Lappeenrannan teknillisestä korkeakoulusta valmistunut Osmo Korri halusi alusta saakka nähdä maailmaa toisesta näkökulmasta. Viisi päällikkövuotta Accenturella vei Suomesta myös Espanjaan ja projektityöhön Etelä-Afrikkaan.
Seuraavassa tehtävässään MatrixOnella Korri vastasi Nokian globaalista asiakkuudesta reilut kaksi vuotta. Kapkaupungin kipinä oli kuitenkin jäänyt kytemään, ja syksyllä 2003 Korri muutti Etelä-Afrikkaan Deloitten liiketoiminnan kehitysjohtajaksi.
– Se oli vähän seikkailuakin. Seikkailu loppui siinä vaiheessa, kun alkoi tuntea asiat paremmin.
Turvallisuus oli alussa isoin opeteltava asia.
– Liikkuminen piti miettiä etukäteen: mitä reittejä ajaa ja varmistaa, ettei mene vaarallisille alueille. Tarkkailla, ettei kukaan seuraa, kun menee portista sisään, ettei kukaan kaappaa autoa. Siihen tottuu, ja omilla valinnoilla voi vaikuttaa.
Yllättävintä oli liiketoiminnan BEE-kriteeristö (Black Economic Empowerment).
– Apartheidin jälkeen on haettu tasavertaisuutta heille, joilla aiemmin oli huonommat eväät menestyä. Julkisissa hankinnoissa yrityksille on kriteerejä. Valkoiset miehet ovat aina viimeisinä, ja jos on vielä ulkomaalainen, on väärässä kategoriassa.
Kun headhunter houkutteli Ericssonille, missä alueena oli koko Afrikka, vastaavia rajoitteita ei ollut.
Myöhemmin Korri huomasi asiakkaiden haluavan enemmän palveluja. Hän perusti oman konsulttiyrityksen ja sai heti ensimmäisen asiakkaan.
– Autoin mobiilioperaattoria lanseeraamaan internet-palveluja. Sambiassa oli 12 miljoonaa ihmistä, mutta vain 3 000 internetin käyttäjää. Pian käyttäjämäärä nousi yli puoleen miljoonaan, ja operaattorin konsernitaso halusi, että teen vastaavan muissakin maissa.
Korri kasvatti teknologiayritysten myyntiä, avasi uusia markkinoita ja teki liiketoimintasuunnitelmia.
– Matkustin 25 päivää kuussa. Tapasin vaimoni, ja kun perustimme perheen, oli pakko miettiä, miten voisin olla myös isä ja kotona.
Perhe muutti muutamaksi vuodeksi Norjaan ja Suomeen. Korri auttoi Opera Softwarea markkinoiden avaamisessa ja työskenteli suomalaisten startupien kanssa.
– Lapset oppivat tuntemaan myös minun juureni.
Kansainvälistä kuin YK:ssa
Sitten henkilö, jolle Korri Operalla työskenteli, teki erittäin hyvän työtarjouksen.
– Päätin ottaa sen ja palata lähtöruutuun Etelä-Afrikkaan.
Osmo Korri aloitti brasilialaisen Bemobin Afrikan ja Lähi-idän johtajana helmikuussa 2020. Yli 50 maassa toimiva Bemobi kehittää mobiilioperaattoreiden kanssa ratkaisuja ja alustoja, joilla tarjotaan kuluttajille maksu-, laina- ja viihdepalveluja, sekä mahdollistetaan uusia digikanavia oikea-aikaisille palveluille.
Hänen tiimissään on noin 20 henkilöä.
– Tunnen markkinan ja toimialan aika hyvin. Kun haetaan asiakasta, olen hands-on kaikessa mukana. Kun ratkaisua toteutetaan asiakkaalle, tulee lisää väkeä mukaan ja oma roolini on orkestrointia.
Korri viihtyy tilanteissa, jotka tuntuvat aluksi vaikeilta ja joita ratkotaan porukalla.
– Työympäristössäni on kansainvälistä kuin YK:ssa: erilaisia kulttuureita, kieliä, taustoja. Tutustumiseen kannattaa käyttää aikaa, siten saa paremman luottamuksen ja pitkäaikaiset kumppanuudet. Kasvavilla markkinoilla bisnes ei ole transaktiomaista – hyvä fiilis ihmisten kanssa on olennainen.
Suomessa löytyy aina verkosto, jolla tarkistaa liikekumppanin taustat.
– Täällä sattuu ja tapahtuu, eikä laki toimi yhtä hyvin. Siksi on tärkeää voittaa vastapuolen luottamus. Kehitysmaissa toimii Murphyn laki – varsinkin silloin, jos siihen ei ole varautunut. Pitää miettiä kehittyneitä maita huolellisemmin, miten minimoi kaaoksen ja epäonniset tulokset.
Kapkaupungin kuplissa
Yksityinen terveydenhoito Etelä-Afrikassa on Korrin mukaan erittäin hyvää ja silti edullista.
– Julkinen terveydenhoito on romahtanut; sinne mennään, jos mitään muuta ei saa.
Eläke järjestetään itse.
– Etelä-Afrikkaan liittyy maariskiskenaarioita, ja luon oman eläketurvani maariskiä rajoittaen.
Perhe asuu turvallisella alueella rannalla Kapkaupungin ulkopuolella. Sähkökatkoihin on vara-akku ja aurinkopaneelit pitävät veden lämpimänä.
– Lapsemme käyvät kansainvälistä koulua. Heidän kuljetuksensa pitää hoitaa itse, mutta monia tekemisiä pystyy ulkoistamaan. Asukkaat ovat enimmäkseen omissa linnoissaan, kontakteja tulee harrastusten ja työn kautta.
Meet up -sovelluksilla löytää ryhmiä vaikka vaelluksille ja tennikseen, ja Facebookissa on verkostoja expatriaateille ja diginomadeille.
– Kapkaupunkiin tulee paljon hetken asujia: täällä on mielenkiintoiset ja mukavat olosuhteet. Hienoja viinitiloja on satoja ja lomilla voi käydä safareilla. Jos tykkää luonnosta ja ulkona olemisesta, Etelä-Afrikka on aivan mahtava paikka, parhaimpia maailmassa.
Tulevaisuuden maanosa
Osmo Korri on tehnyt bisnestä yli 30 maassa Afrikan ja Lähi-idän alueella.
– Afrikassa on 1,5 miljardia asukasta ja isot kasvavat markkinat.
Noin 62 miljoonan asukkaan Etelä-Afrikka on Suomen suurin kauppakumppani Afrikassa, ja sen taloudellisesti ja teollisesti kehittynein valtio.
– Teknistä erikoisosaamista tarvitaan eri toimialoille ja insinöörit ovat kysyttyjä. Johtotasolla näkee ulkomaalaisia. Suomalaisiin törmää hyvin harvoin. Useimmat, jotka tiedän, ovat joko avioituneet täällä tai etätöissä.
Etelä-Afrikan talousnäkymiä rasittavat korkea rikollisuus, korruptio, 33 prosentin työttömyys, sähkökatkokset, vesipula ja logistiikkaongelmat.
Suomalaisille yrityksille ne tarjoavat mahdollisuuksia. Maassa toimii yli 40 suomalaisyritystä, ja keskeisiä yhteistyösektoreita ovat digitaaliset ratkaisut kaivosten, satamien ja vesilaitosten kehittämisessä. Myös muilla aloilla tarvitaan digitalisointia ja teknologiaratkaisuihin kytkeytyvää osaamisen päivittämistä.
– Täällä asioiden yksinkertaistaminen ja kuvaaminen käytännöllisesti auttaa. Jos on vähänkin monimutkaista tai teoreettista, eikä pysty pelkistämään, jää lähtömetreille, Korri vinkkaa.
– Olen tyytyväinen, että tulin takaisin. Vaikka uutisissa näkee usein negatiivista, Afrikassa on paljon sellaista, joka tuo myönteistä omaan elämään, ja markkinoiden dynaamisuus avaa jatkuvasti uusia mahdollisuuksia.
Harkitsetko ulkomaille töihin lähtöä?
Olemme tukenasi työurasi kansainvälistymisessä. Tutustu esimerkiksi Mielitkö maailmalle? -verkko-oppaaseen, josta saat vinkkejä, mistä löydät parhaiten tietoa niin ulkomailla työskentelyyn kuin työnhakuun liittyen. Oppaasta on hyötyä myös ulkomaille lähetetyille työntekijöille.
Tutustu palveluihin: www.tek.fi/mielitko-maailmalle