Teknoloikka antaa suuntaa nuorille
Teknoloikka on Tekniikan Akatemian (TAF) keino kannustaa nuoria teknologia-alojen pariin. Pilottiohjelmassa on mukana 18 työnantajaa eri puolelta Suomea. Hakuaika harjoittelupaikkoihin päättyy 31.5.
Maaliskuussa julkaistun Kun koulu loppuu -tutkimuksen mukaan yli neljännes tämän kevään ylioppilaista aikoo pitää välivuoden. Taloudellisen tiedotustoimisto TAT:n teettämän tutkimuksen mukaan vain 18 prosenttia nuorista tiesi varmasti, mihin pyrkivät lukion jälkeen. 70 prosenttia nuorista kaipasikin lisää tietoa työelämästä.
– Teknoloikka on suunnattu juuri näille nuorille. Se on harjoitteluohjelma, jonka avulla nuori voi ottaa selville, onko hänen tuleva ammattinsa teknologia-alalla. Tekniikan Akatemian yksi päätehtävistä on innostaa nuoria teknologia-alojen pariin, ja Teknoloikan avulla nuoret pääsevät käytännössä kokeilemaan, mitä työskentely alalla tarjoaa, TAF:n toimitusjohtaja Juha Ylä-Jääski kertoo.
Teknoloikan pohjan muodostaa palkallinen harjoitteluohjelma, joka on suunnattu alle 22-vuotiaille lukion suorittaneille nuorille tai tämän kevään ylioppilaille, joilla ei ole vielä korkeakoulupaikkaa. Harjoittelun lisäksi nuoret jakavat kokemuksiaan teknologia-alasta muille nuorille ympäri Suomea sosiaalisessa mediassa ja kouluissa järjestettävissä tilaisuuksissa.
Teknoloikka eroaa monesta muusta harjoittelusta siinä, että jokainen harjoittelija saa oman tukihenkilön eli mentorin, joka ohjaa häntä koko harjoittelun ajan henkilökohtaisesti. Nuori hyötyy harjoittelusta lisäksi saamalla työkokemusta sekä työelämän kontakteja.
Teknoloikka-harjoittelupaikkoja on tarjolla 25 kappaletta 14 paikkakunnalla. Hakuaika päättyy 31.5.
Mallia Ruotsista
Teknoloikka perustuu ruotsalaisen insinööriakatemia IVA:n Tekniksprånget-harjoitteluohjelmaan, joka on pyörinyt Ruotsissa neljän vuoden ajan. Nykyään se välittää jo satoja harjoittelupaikkoja vuosittain.
– Tekniksprånget teki minuun suuren vaikutuksen vieraillessani IVA:ssa viime keväänä. Takaisin palattuani aloimme heti TAF:ssa suunnitella, kuinka ohjelman voisi tuoda Suomeen, Ylä-Jääski muistelee.
Nopealla aikataululla valmisteltuun pilottiohjelmaan saatiin mukaan 18 ennakkoluulotonta työnantajaa, niin kansainvälisiä suuryrityksiä kuin suomalaisia pienyrityksiäkin sekä erilaisia organisaatioita.
– Ilahduttavaa oli, että työnantajat olivat todella miettineet työtehtäviä, jotka kiinnostaisivat nuoria. Harjoittelupaikat vaihtelevat web-analyytikosta laboratorioassistenttiin ja teknologia-alan markkinointiviestijään, mikä todistaa, että teknologia-ala ei ole ainoastaan insinöörejä varten.
Teknoloikka |
|