Worldcon 75 houkuttelee Helsinkiin tuhansia scifi-harrastajia
Mitä yhteistä on tekniikan ammattilaisella ja science fiction -kirjailijalla? Ainakin luovuus, totesi Worldcon 75:n kunniavieras, kirjailija ja professori Nalo Hopkinson tapahtuman avajaispäivänä. Hopkinsonin mukaan molemmat inspiroituvat tieteestä.
Myös kirjailija Walter Jon Williams, Worldcon 75:n kunniavieras hänkin, näkee yhteyden insinöörityön ja kirjailijan työn välillä. Williamsin mukaan scifi-kirjailijat inspiroituvat insinöörityön tuloksista. Hänen mukaansa esimerkiksi käsitys roboteista on muovautunut kirjallisuudessa sitä myöten, kun tekniikka on kehittynyt.
– Aluksi robotit kuvailtiin inhimillisiksi, ihmisten kaltaisiksi. Nyt ymmärrämme, että robotit ovat hyviä yleensä vain yhdessä tehtävässä, Williams totesi.
Kansainvälinen tieteis- ja fantasiakirjallisuuden suurtapahtuma Worldcon 75 alkoi eilen Helsingin Messukeskuksessa. Sunnuntaihin asti jatkuvaan tapahtumaan odotetaan yhteensä noin 6 000 osanottajaa 55 eri maasta. Osallistujista kolmasosa on suomalaisia, toiseksi eniten osallistujia saapuu Yhdysvalloista – yhteensä yli 1 300. Lisää tilastoja.
Järjestetyn ohjelman lisäksi tapahtumassa on tärkeää ihmisten tapaaminen. Fanit, harrastajat, kirjailijat, kustantajat ja taiteilijat tapaavat toisiaan. Esimerkiksi Game of Thrones -kirjoja kirjoittava George R. R. Martin osallistuu Helsingin Worldconiin pääasiassa siviiliroolissa ja tulee tervehtimään tuttuja.
Worldcon eli World Science Fiction Convention on yksi maailman suurimmista ja arvostetuimmista scifiin ja fantasiaan keskittyvistä tapahtumista. Worldcon järjestetään vuosittain, nyt 75. kerran – ja ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa. Scifiä ja fantasiaa käsitellään muun muassa kirjallisuuden, tieteen, mediailmiöiden, pelien, television, elokuvien ja sarjakuvien kautta.
Worldcon järjestetään nyt ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa.
Worldconissa jaetaan myös tieteis- ja fantasiakirjallisuuden merkittävimpiin kuuluvat Hugo-palkinnot. Palkinnot jaetaan 11.8.
Pitääkö koko ajan olla tavoitettavissa?
Viiden päivän aikana Worldconissa järjestetään yhteensä yli 800 tuntia ohjelmaa: esitelmiä, paneelikeskusteluja, työpajoja, nimikirjoitusten jakoa, lukutilaisuuksia, elokuvanäytöksiä, pelaamista, musiikkia, tanssia, pukukilpailu ja juhlia. Avajaispäivänä keskusteltiin muun muassa siitä, pitääkö nykyään olla aina tavoitettavissa.
Paneelikeskusteluun osallistuneen tutkija Kristina Knavingin mukaan näemme älypuhelimet itsemme jatkeena – ja lainsäädäntö ei ole pysynyt tässä perässä. Tämä saattaa johtua siitä, että lainsäätäjät eivät useinkaan ole kovin teknisiä ihmisiä, totesi puolestaan panelisti, kirjailija ja Piilaaksossa startupeja konsultoiva Effie Seiberg.
Panelistit ottivat esimerkiksi suositun Pokemon Go -mobiilipelin, jossa metsästetään reaalimaailmasta virtuaalisia pokemon-hahmoja. Pokemonien metsästys rautateiltä ja moottoritien varsilta on aiheuttanut vaaratilanteita, joten nämä alueet on haluttu rauhoittaa sellaisiksi, ettei niihin ilmesty pokemon-hahmoja. Panelistien mukaan tämä on hyvä pyrkimys, mutta yksittäisiin ilmiöihin reagoimisen sijaan lainsäädännössä pitäisi osata ennakoida ja katsoa kehitystä laajemmin.
Panelistit ottivat esimerkiksi suositun Pokemon Go -mobiilipelin.
Panelistit totesivat, että autolla ajaessa pitäisi pokemonien metsästyksen lisäksi pidättäytyä myös muusta kännykän räpläämisestä ja puheluista – kuskin ei tarvitse olla online.
Paneelikeskustelun moderoija, Linux-asiantuntija Fred C. Moulton johdatti keskustelun seuraavaksi sosiaaliseen mediaan ja siihen, miten nykyään oletetaan sen tavoittavan kaikki. Jos Facebookiin päivittää ostaneensa koiranpennun, voi olettaa, että kaikki kaverit tietävät asiasta – vai voiko, kysyi Moulton.
Seibergin mukaan ei yleensä haittaa, vaikka ei huomaisi kavereiden päivityksiä somessa – uutisista kuulee varmasti viimeistään sitten, kun tapaa ystäviään kasvokkain. Ongelmallisempana hän näki markkinoinnin automaation. Panelistit ottivat esimerkiksi tilanteen, jossa keskenmenon jälkeen henkilö voi saada somessa edelleen kohdennettuja mainoksia vauvanvaatteista.
Keskustelu jatkukoon!
Kuva: Timo Levikari oli pukeutunut keskiviikkona Worldcon 75 -tapahtumaan Minecraft-pelin Steve-hahmoksi. Levikari kertoi käyttäneensä asua jo noin 30 eri tapahtumassa.
Worldconissa tunnelma oli avajaispäivänä energinen. Luennoilla ja paneelikeskusteluissa salit olivat täynnä ihmisiä, ja keskustelua käytiin vilkkaasti esiintyjän ja yleisön välillä. Tapahtuma oli houkutellut Messukeskukseen Worldcon-konkareiden lisäksi yli 2 000 ensikertalaista. Yleisön eli Worldconin jäsenten ikähaitari venyi pikkulapsista senioreihin. Yhteisöllisyys tuli hyvin esille PhD, kirjailija Åka Davourin kehotuksessa. Oman paneelikeskustelunsa jälkeen hän sanoi täydelle salille, että keskustelua voitaisiin jatkaa käytävällä tai baarissa ajan kanssa.
Worldconissa on mahdollista testata myös 3D-tulostamista. TEKin, Espoon kirjastojen ja Maker 3D:n pisteellä syntyi esimerkiksi musta lohikäärmepatsas. Patsaan tulostaminen kesti kolme tuntia.
Worldcon 75 järjestetään vapaaehtoisvoimin ja rahoitetaan pääosin jäsenmaksuilla. Tapahtuman jäsenyyksien myynti päättyi 10.8. Päivälippuja tapahtumaan saa rajoitetusti.
- Worldcon 75 järjestetään Helsingissä Messukeskuksessa 9.–13.8.2017. Lisätietoa tapahtumasta: www.worldcon.fi
- Worldcon 75 YouTube-kanava