Yritysfuusio, joka tuo lisää työpaikkoja

|
Uutinen

Gofore ja Leadin lyövät hynttyyt yhteen. Edessä on positiivisten yt-neuvottelujen järjestäminen, sillä suunnitelmana on palkata 170 uutta työntekijää.

Yleensä yritysfuusio tarkoittaa "synergiaetujen etsimistä" yksinkertaisesti vähentämällä väkeä.

Mutta kun tamperelaisen digitaalisten palvelujen kehittäjän Goforen ja palvelumuotoilun alalla toimivan Leadinin yhdistymisestä ilmoitettiin, kerrottiin samalla 170 uuden työntekijän palkkaamisesta – vielä tämän vuoden aikana. Tällä hetkellä firmoissa on yhteensä kolmisensataa työntekijää.

– Goforen työntekijöiden "DI-pitoisuus" on kaksi kolmasosaa, ja suurin piirtein sama suhdeluku säilyy uutta väkeäkin palkattaessa, toimitusjohtaja Timur Kärki ennakoi.

– Meillä diplomi-insinöörjeä on noin neljännes, arvioi puolestaan Leadinin toimitusjohtaja Topi Koskinen.

Tämä yritysfuusio ei tuo mukanaan surullisenkuuluisia yt-neuvotteluja.

– Ilmeisesti lain mukaan meidän on käytävä kuitenkin jonkinlaiset "positiiviset yt:t", Kärki arvelee.

Rajua kasvua

Digitalisaatioon liittyviä asiantuntijapalveluita tuottavassa Goforessa jo kolme vuotta työskennellyt Oskari Ruutiainen on opiskellut TTY:ssä tietotekniikkaa pääaineenaan ohjelmistotuotanto.

– Parhaillaan valmistelen diplomityötä aiheesta "serverless-tekonologiat".  Pilvilaskentaa ja sen sellaista.

Ruutiainen ei pelkää työttömyyttä.

– Olen viihtynyt Goforessa erinomaisesti, ja jos nyt jostain työpaikasta ylipäänsä voi olla varma, niin kyllä minä tästä nykyisestäni olisin...

Gofore on kasvanut perustamisestaan eli vuodesta 2001 lähtien koko ajan.  Viime vuonna henkilöstö ja liikevaihto kasvoivat taas huimat 50 prosenttia, ja rajua kasvuvauhtia tavoitellaan tänä vuonnakin. Leadin puolestaan kasvoi viime vuonna niin ikään 50 prosenttia, ja kasvuvauhti ei tänä vuonna ainakaan ole hidastumaan päin.

Goforen asiakkaat – julkisen hallinnon organisaatiot ja yksityiset yritykset – ovat Suomessa. Leadinilla on myös kansainvälistä toimintaa, muun muassa toimipisteet Britanniassa ja Saksassa.

– Ehkä sitä meikäläinenkin joutuu tekemään töitä entistä kansainvälisemmässä ympäristössä, Ruutiainen pohtii työtehtäviensä tulevaisuutta.

Molemmat yritykset aikovat pitää riman korkealla, kun uutta väkeä rekrytoidaan.

– Tiettyä työvoimapulaa on, mutta me pyrimme pitämään silti korkeaa laatutasoa rekrytoinnissamme. Toistaiseksi vain joka 25. työhakemus on johtanut palkkaukseen.  Sen verran lujasti osaajista tällä alalla kuitenkin kisaillaan, että joudumme jatkossa tyytymään hieman vähemmän kokemusta hankkineisiin. Ja opiskelijarekrytointeja tehdään varmaankin alemmilta vuosikursseilta kuin tähän asti, Timur Kärki avaa rekrytointipolitiikkaansa.

Rento työpaikka

Oskari Ruutiainen polkee pyörällään Tampereen Hervannasta joka päivä Technopolikseen kaupungin keskustaan, jossa Goforen toimisto sijaitsee.

–  Firma maksaa palkanlisää, jos tulee pyörällä tai kävellen töihin. Myös joukkoliikennettä tuetaan, ja yksityisautoiluakin siten, että parkkipaikan hankkimisessa avustetaan.

Gofore pitää huolta siitä, että Oskari Ruutiaiselle ja kaikille muillekin työntekijöille on aina tarjolla tuoreita hedelmiä.Ruutiaista miellyttää Goforen rento tunnelma: kaikki johtajaa myöten työskentelevät avokonttorissa ja kommunikointi johtajien ja työntekijöiden välillä on mutkatonta.

Toimitusjohtaja Timur Kärki korostaa Goforen johtamistavan olevan moderni ja mahdollisimman ei-hierarkkinen. Hän sanoo firman tarjoavan työntekijöilleen aidon osallistumismahdollisuuden päätöksentekoon.

– Läpinäkyvyys, itseohjautuvuus ja joukkoistettu päätöksenteko, Kärki luettelee avainsanojaan.

Toimitusjohtajan sanat eivät ole aivan pelkkää huulten hyminää: äskettäin Gofore valittiin Suomen parhaaksi työpaikaksi, mikä vahvistettiin Great Place to Work -sertifikaatilla. Tämän kesän aikana Leadinin työntekijät siirtyvät Goforen tiloihin ja yhtiöt alkavat toimia yhdessä.

Ruutiainen on tyytyväinen siihen, että hän on vielä opiskellessaan saanut valita työaikansa, joka on viime aikoina ollut 80 prosenttia täydestä ajasta. Ruutiainen on voinut siirtää työpisteensä kotiin Hervantaan aina halutessaan.

– Meillä on täällä jatkuvasti kahvit firman puolesta. Ja juuri saatiin uusi espressokeitin. Tuoreita hedelmiä ja välipalaa on aina tarjolla. Biljardia ja muita pelejä voi käydä vapaa-ajallaankin pelaamassa. Kuntosalikortti on annettu ja joka kuukausi on jonkinlainen tyky-tapahtuma, firman työviihtyvyysryhmään kuuluva Ruutiainen luettelee.

Palkkaansa Ruutiainen luonnehtii "tässä vaiheessa riittäväksi". Joka kevät on maksettu vuosibonuksia ja summa on ollut euromääräisesti sama kaikille työntekijöille.

– Intranetissä on voinut olla jopa niin avoin, että kertoo kaikille oman sopimuspalkkansa. Enemmän kuin joka kolmas on tätä mahdollisuutta käyttänytkin.

Avainsanat: