Tutkimus on meille tärkeää. Hyödynnämme sen tuomaa tietoa, kun vaikutamme jäsentemme asioihin lainsäädännössä ja vaikkapa työehdoista neuvoteltaessa.
Nyt käynnissä olevissa työehtosopimusneuvotteluissa pohjana ovat esimerkiksi neuvoteltavilla aloilla toimivien tekkiläisten kyselyissämme esittämät näkemykset.
Tutkimustulosten avulla voimme tuoda julkisuudessa esiin eri tavoin tekkiläisten näkemyksiä, huolia ja parannusehdotuksia.
Viime aikoina useisiin sanomalehtiin ja YLE:n pääuutisiinkin saakka ovat yltäneet ikäsyrjintä tekniikan alalla, ulkomaisten asiantuntijoiden näkemykset suomalaisesta työelämästä sekä miesten ja naisten samapalkkaisuus.
Ja työmarkkinatutkimuksen palkkatilastothan ovat kestosuosikki.
Jäsenten antama tieto auttaa meitä myös tukemaan koulutuksen kehittämistä.
Talouselämä (45/2024) kertoi, että yliopistojen edustajat luonnehtivat TEKiä kehuen, että järjestöllä on paljon työmarkkinaymmärrystä, laaja-alainen käsitys yhteiskunnallisesta tarpeesta ja arvostus tieteenalan kehittämistä kohtaan.
Meille kaikille tulee paljon kyselyitä. Haluaisin kuitenkin ajatella, että TEKin tutkimuksiin ja selvityksiin kannattaa vastata, vaikka esimerkiksi työmarkkinatutkimus on aika seikkaperäinen ja vaatii hetken aikaa.
Meillä jäsenten antama tieto muuttuu vaikuttamiseksi ja toiminnaksi paremman (työ)elämän puolesta.
Kirjoitus on TEK-lehden 5/2024 pääkirjoitus.