Yrittäjä istuu läppärin ääressä.
Tutkittua. Työmarkkinatutkimuksen mukaan TEKin jäsenistä noin kuusi prosenttia on yrittäjiä.

Päätoimisten yrittäjien ansiot nousivat

|
News article

Tekkiläiset yrittäjät ovat olleet tyytyväisiä TEKin tarjoamiin palveluihin, jos ovat niitä käyttäneet.

Tekniikan akateemiset TEKin jäsenistössä päätoimisten yrittäjien vuosiansioiden keskiarvo kasvoi vuodessa liki 10 prosenttia ja oli työmarkkinatutkimuksen mukaan lähes 79 400 euroa. Mediaanitulo pysyi samana kuin 2021.

Päätoimisten yrittäjien laskutettujen päivien keskihinta nousi merkittävästi. Keskihinta oli lähes 1 100 euroa vuonna 2022, kun se vuotta aiemmin oli noin 700 euroa.

Eniten hyötyä palveluista on palautteen perusteella ollut yritystoimintaa aloitettaessa tai sitä mietittäessä.

– Tulojen nousu koskee keskituloja, mikä voi johtua siitäkin, että pienellä osalla on noussut merkittävästi ja muilla pysynyt suunnilleen ennallaan. Tätä tulkintaa tukisi sekin, että mediaanitulo pysyi kuitenkin ennallaan. Sama on myös päivähinnan kohdalla. Toki selitys voi olla sekin, että tilanne on parantunut, mutta mediaanitulojen pysyminen samana viittaa siihen, ettei näin olisi ainakaan kaikkien osalta, TEKin yrittäjyysvastaava Martti Kivioja kertoo.

Kiviojan mukaan tekkiläiset yrittäjät ovat olleet tyytyväisiä TEKin tarjoamiin palveluihin, jos ovat niitä käyttäneet.

– Eniten hyötyä palveluista on palautteen perusteella ollut yritystoimintaa aloitettaessa tai sitä mietittäessä. Kiitetty apu on ollut myös juristien vinkit sopimuksia tehtäessä.

Palveluita käyttäneistä yrittäjistä yli puolet oli hyödyntänyt verkkosivuilta löytyviä tietoja ja noin 40 prosenttia oli osallistunut webinaareihin. Seuraavaksi suosituimpia olivat henkilökohtainen neuvonta ja oppaat. Iso osa vastanneista ei ollut käyttänyt palveluita, moni siitä syystä, ettei ole ollut niistä tietoinen.

– Kritiikkiäkin tuli. Jossain kommentissa palveluita pidettiin Helsinki-suuntautuneina ja vastaajasta tuntui, että TEKin mielestä yrittäjiä ei ole muualla Suomessa. Tämä vähän ihmetytti, kun kaikki on saavutettavissa verkossa tai puhelimitse ihan mistä vaan. Koulutuksetkin ovat olleet webinaareina ja muut tilaisuudet on striimattu juuri siksi, että niitä voi seurata kuka tahansa mistä tahansa, Kivioja kertoo.

Mitä muuta TEK tutkii?

Me TEKissä tutkimme jatkuvasti tekniikan alan työelämää, esimerkiksi palkkoja, yhdenvertaisuutta ja työssä tai opinnoissa jaksamista. Olemme tutkineet ja tuottaneet tietoa monista teemoista useiden vuosien ajan – voit tutustua ja vertailla tuloksia esimerkiksi aikasarjavisualisaatioiden avulla. Lue lisää tutkimuksistamme: www.tek.fi/tutkimus