TEKin opiskelijatutkimus 2021: jaksaminen

”Työmarkkinoille valmistuu loppuun­palaneita ihmisiä”

|
Uutinen

Tekniikan alan opiskelijoista puolet on huolissaan jaksamisestaan, selviää Tekniikan akateemiset TEKin tuoreesta opiskelijatutkimuksesta. Jaksamishuolia on enemmän kandi- kuin maisteriopiskelijoilla. TEK tarjoaa ensihätään tukichatin.

Tekniikan alan korkeakouluopiskelijoista 51 prosenttia koki olleensa useita kertoja tai jatkuvasti huolissaan jaksamisestaan vuoden 2021 aikana. Ainoastaan 15 prosenttia vastaajista kertoi, ettei oma jaksaminen ole huolettanut.

Olen jo opiskelijana aivan loppu. Valmistumisen jälkeen (jos edes valmistun) minulla on edessä vuosien määräaikaisputki vailla lomia. Miten kenenkään on tarkoitus selvitä tästä täysissä järjissä ja voimissa?
- Kandiopiskelija, TEKin opiskelijatutkimus 2021

– Opiskelijoiden jaksamisvaikeudet ovat äärimmäisen huolestuttavia. Valitsemme huolella maan parhaita opiskelemaan ja työmarkkinoille valmistuu valmiiksi väsyneitä, loppuunpalaneita ihmisiä, TEKin toiminnanjohtaja Jari Jokinen sanoo.

Luvut ovat nousseet kolmen vuoden tarkastelujaksolla. Vuonna 2020 omasta jaksamisestaan oli huolissaan 43 prosenttia tekniikan alan opiskelijoista ja vuoden 2019 aikana 41 prosenttia. Viimeisin luku on tilanne jo ennen koronapandemiaa.

Samalla tarkastelujaksolla tekniikan alan opiskelijoiden hyvinvointi on heikentynyt. Kun vielä vuonna 2019 kokonaishyvinvointinsa arvioi hyväksi tai erittäin hyväksi 70 prosenttia, vuonna 2021 luku on enää 56 prosenttia.

– Opiskelijatutkimuksen 2021 tulokset ovat odotetusti, mutta synkästi vielä huonommat kuin vuoden 2020 tulokset eli trendi on selvä ja laskeva, TEKin tutkimuspäällikkö Susanna Bairoh kommentoi.

TEKin opiskelijatutkimus 2021: jaksaminen
Jaksaminen lukuvuoden aikana. Lähde: TEKin opiskelijatutkimus 2019, 2020 ja 2021.

Kandivaiheen opiskelijoilla enemmän jaksamishuolia

Jaksamisestaan olivat huolissaan enemmän kandi- kuin maisterivaiheen opiskelijat. Opintojensa alkupuolella olevista, kanditutkintoaan tekevistä 56 prosenttia koki huolta usein tai jatkuvasti. Maisterivaiheen luku on 47. Tutkimukseen vastanneista puolet tekivät kandidaatin tutkintoaan ja puolet maisterin tutkintoa.

– Kandiopiskelijat ovat aikaisempaa enemmän huolissaan jaksamisestaan, myös miehet. Maisteriopiskelijoista naiset ovat selvästi enemmän huolissaan jaksamisestaan kuin miehet, Bairoh kertoo.

Tsemppiviestit eivät riitä

– Opiskelijat kokevat, että ongelma kuitataan vain tsemppiviestein. Sanat eivät enää riitä. Haluamme olla mukana ratkaisemassa ongelmaa, TEKin jäsenyysvastaava Anniina Pokki sanoo.

TEK tarjoaa opiskelijoille maaliskuun loppuun saakka maksuttoman chatin, johon opiskelija voi tulla anonyymisti juttelemaan murheistaan koulutetun vertaispäivystäjän kanssa. Chatin tuottaa opiskelijoiden mielenterveyttä edistävä Nyyti ry TEKin lahjoitusvaroilla osana mielenTEKoja-hanketta.

Lue myös:

TEKin opiskelijatutkimus: Vähemmistöön kuuluminen altistaa häirinnälle (tek.fi 18.1.2022)

Moni teekkariopiskelija on usein tai jatkuvasti huolissaan jaksamisestaan, kertoo laaja kysely – "Saman pelätään jatkuvan työelämässä  (Talouselämä 13.1.2022)"

”On lannistavaa ja raskasta murtaa lasikattoa” – Tekniikan alalla opiskelevat naiset ja vähemmistöt kertovat häirinnästä ja epäasiallisesta kohtelusta (Talouselämä 13.1.2022)

TEKin opiskelijatutkimus

Tekniikan akateemiset TEK tekee opiskelijatutkimuksen vuosittain opiskelijajäsenilleen. Tuoreimpaan tutkimukseen vastasi 3 260 opiskelijaa ja vastausprosentti oli 18. Anonyymi web-kysely oli auki syyskuussa 2021.

TEKin opiskelijatutkimuksen 2021 tulosten visualisaatio

TEK järjestää pe 4.2.2022 webinaarin "Väsyneeksi valmistuvat – Tuloksia TEKin opiskelijatutkimuksesta". Tervetuloa linjoille klo 10.00!

Lue lisää ja ilmoittaudu.