Palkkaneuvottelut, toimisto, mies, nainen

Palkkaneuvottelut

Palkkaneuvotteluihin kannattaa valmistautua miettimällä oma palkkatoive ja hyvät perustelut sille.

Milloin ja miten palkasta kannattaa puhua?

Asiantuntijatyössä on yleistä, että palkka sovitaan yksilöllisesti ottaen huomioon tehtävän vaativuus, koulutus ja ammattipätevyys. Palkka voi määräytyä myös työehtosopimuksen tai (erityisesti julkisella sektorilla) palkkausjärjestelmän mukaan. Jokainen joutuukin miettimään, mihin hintaan on oman työpanoksensa valmis työnantajalle myymään – minimipalkkoja ei ole kuin tietotekniikan palvelualojen TESissä.

Työnhakuvaiheessa työntekijä esittää yleensä oman palkkatoiveensa, jonka pohjalta palkasta lähdetään neuvottelemaan. Palkasta kannattaa puhua säännöllisesti myös työsuhteen aikana. Tutustu asiantuntijoidemme vinkkeihin, milloin ja miten palkan voi ottaa puheeksi. Lisäksi TEKin palkkatilastot ja palkkaneuvonta kertovat yleisellä tasolla palkkatasoista erilaisissa tehtävissä ja erilaisilla toimialoilla.

Milloin palkasta kannattaa neuvotella? 

Vinkit palkkaneuvotteluihin ovat jäsentemme käytettävissä ja ne löytyvät tästä, kun kirjaudut sivustolle. Jos et ole vielä jäsen, liity sivun yläkulmasta!

Palkkaneuvottelijan muistilista

Palkkakeskusteluun kannattaa valmistautua hyvin miettimällä oma palkkatoive ja erityisesti hyvät perustelut sille. Alta löydät kootut vinkit palkkakeskusteluun.

Vinkit palkkaneuvotteluihin ovat jäsentemme käytettävissä ja ne löytyvät tästä, kun kirjaudut sivustolle. Jos et ole vielä jäsen, liity sivun yläkulmasta!

Oman osaamisen tunnistaminen, palkkaneuvottelut
Harjoitus: Oman osaamisen tunnistaminen (lähde: YTN Paranna palkkaasi -opas)
"Otin yhteyttä TEKin palkkaneuvontaan, kun koin saamani palkan olevan alakanttiin ja en ollut varma minkä verran voisin pyytää osaamiseni huomioon ottaen. Sain varmistuksen sille, että palkkani on melko matala ja rohkeuden vaatia enemmän."
- Jäsenpalaute
Keywords: