Toni Suihko seisoo käytävällä.
Jäykät mallit. – Moni kuvittelee sote-alan olevan byrokraattinen, mutta nähdäkseni hallinnolliset hierarkiat ovat siellä jopa matalampia kuin muualla, Toni Suihko sanoo.

Diplomi-insinööri ja maailmanparantaja

|
Uutinen

Toni Suihko luo kansalaisille parempaa arkea sote-alan ICT-ratkaisujen kautta.

"Olen työskennellyt soten tietojärjestelmien parissa vähän vuoron perään sekä yksityisellä että julkisella sektorilla jo lähemmäs 20 vuotta.

Nykyisessä työssäni Kanta-Hämeen hyvinvointialueen kehitys- ja ICT-johtajana ratkon osaltani, miten sote-palveluiden resurssit saadaan mahdollisimman tehokkaasti käyttöön, ja asiakas ohjattua ennakoiden oikeiden palveluiden piiriin.

Vastuullani ovat strategiset tietojärjestelmähankinnat, kehittämistoiminta ja tietojohtaminen.

Insinöörinäkökulmasta sote on toimialana muita jäljessä kokonaisvaltaisessa suunnittelussa, ja nyt sitä kurotaan vauhdilla kiinni. Soten integraatio huutaa asiakkuudenhallintaa ja toiminnanohjausta. Nyt syntyy hukkaa ihmisten pyöriessä systeemissä, kun emme osaa palvella heitä oikealla tavalla, eikä se ole missään nimessä asiakkaiden vika.

Toisaalta työntekijöistä ja rahasta on pulaa, joten kyllähän myös esimerkiksi keinoälylle laitetaan suuria toiveita tuottavuusvajeen kuromisessa.

Diplomi-insinööreille sote-alan työmahdollisuudet eivät ehkä vieläkään ole täysin auenneet, mutta on hyvä, että heitä on tullut sosiaali- ja terveydenhuollon pariin enenevissä määrin viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Hämäläisille kaikki kunnia, mutta kyllä Etelä-Karjala on paras mahdollinen paikka.

Minussakin asuu maailmanparantaja, ja siksi julkinen terveydenhuolto vetää puoleensa. Kaikki me olemme jossakin vaiheessa elämää sen kanssa tekemisissä.

On myös motivoivaa olla ratkomassa monimutkaisia ongelmia. Sote-palveluiden asiakaskunta on niin moninainen, että standardoidut, yksioikoiset ratkaisut eivät toimi. Toisaalta kansalaiset ovat samalla työnantajiani.

Asun Lappeenrannassa ja toimin myös kokoomuksen aluevaltuutettuna Etelä-Karjalan aluevaltuustossa. Siinä luottamustoimessa olen saanut jälleen uutta perspektiiviä sote-kysymyksiin.

Maakuntahenkeä löytyy. Hämäläisille kaikki kunnia, mutta kyllä Etelä-Karjala on paras mahdollinen paikka. Ylipäätään innovaatiot syntyvät pienissä paikoissa, sillä ne ovat kaikkein ketterimpiä.”

Toni Suihko

  • Syntynyt. 1975 Joensuussa
  • Ammatti. Kanta-Hämeen hyvinvointialueen kehitys- ja ICT-johtaja
  • Koulutus. Tietoliikennetekniikan DI, LUT-yliopisto

Miksi kiinnostuit tekniikan alasta?

Suunnitelmissa oli joko lääkärin, juristin tai diplomi-insinöörin ura. Insinöörikoulutuksessa oli soveltavampi pääsykoe, ja siihen oli vähemmän ulkoaopittavaa.

Saavutus, josta olet ylpeä?

Olin tietohallintojohtajana mukana käynnistämässä Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiriä vuonna 2010. Se oli Suomen ensimmäinen soten kuntayhtymä ja todellinen edelläkävijä.

Minkä ongelman haluaisit ratkaista?

Sote-palvelut ovat edelleen siiloutuneita. Ihminen tulisi pystyä kohtaamaan ja ymmärtämään paremmin kokonaisuutena.

Motto

Ketään ei ole soten rakenteilla ja kirjanpidolla pelastettu – tiedolla on.

Palautetta toimitukselle Voit antaa palautetta tai juttuvinkkejä suoraan TEK-lehden toimitukselle tällä lomakkeella. Arvostamme erityisesti omalla nimellä ja yhteystiedoilla annettua palautetta, mutta otamme vastaan myös anonyymejä viestejä.
Avainsanat:
ura