Työnhaussa käyttämäsi dokumentit ja materiaalit, kuten CV, työhakemus, portfolio tai LinkedIn-profiili toimivat käyntikortteinasi työnantajalle. Ne kertovat osaamisestasi, kokemuksestasi, aikaansaannoksistasi, motivaatiostasi sekä siitä, millainen olet työntekijänä.
03 Dokumentit
Työnhaun dokumentit
Työnhaun dokumenteissa pääset kertomaan itsestäsi, osaamisestasi ja motivaatiostasi. Yhä edelleen työnhakuprosesseissa työnhakijalta pyydetään dokumentteja, kuten CV:tä ja työhakemusta, mutta myös työnhaku ilman CV:tä tai pelkällä LinlkedIn-profiililla on yleistynyt. Sinun kannattaakin pitää huolta, että pystyt laatimaan toimivat perinteiset työnhaun dokumentit ja ylläpitämään laadukkaita profiilisivuja itsestäsi.
Muista, että yhtä oikeaa mallia tai tapaa hakea töitä ei ole olemassa. Olennaista on, että viestit työnantajalle omakohtaisesti ja selkeästi itsestäsi, osaamisestasi ja tavoitteistasi. Räätälöi dokumenttiesi sisältö haettuun työpaikkaan ja työtehtävään sopivaksi.
Tunnista osaaminen
Ennen työpaikan hakemista ja CV:n, hakemuksen tai profiilin valmistelua, sinun kannattaa käyttää aikaa oman osaamisesi tunnistamiseen ja sanoittamiseen. Mitä paremmin tunnistat oman osaamisesi, sitä paremmin pystyt kertomaan työnantajalle hyödyllisiä tietoja itsestäsi, osaamisestasi, vahvuuksistasi ja tavoitteistasi.
Osaamisen tunnistaminen auttaa myös, kun pohdit, minkälaisiin työtehtäviin haluaisit hakeutua urallasi seuraavaksi ja millaisissa töissä juuri sinunlaistasi osaajaa voitaisiin tarvita. Kun olet kirkastanut itsellesi oman osaamisesi kokonaisuuden, osaat myös kertoa siitä paremmin työnhaun eri vaiheissa ja perustella, miksi työnantajan kannattaisi valita töihin juuri sinut.
Tiivis kuvaus osaamisesta
CV:n tarkoitus on herättää työnantajan kiinnostus sekä antaa sinusta ja osaamisestasi selkeä kuva tiivistetyssä muodossa. CV kertoo sinusta perusasiat, kuten koulutustaustasi, työkokemuksesi, vastuuroolisi, aikaansaannoksesi ja erityiset taitosi, jotka sopivat hakemaasi työtehtävään. Olennaista on kirjata juuri haettavan työpaikan kannalta olennaisia asioita. CV on siis hyvä muokata aina haettavan tehtävän mukaan.
Pituus ja luettavuus
Rakenna CV aina sisältö edellä. Suositeltu maksimipituus opiskelijan CV:lle on kaksi sivua. Vastaanottajan tulee pystyä silmäilemään dokumentti vaivattomasti, joten siksi pituus kannattaa pitää 1-2 sivussa.
Hyvä CV on selkeä ja silmäiltävä. CV:n hyvin suunniteltu ulkoasu tukee olennaisen tiedon löytymistä. Tarkista, että fontti on helppo lukea ja että CV:ssä ei ole pitkiä tai raskaita tekstikappaleita. Lukijan tulee löytää tarvittavat tiedot nopeastikin.
Visuaalisuus
Oman valokuvan lisääminen on suositeltavaa, mutta ei pakollista. Valokuva antaa sinusta rekrytoijalle monipuolisemmin kuvan ja auttaa häntä muistamaan sinut paremmin. Kuvaksi varmin valinta on hyvälaatuinen ja luonteva kasvokuva.
Visuaalisuuttakin tärkeämpää on CV:n asiasisältö, mutta visuaalisilla ratkaisuilla voit saada osaamisesi selkeämmin esitettyä. Visuaalisesti taitavasti rakennetulla CV:llä voit erottautua työnhaussa ja antaa ajan tasalla olevan vaikutelman itsestäsi työnhakijana. Ideoita visuaalisen CV:n tekemiseen on tarjolla mm. Word-mallipohjissa sekä Canva-palvelussa, joiden avulla voit luoda myös oman CV:si.
Sisältö
Hakemasi työpaikan kannalta olennaisimmat asiat kannattaa sijoittaa CV:ssä ensimmäiseksi. Opiskelijana tai vastavalmistuneena opintotaustasi tai tuore tutkintosi voi olla tärkeässä asemassa. Jos sinulle on kertynyt työ- tai harjoittelukokemusta hyödyllisine taitoineen, kannattaa niitäkin tuoda esille CV:ssä. Mitä relevantimpi jokin asia on, sitä enemmän tilaa ja huomiota sille kannattaa CV:ssä antaa.
Koulutus ja työkokemustietojen lisäksi hyödyllistä on kirjoittaa itsestään, osaamisestaan ja tavoitteistaan lyhyt esittely eli profiiliteksti CV:n alkuun. CV:ssä kannattaa mainita kaikista kokemuksista, jotka ovat kartuttaneet osaamistasi. Näitä voivat olla esimerkiksi harrastukset, luottamustehtävät, varusmies- tai siviilipalvelus, vapaaehtoistyöt tai muut projektit.
Vähäpätöisiltäkin tuntuvat tehtävät saattavat olla hyvä esimerkki siitä, että osaat toimia työelämässä. Harrastukset ja kiinnostuksen kohteet antavat kuvaa persoonallisuudestasi. Ne voivat joskus olla eduksi hakemaasi tehtävään. Muista kirjata CV:seen esille myös yhteystietosi.
Perustiedot
- Sähköpostiosoite ja puhelinnumero
- Tiivistelmä tai profiiliteksti
- Koulutus ja siihen liittyvät nostot
- Työkokemus ja muu kokemus
- Osaaminen ja erityiset taidot (esim. IT- ja kielitaito)
Lisätiedot
- Luottamustehtävät tai vapaaehtoistyö
- Harrastukset ja kiinnostuksen kohteet
- Tieto mahdollisista suosittelijoista
Poimi hakemukseen olennainen
Hyvä työhakemus täydentää CV:tä ja vastaa kysymykseen, miksi sinut kannattaisi valita hakemaasi tehtävään. Hakemus ei toista CV:n sisältöä, vaan nostaa siitä esiin haettavan tehtävän kannalta tärkeimmät asiat – mahdollisimman myyvästi. Hakemusta kirjoittaessa onkin hyvä pitää vahvasti mielessä hakemustasi lukevan työnantajan näkökulma.
Räätälöi ja kohdenna
Työhakemus kannattaa aina räätälöidä haettuun tehtävään sopivaksi. Mitä enemmän hakemus on räätälöity haettuun tehtävään, sen tehokkaammin se herättää vastaanottajan kiinnostuksen. Työhakemuksen voi ajatella olevan eräänlainen motivaatiokirje. Hakemuksella vakuutat lukijan motivaatiostasi kyseiseen tehtävään. Kerro ja perustele, miksi juuri kyseinen työnantaja ja työtehtävä kiinnostavat sinua.
Hakemuksessa on hyvä korostaa myös sitä, mitä lisäarvoa pystyt työnantajalle tuomaan. Kerro hakemuksessa osaamisestasi ja vahvuuksistasi juuri hakemaasi työtehtävään nähden. Mieti, mitä työtehtävässä menestyminen vaatii ja mitä annettavaa juuri sinulla on hakemaasi tehtävään. Muista myös perustella väitteesi. Hakemuksella pääset CV:tä paremmin tuomaan esille myös persoonallisuuttasi ja tapaasi työskennellä.
Pituus ja muoto
Hyvä pituus hakemukselle on yksi sivu. Noudatathan työpaikkailmoituksessa annettuja ohjeita, esimerkiksi hakemuksen lähettämistapaa, pyydettyä tiedostomuotoa sekä hakuaikoja. Joskus hakemusteksti pyydetään kirjoittamaan suoraan rekrytointijärjestelmän tekstikenttään – huolehdithan, että myös tässä muodossa sisältö on huolellisesti täytetty. Lisätiedot, kuten palkkatoive tai mahdollinen työn aloitusajankohta kannattaa merkitä työhakemukseen tilanteissa, joissa niitä on erikseen pyydetty.
LinkedIn toimii hakukoneena
LinkedIn-profiili toimii usein digitaalisen CV:n tai käyntikortin tavoin. Profiilin avulla pääset esittelemään taustaasi, osaamistasi ja kiinnostuksen kohteitasi. LinkedIn-profiilin tarkoitus on luoda uskottava ja ammattimainen mielikuva sinusta alasi asiantuntijana sekä tuoda esiin kokemustasi ja osaamistasi.
Voit kuvata profiilissasi, missä työelämän tilanteessa olet ja mitä tavoittelet. Samalla voit kertoa vahvuuksistasi ja motivaatiostasi. Jakamalla LinkedIn-profiilisi rekrytoijien tietoon voit tarjota työnhaussa lisätietoa itsestäsi.
Tule löydetyksi
Hyvin laaditun profiilin avulla voit myös tulla löydetyksi. Työnantajat ja rekrytointeja hoitavat asiantuntijat hakevat nykyään erityyppisiä osaajia suoraan LinkedInin hakutyökalujen avulla, jolloin kattavasti täytetyn LinkedIn-profiilin avulla voit päätyä rekrytoijan löytämäksi.
Selkeä ja informatiivinen LinkedIn-profiili auttaa myös verkostosi jäseniä ja muita LinkedInin käyttäjiä tutustumaan sinuun heidän vieraillessaan profiilissasi. Profiili kannattaakin pitää ajan tasalla sekä työnhakua että verkostoitumista ja ammatillista profiloitumista varten.
Optimoi profiilisi
LinkedIn on ennen kaikkea hakukone. Tämä kannattaa pitää mielessä, kun rakennat ja muokkaat omaa profiiliasi. Mitä kattavammin profiilissasi on sisältöä, joka liittyy olennaisesti osaamiseesi ja kiinnostuksiisi, sitä paremmin LinkedIn osaa ehdottaa sinulle sopivaa ja olennaista sisältöä. Palvelu voi nostaa sinulle esiin työpaikkaehdotuksia, kiinnostavia yrityksiä, ihmisiä ja muuta sisältöä. Saatat myös todennäköisemmin saatat osua rekrytoijien hakutuloksiin, kun he etsivät kaltaistasi osaajaa.
Koska LinkedIn-palvelussa osaajia etsitään hakusanojen avulla, kannattaa oma profiili kirjoittaa niin, että profiilissasi tulee käytettyä omaan osaamiseesi sopivia avainsanoja. Voit hyödyntää profiilissasi samanlaisia avainsanoja, joita muut oman alasi osaajat käyttävät tai joita tyypillisesti käytetään omalla alallasi. Avainsanoja kannattaa käyttää profiilin eri osissa kattavasti. Muista kuitenkin, että käyttämiesi avainsanojen tulee sopia osaamiseesi.
Esimerkkejä avainsanoista
- Ammatti- ja koulutusnimikkeet
- Työroolit ja prosessit
- Työkalut ja laitteet
- Ohjelmistot ja ohjelmointikielet
- Sertifioinnit ja kurssit
- Metodologiat
- Oman alasi asiasanat
- Muut konkreettiset työhösi liittyvät asiat
Etsi usein käytettyjä avainsanoja
- oman alasi työpaikkailmoituksista
- yritysten verkkosivuilta ja sosiaalisen median kanavista
- toisten käyttäjien LinkedIn-profiileista
- omaan alaasi liittyvistä keskusteluista ja postauksista
Profiilin rakentaminen
LinkedIn-profiilin rakentamisessa kannattaa hyödyntää omaa CV:tä, sillä niiden sisällöissä on paljon yhteneväisyyksiä. Tekstisisällön lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota myös LinkedIn-profiilin visuaalisuuteen ja löydettävyyteen. Lisäämällä profiilikuvan ja taustakuvan sinun on mahdollista erottua paremmin joukosta ja jättää itsestäsi vahvempi mielikuva. LinkedInin asetuksissa kannattaa tarkistaa, mitkä asiat profiilissasi näkyvät julkisesti, jotta varmistat, että ne asiat, jotka haluat välittää ulkopuolelle, tulevat myös esille.
Otsikko eli Headline
Profiilisi alussa oleva otsikko kertoo, mitä parhaillaan teet työelämässä tai mitä tavoittelet seuraavaksi. Otsikkoon on siis hyvä laittaa sinua ja tilannettasi kuvaavia avainsanoja. Opiskelijana voit kertoa otsikossa, minkä alan opiskelija olet ja missä vaiheessa opintojasi olet tai mistä olet erityisesti kiinnostunut. Työsuhteessa ollessasi voit myös kertoa tehtävänimikkeesi tai olennaiset osaamisalueesi. Työnhaussa ollessasi voit mainita tavoitteestasi ja etsimistäsi työtehtävistä otsikossasi.
Tiivistelmä eli About
Profiilisi alussa on paikka tiivistelmälle. Se on erityisen tärkeä osa profiilia ja se kannattaa täyttää ajatuksella. Tiivistelmässä pääset vapaamuotoisesti kirjoittamaan osaamisestasi, kiinnostuksistasi ja tavoitteistasi. Tiivistelmässä voit myös kertoa hieman itsestäsi. Koska tiivistelmä luetaan profiilissa yleensä ensimmäisenä, lukija usein päättää sen perusteella, haluaako hän lukea koko LinkedIn-profiilin loppuun. Tiivistelmään kannattaa siis panostaa.
Esimerkkejä asioista, joita voit kertoa tiivistelmässä:
- Mitä tällä hetkellä teet tai mikä on tavoitteesi
- Mitä osaamista sinulla on ja missä ja miten olet sitä hankkinut
- Mitkä ovat tärkeimmät saavutuksesi tai aikaansaannoksesi
- Mitkä ovat vahvuutesi ja mistä olet kiinnostunut
- Millainen henkilö olet ja millainen työskentelytyyli sinulla on
- Millaista työtä etsit tai mitä tavoittelet urallasi
- Miten sinuun voi olla yhteydessä
Tiivistelmän pituus kannattaa pitää napakkana, jotta profiilissasi vierailija malttaa lukea sen loppuun. Tekstin alkuun kannattaa sijoittaa tietoa, joka herättää lukijan kiinnostuksen. Voit myös pyytää ystävääsi tai perheenjäsentäsi lukemaan tiivistelmään ja kertomaan siitä saamastaan vaikutelmasta.
Kokemus eli Experience
Tässä kohdassa profiiliasi pääset esittelemään työkokemustasi ja opintotaustaasi. Työkokemuksessa voit kuvata työsuhteesi, kuten kesätyöpaikkasi, työharjoittelusi tai opinnäytetyösuhteesi. Työkokemusta kuvatessasi kirjoita kokemuksestasi riittävän yksityiskohtaisesti - pelkkä tehtävänimike harvoin kertoo olennaista tietoa tehtävästä. Kirjoita esimerkiksi siitä, mitä työtehtäviä sinulle kuului, mitä sait tehtävässä aikaan tai keiden kanssa työskentelit ja miten.
Koulutustiedoissa voit esitellä tutkintoon johtavat koulutuksesi sekä pääaineesi ja sivuaineesi, opinnäytetöiden aiheet sekä muut koulutuksen osalta kiinnostavat tiedot. Mahdolliset vaihto-opinnot ja opintoihin liittyvät luottamustoimet kannattaa myös mainita profiilissa. Lyhyempien koulutusten tai erillisten kurssien kohdalla kannattaa miettiä, sopisivatko ne paremmin koulutuksen yhteyteen vai kohtaan Lisenssit ja Sertifikaatit.
Taidot eli Skills
Tässä osiossa pääset listaamaan omat taitosi. Täytä osio niin kattavasti kuin pystyt ja hyödynnä osaamiseesi sopivia asiasanoja, jotta myös profiilisi tämä osa tuottaa hakusanaosumia. Kun olet listannut taitosi, muut käyttäjät voivat antaa niihin sinulle vahvistuksia (endorsements). Huomaa, että ilman Taidot-osion auki klikkaamista näkyville jää vain kolme ensimmäistä taitoa. Varmista, että näkyville jäävät sinun tärkeimmät taitosi. Voit vaihtaa näkyviin jääviä taitoja halutessasi tilanteen mukaan.
Portfolio työnhaun dokumenttina
Portfolio toimii ammatillisen profiilin esittelykeinona ja oman osaamisen markkinoinnin välineenä. Sen työstäminen auttaa tekijää oman osaamisen tunnistamisessa ja jäsentämisessä. Parhaimmillaan portfolio toimii myös tekijänsä uramuotoilun työkaluna sekä osaamisen kehittämisen ja ammatillisen kasvun tukena.
Työnhaussa portfoliolla on usein suurin merkitys luovien ja visuaalisten alojen opiskelijoille ja valmistuneille. Visuaalisen esitystavan mahdollistavana portfolio onkin yleensä arkkitehtuurin, muotoilun ja taiteiden aloilla keskeisin työnhaun dokumentti. Monilla muilla aloilla työhakemuksen ja CV:n painoarvo on suurempi, mutta myös tällöin hyvin laadittu portfolio voi tuoda lisäarvoa työnhakuun.
Valikoitu otos osaamisesta
Portfoliossa oman osaamisen otos on tarkoin ja harkiten valittu joukko onnistuneimpia, kiinnostavimpia ja informatiivisimpia esimerkkejä osaamisestasi. Tärkeintä on otoksen rajaaminen ja liiallisen sisällön karsiminen, jotta portfolio pysyy ytimekkäänä ja selkeänä. Työnhaun portfoliota voi pitää myös käyntikorttina. Mieti, minkälaisen mielikuvan jätät osaamisestasi ja ammatillisuudestasi portfolioosi tutustuneelle työnantajalle.
Voit hyödyntää portfoliota jo opiskeluaikana työnhaun ja oman osaamisen markkinoinnin välineenä, sillä hyvin laadittu portfolio auttaa osaamisen näkyväksi tekemisessä silloinkin, kun oman alan työkokemusta on kertynyt vasta vähän. Vaikka portfolio tuntuisikin jollakin hetkellä valmiilta ja täydelliseltä, ei se kuitenkaan ole koskaan valmis – kuten oma osaaminenkin, portfolio on jatkumo ja jatkuvasti muuttuva prosessi.
Portfolion painotuksissa on olennaista huomioida kulloinenkin työmarkkinatilanne, jotta sen sisältö vastaisi mahdollisimman hyvin työnantajien vallitsevaan tarpeeseen ja kysyntään. Aloita työnhaun portfolion työstäminen siis rohkeasti ja muokkaa sitä matkasi varrella.
Portfolion laatiminen
Jokainen portfolio on yksilöllinen ja omanlaisensa. Sen laatimiseen ei ole yhtä ainoaa ohjetta tai tapaa. Lukipa portfoliota mahdollinen tuleva työnantaja tai asiakas, portfolio on tärkeää suunnata juuri lukijalleen. Mieti siis portfoliota laatiessasi, mitä kaikkea lukija saa sen sisällöstä irti.
Kuten kaikista työnhaun dokumenteista, myös työnhaun portfoliosta kannattaa pitää itsellään niin sanottu työstöversio, joka sisältää kaiken mahdollisen työnhaun portfolioon sopivan aineiston. Kun käytettävissä on aina portfolion aihio, on kulloiseenkin työnhakuun tai oman osaamisen esittelytilanteeseen helppo työstää räätälöity, kohdistettu ja päivitetty portfolio.
Valitse ja rajaa esiteltävä osaamisalue
Konseptoi portfolion kokonaisuus ja suunnittele rakenne
Viimeistele visuaalisuus
Portfolion rakenne
Alkuosassa on hyvä olla etusivu, sisällysluettelo ja niin sanottu professional statement eli oman osaamisen kiteytys parilla, kolmella virkkeellä. Portfolion alkupuolelle voit sisällyttää myös CV:n. Sen jälkeen voit esitellä omaa osaamistasi kuvin ja sanoin eli esitellä tarkoin valittu otos omista töistä ja työskentelyprosesseista. Huomioi sisällön teemoitus ja kokonaisuuden pituus.
Opiskeluaikana on usein luontevinta teemoittaa portfolion sisältö aiheittain. Kun kokemusta kertyy enemmän, voit harkita myös kronologista esitystapaa. Pituus on tärkeää pitää maltillisena, jotta kokonaisuus pysyy ytimekkäänä ja työnantaja jaksaa keskittyä sisältöön. Usein 10-20 sivua on portfoliollle riittävä pituus.
Portfolion monet muodot
Tiedosto
Verkkosivu tai alusta
Sosiaalisen median profiili
Video
Verkkomaine, brändi ja riskit
Internet ja sosiaalinen media tarjoavat työnhaun portfoliolle useita linkittämismahdollisuuksia, joiden avulla portfolion näkyvyys voi parhaimmillaan moninkertaistua. Internetiä ja sosiaalista mediaa kannattaa hyödyntää laajasti, kunhan pitää samalla mielessä mahdolliset riskit, kuten omien ideoiden plagioimisen tai omien kuva- tai tekstisisältöjen kopioimisen. Kun tiedostat riskit, sinun on helpompi valita, mitä julkaiset portfoliossasi missäkin vaiheessa, missä määrin tai missä muodossa.
On myös tärkeää pitää mielessä, mistä oma virtuaali-identiteetti ja verkkomaine rakentuu. Internetissä ja sosiaalisessa mediassa jaettavalla portfoliolla voi tietoisesti rakentaa omaa ammatillista brändiään, mutta tällöin on hyvä muistaa, että myös kaikki muu itseä koskeva julkinen sisältö Internetissä ja sosiaalisessa mediassa rakentaa brändiä samaan aikaan – hyvässä ja pahassa.
Mikä on rekrytointijärjestelmä?
Monella isolla yrityksellä on käytössään verkon kautta toimiva rekrytointijärjestelmä. Hakijalle järjestelmästä näyttäytyy verkkolomake. Järjestelmiä käytetään erityisesti rekrytoinneissa, joissa hakijoiden määrä saattaa olla suuri. Näin yrityksen rekrytointivastaavan on helppo etsiä hakemuksia avainsanoilla ja silmäillä hakijoiden työkokemus ja pätevyydet avaamatta liitteitä.
Samalla profiililla voi usein hakea organisaation muitakin avoimia tehtäviä. Kun järjestelmän lomake on kerran täytetty huolellisesti, seuraavalla hakukerralla pääsee helpommalla.
Miten kannattaa edetä?
Tee ensiksi valmiiksi CV ja hakemus ennen kuin alat täyttämään järjestelmän verkkolomaketta. Lomakkeen täyttäminen on helpompaa, kun sinulla on tarvittavat tiedot jo mietittynä ja koottuna valmiiksi. Tämän lisäksi lomakkeen täyttämisessä saattaa olla aikaraja, joten huolehdi, että sinulle ei tule kiire.
Miten tärkeä lomake on?
Verkkolomake kannattaa täyttää huolella, vaikka siinä kysyttäisiinkin samoja tietoja kuin sinulla on jo CV:ssäsi. Kaikki kentät on täytettävä, sillä aukot huomataan nopeasti tietojasi tarkasteltaessa. Muista myös, ettei kaikkiin lomakkeisiin edes voi liittää liitetiedostoja, joten kaikki tarvittava tulee tällöin täyttää suoraan verkkoon.
Tiivistä olennainen tieto osaamisestasi kenttiin annetun merkkimäärän puitteissa. Muista korostaa osaamista, joka on olennaista haetun tehtävän kannalta. Älä vain kopioi hakemustekstiäsi kenttiin tai vastaa vain parilla sanalla!
Muuta huomioitavaa
Kannattaa pitää hakukoneoptimointi mielessä lomakkeen tietoja täytettäessä, sillä rekrytoijat saattavat tehdä sanahakuja järjestelmään syötetyistä tiedoista. Käytä osaamistasi kuvaavia avainsanoja täyttäessäsi lomakkeen vapaasti täytettäviä lisätietokenttiä.
Mieti tarkkaan vastauksiasi työtehtävään ja siinä tarvittavaan osaamisen liittyviin avoimiin kysymyksiin. Rekrytoija kiinnittää näihin erityisen paljon huomiota. Hyvillä vastauksilla voit antaa hyvän ensivaikutelman.