People of different genders working at the same table

Tekniikan alalla naisten ja miesten välisestä palkkaerosta yli puolet on selittämätöntä

|
Uutinen

Naisten ja miesten palkkaero tekniikan alalla ei ole juuri kaventunut yli kymmeneen vuoteen. Tämä selviää Tekniikan akateemiset TEKin vuoden 2023 työmarkkinatutkimuksesta.

Palkkaero kuukausipalkassa naisten ja miesten välillä on 9,5 prosenttia. Ero oli suurin ylimmässä johdossa ja pienin asiantuntijatehtävissä, ja alkaa kasvaa tilastollisesti merkitsevästi noin 12–13 kokemusvuoden jälkeen.

Osan palkkaerosta voi selittää erilaisilla taustamuuttujilla. Miehet esimerkiksi työskentelevät naisia useammin johtotehtävissä, joissa palkat ovat parempia. Naiset taas työskentelevät miehiä useammin julkisella ja yliopistosektorilla, joissa palkkataso on yksityistä sektoria matalampi. 

– Erilaiset taustamuuttujat selittävät kuitenkin vain hieman alle puolet naisten ja miesten välisestä palkkaerosta. Kun ne on otettu huomioon, jää edelleen 5,5 prosentin niin sanottu selittämätön palkkaero, toteaa TEKin palkkatutkija Tuunia Keränen

Vuoden mittaan palkkaerosta kertyy jo merkittävä summa.

TEK on tutkinut sukupuolten välistä palkkaeroa myös aiemmin. Myös vuosina 2016, 2013 ja 2010 selittämätön palkkaero oli noin viisi prosenttia. Tätä ennen vuosina 2008, 2007 ja 2003 tehdyissä selvityksissä ero oli noin kuusi prosenttia ja vuosien 1996–2003 välillä ero oli kaventunut vajaalla prosenttiyksiköllä. 

Vaikka hidasta kaventumista palkkaerossa on tapahtunut, on tilanne junnannut viime vuodet ennallaan. Tämä siitäkin huolimatta, että jokaisella työnantajalla on lain mukainen velvollisuus edistää tasa-arvoa työntekijöidensä työehdoissa, erityisesti juuri palkkauksessa.

– Vuoden mittaan palkkaerosta kertyy jo merkittävä summa, puhumattakaan useista vuosista tai koko työurasta. Esimerkiksi miesten 5 665 euron mediaanikuukausipalkasta laskettuna selittämättömästä palkkaerosta kertyy vuodessa 3 895 euroa, Keränen laskee. 

Miten tutkittiin?

Palkkaeroselvityksen aineistona oli Tekniikan akateemiset TEKin vuoden 2023 työmarkkinatutkimuksen palkkatiedot, joihin oli laskettu kokopäivätyössä olevat 8416 vastaajaa. Vakioituja selittäviä muuttujia olivat kokemusvuodet, toimiasema, tehtävä, työnantajan toimiala, työnantajan henkilöstömäärä, työssäkäyntialue, koulutusohjelma, tieteellinen jatkotutkinto ja todellinen viikkotyöaika. 

Tutustu tuloksiin ja selvityksen toteutukseen

Palautetta toimitukselle Voit antaa palautetta tai juttuvinkkejä suoraan TEK-lehden toimitukselle tällä lomakkeella. Arvostamme erityisesti omalla nimellä ja yhteystiedoilla annettua palautetta, mutta otamme vastaan myös anonyymejä viestejä.