Tekkiläisten päätoimisten yrittäjien vuosiansioiden keskiarvo oli vuoden 2023 työmakkinatutkimuksen mukaan lähes 88 000 euroa. Keskiarvo kasvoi toisen vuoden peräkkäin noin kymmenellä prosentilla.
Mediaanitulo pysyi sen sijaan samana jo kolmatta vuotta peräkkäin.
Lähes puolella työmarkkinatutkimukseen vastanneista tulot pysyivät ennallaan. Tulojen kasvu ja lasku jakautuivat lähes tasan.
Päätoimisten osalta merkittävää oli laskutettujen päivien keskihinnan lasku vuoden 2022 lähes 1 100 eurosta 755 euroon. Mediaanihinta sen sijaan nousi 605 eurosta 700 euroon.
Myös sivutoimisten yrittäjien tulot olivat kasvaneet.
Työmarkkinatutkimuksen mukaan TEKin jäsenistä kaikkiaan noin kuusi prosenttia on yrittäjiä. Heistä päätoimisia on noin kolmasosa. Tekkiläinen yrittäjyys on siis pääosin sivutoimista oman osaamisen hyödyntämistä, mielenkiinnon seuraamista tai lisäansioiden hankintaa.
Yrittäjäjäsenet kaipaavat TEKiltä entistä monipuolisempia palveluja.
– Yllättävän monessa sanallisessa palautteessa toivottiin myös TEKille jotain rekisteriä tai alustaa, jossa tekkiläiset yrittäjät voisivat tuoda itseään esille sekä etsiä palveluntarjoajia toisista tekkiläisistä. Tämä on noussut esiin ennenkin, mutta ei varmaan koskaan niin näkyvästi kuin nyt, TEKin yrittäjyysvastaava Martti Kivioja kertoo.
Myös tarjottaviin palveluihin toivottiin sopimus- ja asiakirjapohjia sekä muun muassa veroneuvontaa.
– Veroneuvonta on TEKissä linjattu palveluiden ulkopuolelle ja sitä kaipaaville suosittelemme Suomen Yrittäjien palvelupakettia, johon sisältyy myös veroneuvonta.
Päätoimisista tekkiläisistä yrittäjistä yksinyrittäjiä on noin puolet ja yli 10 työntekijän yrityksissä toimii noin 20 prosenttia vastanneista. Sivutoimiset mukaan lukien yksinyrittäjiä on yli 70 prosenttia ja alle 10 prosenttia toimii yrityksissä, joissa on yli 10 työntekijää. Tekkiläisten yritykset ovat siis pieniä mikroyrityksiä.
Lähes kaksi kolmesta vastanneesta päätoimisesta yrittäjästä ei ole vakuuttanut itseään työttömyyden varalta. Tässä on pientä nousua edelliseen vuoteen.
Mitä muuta TEK tutkii?
Me TEKissä tutkimme jatkuvasti tekniikan alan työelämää, esimerkiksi palkkoja, yhdenvertaisuutta ja työssä tai opinnoissa jaksamista. Olemme tutkineet ja tuottaneet tietoa monista teemoista useiden vuosien ajan – voit tutustua ja vertailla tuloksia esimerkiksi aikasarjavisualisaatioiden avulla. Lue lisää tutkimuksistamme: www.tek.fi/tutkimus