Nainen tekee yksin töitä toimistossa

Palkattomat harjoittelut

Palkaton harjoittelu ei kuulu arkkitehtialalle.

In English

Heikko suhdanne arkkitehtisuunnittelualalla on laskenut kynnystä tarjota ja ottaa vastaan palkatonta työtä. Ilmiö koskee sekä Suomen kansalaisia ja erityisesti kansainvälisiä arkkitehteja ja arkkitehtiopiskelijoita. Arkkitehtitoimistojen Liitto ATL, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA ja Tekniikan akateemiset ovat huolissaan palkattoman harjoittelun rantautumisesta Suomeen. Ilmiö on yleinen Etelä-Euroopassa ja yleistynyt muissa pohjoismaissa. 

Ongelma on tunnistettu myös EU-tasolla. Euroopan komissio esitteli 20. maaliskuuta 2024 direktiiviehdotuksen harjoittelijoiden työolojen parantamiseksi. Direktiivin tarkoitus on torjua käytäntöjä, joissa palkattomat harjoittelut korvaavat vakituiset työpaikat.

Arkkitehtien työantaja- ja työtekijäjärjestöt perustelevat, miksi palkaton harjoittelu ei kuulu työelämään: 

  • Työstä kuuluu maksaa palkkaa
    Työnantaja hyötyy työntekijän tekemästä työstä, joten on oikeudenmukaista, että työntekijä saa vastineeksi palkkaa. Myös työantaja hyötyy, sillä työstään korvauksen saada tekijä on motivoitunut tekemään työnsä hyvin ja kehittämään osaamistaan. 
  • Palkaton työ vääristää kilpailua

    Palkaton työ on harmaata taloutta, sen käyttö vääristää kilpailua eettisesti toimivien yritysten vahingoksi. Oikeudenmukainen korvaus työstä vahvistaa alan yleistä palkkatasoa ja parantaa työehtoja. Reiluissa kilpailuolosuhteissa vastuulliset ja laatuun satsaavat yritykset voivat menestyä pitkällä aikavälillä.

  • Arkkitehtien työ ja koulutus ansaitsevat arvostuksen 

    Arkkitehtialan vahva imago perustuu ammattitaidon arvostukseen. Hyvät työolosuhteet varmistavat, että työvoimapulan lähestyessä parhaat osaajat pysyvät alalla. Maksamalla palkkaa sekä vastavalmistuneille että opiskelijoille, jotka ovat harjoittelussa, ala osoittaa arvostavansa heidän pitkän ja vaativan koulutuksensa tuomaa osaamista.

  • Lakeja pitää noudattaa

    Työlainsäädännön noudattaminen ja reilu toiminta suojaavat työnantajia laillisilta seuraamuksilta ja mainehaitoilta. Jos harjoittelijan tekemä työ vastaa normaalia työtä ja täyttää työsuhteen tunnusmerkit, työnantajalla on velvollisuus maksaa palkkaa, riippumatta siitä, onko kyseessä harjoittelu.

  • Annetaan lahjakkuuksille tasa-arvoiset mahdollisuudet alalle

    Harvalla on taloudellisesti mahdollista ottaa vastaan palkatonta työtä tai harjoittelua. Oikeudenmukainen korvaus varmistaa, että parhaat kyvyt voivat tuoda osaamisensa ja luovuutensa alalle. 

Yhteiskunnan eri muodoin tukemat harjoittelujaksot- ja ohjelmat, kuten esimerkiksi TE-palvelut, eivät ole tämän kannanoton tarkoittamaa palkatonta harjoittelua. 

Keywords: