Tietoliikenteen uudistaja

|
Uutinen
Kuuntele

Mehdi Bennis nousi yhdeksi tietoliikennealan viitatuimmaksi tutkijaksi ja sai sähkö- ja tietotekniikan tiede- ja ammattiyhteisön IEEE:n Fellow -arvonimen. Seuraavaksi hän haluaa mullistaa 6G:n.

"Minut kutsuttiin vuonna 2004 Ouluun tekemään väitöskirjaa. Oli marraskuu, kun saavuin Suomeen aurinkoisesta Ranskasta. Oli lähes masentavan pimeää. Kotiuduin Ouluun pian ja väitöskirjan jälkeen jatkoin post doc -tutkijana. Vuonna 2013 aloin pohtia, kuinka 5G-teknologiassa voidaan varautua erittäin harvinaisiin, mutta vakaviin virhetilanteisiin tiedonsiirrossa, kuten maanjäristyksiin.

Toinen laajaa kiinnostusta herättänyt tutkimusaiheeni liittyy esimerkiksi videosisällön varastoimiseen ennen käyttäjän tarvetta. Tämä content caching -menetelmä on avainroolissa nykyisessä 5G-standardissa. Ideana on, että nopea datansiirto on kalliimpaa kuin datan varastointi. Suosittua dataa voidaan siirtää 5G-verkossa valmiiksi lähelle käyttäjää jo ennen kuin laitteesta on lähtenyt varsinainen pyyntö.

Minulla on nyt Oulun yliopistossa oma tutkimusryhmä, jossa on 12 tutkijaa. Osa tutkijoista tutkii tietoliikenteen ongelmia ja osa tekoälyn mahdollisuuksia tietoliikenteessä. Minä olen tutkimuslinjojen risteyksessä. Olen aina pyrkinyt olemaan tutkimuksen kärjessä. Ryhmäni aloitti ensimmäisten joukossa maailmassa muutama vuosi sitten hajautetun koneälyn, erityisesti Edge AI:n tutkimisen. Tässä mallissa tavoitteena on kouluttaa ja käyttää tekoälymalleja verkon reunalla lähellä laitetta.

Nyt olemme etenemässä merkittävästi haastavammalla, erittäin lupaavalla tutkimusalueella. Tähän asti langattoman tiedonsiirron kehityksessä on pyritty lähinnä lisäämään tiedonsiirron nopeutta. Datan määrä verkossa kasvaa kuitenkin valtavasti, joten tiedonsiirron optimointi ei toimi parhaalla mahdollisella tavalla.

Joskus en saa unta yöllä, koska tutkimusavauksemme ovat niin kiinnostavia.

Uskon, että 6G-verkoissa ei enää siirrettäisi dataa vaan ymmärrystä. Tutkimuskohteemme "federated distillation" mahdollistaa yhteistyöhön pohjautuvan laitekohtaisen tekoälymallin päivittämisen. Laitteet jakavat keskenään tietoja koneälymalleista ja näin oppivat toisiltaan jakamatta dataa. Koneäly on tänä päivänä rajoittunut ja energiaa tuhlaava. Se löytää valtavasti korrelaatioita asioiden välillä. Me haluamme löytää tavan, jolla koneäly osaa huomioida syy-seurausyhteydet.

Oulun yliopistossa tehdään maailman parasta 6G-tutkimusta. Se innostaa ja puskee minua eteenpäin. Joskus en saa unta yöllä, koska tutkimusavauksemme ovat niin kiinnostavia. Mikäli löydämme ainutlaatuisia ratkaisuja, ne voivat mullistaa ICT-alan."

Kuka? Mehdi Bennis

  • Syntynyt. 1978 Marokossa
  • Ammatti. Tutkija, apulaisprofessori, Oulun yliopisto
  • Koulutus. Tekniikan tohtori, Oulun yliopisto

Miksi kiinnostuit tekniikan alasta?
Kiinnostuin matematiikasta ja fysiikasta, mikä johti tietoliikenteen opintoihin.

Saavutus, josta olet ylpeä?
Saan nostettua Oulun yliopiston sijoitusta Shanghain listalla, sillä tutkimustyöni on saanut laajaa huomiota.

Minkä ongelman haluat ratkaista?
Haluan laskea koneälyn hiilijalanjälkeä. Jos tutkimuksen avulla voidaan laskea jalanjälkeä vaikka kymmenellä prosentilla, sillä olisi iso merkitys ilmastonmuutoksen hillitsemiselle.

Motto?
Intohimo tutkimukseen kasvaa päivittäin.

Avainsanat: