahjoitus luovutetaan TEKin syntymäpäivänä 17.3. Tampereen teknilliselle yliopistolle TTY:n kanssa yhteistyössä järjestetyn juhlaseminaarin yhteydessä.

– Lahjoitukset ovat yksi keino edistää TEKin juhlavuoden teemaa Kilpailukykyä osaamisesta, sillä tekniikan yliopistot ovat avainasemassa Suomen kilpailukyvyn rakentamisessa, sanoo TEKin hallituksen puheenjohtaja Marjo Matikainen-Kallström.

Valtio on luvannut pääomittaa yliopistoja jopa kolminkertaisesti suhteessa niiden vuoden 2017 loppuun mennessä itse hankkimaan yksityiseen rahoitukseen, mikäli varattu määräraha 150 miljoonaa euroa riittää. TEKin tämän vuoden lahjoitukset voivat siis merkitä jopa 4 miljoonan euron lisärahaa tekniikan yliopistoille.

120 kilpailukyvyn tekijää esiin!

TEK julkaisee juhlavuoden aikana verkkosivustollaan henkilökuvien sarjan, jossa nostetaan esiin 120 tekniikan osaajaa. Joukossa on tunnettuja ja tuntemattomia, nuoria ja kokeneita. Heitä yhdistää tekniikan osaaminen ja tutkiminen tai soveltaminen tavalla, joka vie kehitystä eteenpäin ja tuottaa meille suomalaisille hyvinvointia.Tänään, syntymäpäivän aattona on julkaistu sarjan kolme ensimmäistä osaajaa.

Kunnian aloittaa saa itseoikeutetusti tekniikan ”grand old man”, emeritusprofessori Martti Tiuri (90), joka on myötävaikuttanut paitsi radiotekniikan edistymiseen maassamme myös koko Suomen kehittymiseen maatalousyhteiskunnasta teknologian kärkimaaksi.

Seuraa Tiurille tekevät diplomi-insinööri Camilla Wikström, jonka johdolla Äänekoskelle on syntymässä uudenlainen biotuotetehdas, ja teekkari Joonas Rouhiainen, joka koodasi puhdetöinä koko junalla kulkevan kansan elämää helpottavan junat.net-varkkopalvelun. Henkilökuvia tullaan julkaisemaan keskimäärin kolme viikossa vuoden loppuun asti.

TEKin tarina alkoi kielikysymyksestä

Tammikuun lopulla vuonna 1896 pieni joukko suomenmielisiä insinöörejä ja arkkitehteja kokoontui Helsingissä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran taloon perustamaan uutta seuraa, jonka tehtävänä olisi edistää suomen kieltä tekniikan ja teollisuuden alalla. Suomenkielisten Teknikkojen Seura aloitti toimintansa 17.3.1896, kun senaatti ja keisari olivat antaneet tähän lupansa.

Pieni aktiivien ryhmä on nyt kasvanut 73 000 jäsenen liitoksi, joka yhdistää diplomi-insinöörejä ja arkkitehtejä sekä tekniikan alalla työskenteleviä matemaatikkoja, fyysikkoja, it-asiantuntijoita, suunnittelumaantieteilijöitä ja muotoilijoita. Tekniikan akateemiset TEK on Akavan toiseksi suurin jäsenjärjestö.

TEKin tarinaan – järjestön tähtihetkiin ja tiukkoihin paikkoihin 120 vuoden varrelta –  voi tutustua verkkohistoriikissa.

Juhlavuosi kiertää yliopistopaikkakunnilla

TEK viettää juhlavuottaan lähinnä työn merkeissä. Huomenna 17.3. aloitetaan seminaarilla Tampereella. Myöhemmin keväällä kokoonnutaan kunkin alueen erityisosaamisen merkeissä Turussa ja Lappeenrannassa, syyskaudella Vaasassa, Oulussa ja Otaniemessä.

Myös TEKin ilme ja logo on uudistettu juhlavuodeksi.

Lue lisää juhlavuodesta ja tutustu juhlavuoden materiaaleihin:

Avainsanat: