Merina Salmisen blogii

Ei enää huonoja pomoja

|
Blogimerkintä

Huippuosaajat menevät sinne, missä on hyvää johtamista, niin yksinkertaista se on.

Mitkä asiat ovat muuttaneet työelämää eniten, kun verrataan 1990-lukua nykyhetkeen? Vastaukset ovat ilmeisiä: digitalisaatio, globalisaatio, internet, sosiaalinen media, ilmastonmuutos ja niin edelleen. Muutosajureina ylätason puheessa mainitaan aina tällaiset valtavat systeemiset ilmiöt. Muutokset ovat lähteneet vyörymään eteenpäin silloin, kun niiden takana on ollut riittävä määrä rahaa ja valtaa. Ajajan paikalla ovat olleet usein suuryritykset ja isot valtiot.  Tai viime aikoina luonto, joka on laittanut meidät tosiasioiden eteen esimerkiksi koronan ja ilmaston lämpenemisen muodossa.

Viidakkorumpu laulaa armotta ja huonojen johtajien talot jäävät nuolemaan rekry-markkinoilla näppejään.

Koneiston osa. Mikä tässä kuviossa on ollut pienen ihmisen rooli? Sinun ja minun, jotka olemme heränneet aamu toisensa perään pakertamaan omaa juttuamme. Olemme kulkeneet työelämän muutoksissa kuin lastu laineilla: ottaneet käyttöön aina uusia digitaalisia työvälineitä ja prosesseja, hypänneet monikansallisiin työympäristöihin ja sopeutuneet muihin isoihin muutoksiin. Moni meistä on tuntenut siinä myllerryksessä itsensä koneiston osaksi, joka on täysin korvattavissa. Pelkästään digitalisaatio on muuttanut työntekoa niin paljon, että sitä ei samaksi tunnista.

Hyvän johtamisen perässä. Seuraava iso muutos tulee makrotason sijaan mikrotasolta. Nordic Business Forumin aloituspuheenvuorossa Woltin perustaja Miki Kuusi ja virolaisyrittäjä Kristel Kruustük keskustelivat siitä, että väestön vanhetessa osaajista on yhä isompi pula eikä huonoja pomoja katsele enää kukaan. Huippuosaajat menevät sinne, missä on hyvää johtamista, niin yksinkertaista se on. Kyse on luonnonvalinnasta. Ihmisiä ei voi huiputtaa. Viidakkorumpu laulaa armotta ja huonojen johtajien talot jäävät nuolemaan rekrymarkkinoilla näppejään.

Oikeasti erilainen. Kuusen ja Kruustükin mukaan pääsemme jatkossa aidosti valitsemaan pomomme. Sitä kautta huonot johtajat karsiutuvat automaattisesti. Diversiteetti ja yhdenvertaisuus eivät nekään enää ole vastuullisuusraporttien tyhjiä sanoja vaan oikeita rekrytointitekoja. Tekniikan alalla se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että naisten osuus kasvaa ja että kaikki johtajat eivät enää ole samasta puusta veistettyjä. Muutos tulee olemaan iso, ja se vaatii paljon meiltä kaikilta. Työelämään tulossa oleville sukupolville nämä asiat ovat onneksi paljon itsestäänselvempiä kuin meille konkareille. Kohti valoisampaa työelämää siis!

Kirjoitus on julkaistu aikaisemmin TEK-lehdessä 5/2022.

Avainsanat: