Viidessä viikossa ranskan kieli haltuun

|
Uutinen

Tamperelainen teekkari Tommi Valkonen repäisi ja opetteli ranskan kielen reilussa kuukaudessa.

Ranskan kielen oppiminen viidessä viikossa kuulostaa hiukan samalta kuin kuuluisan poliitikon maineteko: koko Dostojevskin tuotannon lukeminen yhden viikonlopun aikana.

Jos vielä hurjempiin saavutuksiin mennään, täytyy jo mainita Korean entisen johtajan Kim Il Sungin saavutus golf-kentällä: heti ensi yrittämällä useampi hole in one...

Tamperelainen teekkari Tommi Valkonen vaikuttaa kuitenkin olevansa ihan vakavissaan. Hän on laittanut YouTubeen videon esitelmästään, jonka hän piti ranskaksi viiden viikon opiskelun jälkeen.

Kielellinen erityislahjakkuus? Ehkä sitäkin. Tampereen teknillisessä yliopistossa tuotantotekniikkaa opiskeleva Valkonen kehuu kuitenkin oppimismenetelmäänsä ja Memrise-nettipalvelua, jonka avulla uuden kielen omaksuminen oli helppoa.

Kuva-assosiaatiosta apua oppimiseen

Valkonen ei tyytynyt normaaliin kielioppi-sanakirja -pänttäämiseen. Oliko kysymys edes kuumeisesta pänttäämisestä – Valkonen sanoo käyttäneensä ranskan kielen opiskeluun vain pari tuntia päivittäin.

Internetistä Valkonen oli löytänyt sattumalta memrise.com-sivuston, joka tarjosi uudenlaisen tavan opiskella vierasta kieltä. Memrise suosii näyttökortteihin perustuvaa sanojen opiskelua ja muistiharjoituksia. Jokaisesta uudesta sanasta aivoihin jää kuva-assosiaatio, joka helpottaa muistamista.

– Asetin itselleni haasteen. Päätin oppia viidessä viikossa sellaisen ranskan kielen taidon, että pystyn pitämään kymmenen minuutin esitelmän ilman papereita ja vastailemaan sen jälkeen vielä ranskankielisiin kysymyksiin, viidettä vuosikurssiaan TTY:ssä aloitteleva Valkonen kertoo.

– Kerroin tavoitteestani Facebookissa ja kutsuin kaikkia osallistumaan esitelmätilaisuuteeni viiden viikon kuluttua. Noin sata henkeä noudatti kutsua.

Valkosen polvet eivät esitelmää pitäessä tutisseet, koska hän pitää esiintymisestä ja tuntee olevansa suurenkin väkimäärän edessä kotonaan. Edes kuulijakunnan joukossa istuneet natiivit ranskalaiset eivät saaneet esitelmöitsijän itsetuntoa horjahtelemaan.

"Insinöörimäistä" opiskelua

Ranskan opiskelut Valkonen aloitti nollasta. Hän ei väitä kielitaitonsa olevan viiden viikon opiskelun jälkeen erinomainen, mutta hyvää turistiranskaa hän sanoo pystyvänsä puhumaan.

– Jos joku luonnehtii opiskelutekniikkaani insinöörimäiseksi, niin voin olla hänen kanssaan samaa mieltä. Tein suunnitelman, etsin optimaalisen toteutustien, pyrin karsimaan turhat oksat pois ja etenin johdonmukaisesti. Aina voi asettaa entisiä opiskelutapoja kyseenalaiseksi ja etsiä parempia menetelmiä.

Viisiviikkoisen opiskeluprosessinsa tulokset Valkonen tiivistää muutamaan keskeiseen johtopäätökseen:

– Keskityin siihen, mikä on kaikkein hyödyllisintä. Niinpä ensimmäiset pari päivää keskityin äänteisiin. Sitten siirryin sanoihin Memrisen avulla ja opettelin kuutisensataa yleisintä sanaa. Hyvin pian ryhdyin harrastamaan kommunikaatiota eli puhumaan TTY:llä pyörivien ranskalaisten kanssa. En pelännyt virheitä vaan yritin imeä keskustelukumppaneiltani heidän ajattelutapansa ja jopa eleet.

– Toisinaan jalostin kuivan kieliopin opiskelun mielekkäämmäksi siemailemalla samalla ranskalaista viiniä ja kuuntelemalla perinteistä ranskalaista hanurimusiikkia. Ne ovat assosiaatioiden kannalta tärkeitä.

(Toimittajan kommentti: tätä tekniikkaa vastaan tuskin kovin monella teekkarilla on huomauttamista.)  

– Opiskelusta pitää pystyä nauttimaan. Väkisin voi päntätä jonkin aikaa, mutta ennen pitkää se vain tappaa motivaation, Valkonen perustelee kieliopintonsa "jalostamista" mielekkäämmäksi.

Valkonen muistuttaa, että opiskeltavaa kieltä täytyy puhua aina, kun siihen on mahdollisuus eikä virheitä saa pelätä. Opiskelun ekonomisuus täytyy muistaa: ei saa tuhlata ruutia epäolennaisiin sääntöihin tai sanoihin.

Englannin taito ei ole enää erikoista

Lukio-opintonsa Valkonen suoritti Kuopiossa kansainvälisessä IB-lukiossa, jossa opiskeltiin englanniksi. Jo ala-asteella hän pelasi tietokonepelejä, joista englannin kieli alkoi tarttua vaatteisiin.

– Nykyään englannin kielen taitoa pidetään jo niin itsestäänselvyytenä teekkareilla, että sillä ei voi briljeerata. Englannin oheen kannattaisi opiskella jokin toinen kieli, mikä olisi plussaa työmarkkinoilla.

Valkonen on hankkinut itsekseen melko sujuvan venäjäntaidon, koska hänen tyttöystävänsä äidinkieli on venäjä. Ruotsikin soljuu ongelmitta – kiitos vuoden 2012 kesätyörupeamasta Norjassa.

– Saksaa opiskelin koulussa kuusi vuotta, mutta kun en saksaksi ole kommunikoinut, on se aika heikossa jamassa.

Omasta kokemuksestaan Valkonen tietää, että motivaatio on hyvien oppimistulosten paras lähde. Jos ranskan opiskelu olisi ollut tylsää ja pakonomaista, ei se olisi onnistunut.

– Kommunikaation merkitystä en lakkaa painottamasta. Kielenopiskelussa tärkeämpää on avata suunsa kuin oppikirja.

Avainsanat: