Julia Ahvenainen istuu matalalla muurilla.
Lämmittely. Espanjassa on bisnesyhteyksissäkin kohteliasta ensin tutustua: kysellä harrastuksista, perheestä ja henkilökohtaisista asioista, Julia Ahvenainen muistuttaa.

Puun lähettiläs

|
Uutinen

Julia Ahvenainen myy puu­rakenteita viidellä kielellä. Espanjassa puu­rakentaminen on nousussa, ja monet kaupungit panostavat vähähiiliseen rakentamiseen.

Julia Ahvenainen aloitti helmikuussa Xlam Dolomitin Espanjan ja Portugalin tytäryhtiön, Xlam Dolomiti Iberican johtajana.

Italialainen emoyhtiö tekee ristiinliimatuista massiivipuupaneeleista puurakennuksia ja puurakenteita, jotka ovat vähähiilisiä, kestäviä ja turvallisia.

Päiväkotipaikkoja on liian vähän, pikkupaikka­kunnilla ei lainkaan.

Xlamin toteuttamia puurakennuksia on ympäri maailmaa kauppakeskuksista hotelleihin, sairaaloihin, urheiluhalleihin ja asuinkerrostaloihin.

Valmiista elementeistä on apua myös hätätilanteissa, kuten maanjäristyksissä ja tulvissa. Yhtiön liikevaihto oli vuonna 2024 noin 35 miljoonaa euroa ja sillä on lähes sata työntekijää.

Alussa Ahvenainen panostaa tunnettuuden kasvattamiseen.

– Osallistumme alan messuille Madridissa ja Barcelonassa, ja olen ottanut yhteyttä markkinointipalvelujen tarjoajiin. Kunhan olen saanut kaikki yritysesittelyt ja materiaalit käännettyä espanjaksi, seuraavaksi vuorossa ovat arkkitehdit ja rakennuttajat. Puurakentaminen on Espanjassa vielä alkuvaiheessa, joten heidät täytyy viedä käsi kädessä prosessin läpi.

Xlam Dolomiti tarjoaa koko paketin suunnittelusta paneelien valmistamiseen, lähetykseen ja asennukseen. Elementit tehdään tehtaalla valmiiksi, jolloin ne on helppo ja nopea asentaa työmaalla.

Ahvenainen tekee yhteistyötä Katalonian markkinaa hoitavan kollegan sekä pääkonttorilla rakennuslaskelmat tekevän teknisen tiimin, myyntiassistenttien, lakiosaston ja asentajien kanssa.

– Xlam Dolomitin toimitusjohtaja on entinen työkaverini ja nykyinen esimieheni, ja hän tulee olemaan iso apu.

Työpaikanvaihdoksia sopivin välein

Julia Ahvenainen opiskeli Teknillisessä korkea­koulussa puutekniikkaa ja espanjaa, Saksan-vaihdossa taloustiedettä, ja valmistui diplomi-­insinööriksi vuonna 1999.

Jo opiskeluvuosinaan hän konsultoi Finprolla suomalaisia pk-yrityksiä Saksan markkinoista.

Osaaminen ja verkostot karttuivat Stora Ensolla kansainvälisen myynnin, liiketoiminnan kehittämisen ja innovaatiotoiminnan päällikkötehtävissä. Työmatkoja ympäri Eurooppaa seurasi ulkomaankomennus Espanjaan keväästä 2005.

Nyt Ahvenainen on työskennellyt Espanjassa 20 vuotta. Hän ryhtyi agentiksi muutamalle suomalaisfirmalle pari vuotta maassa oltuaan. Tutun vinkki johti puurakentamisen tarvikkeita valmistavalle Rothoblaasille. Sitten Stora Enso kutsui takaisin ja töiden ohessa Ahvenainen suoritti puurakentamisen maisteriohjelman Santiago de Compostelan yliopistossa. Myöhemmin asiakkaan suositus vei lämpöpuusta tunnetulle Lunawoodille. Tuorein työtarjous käveli vastaan.

– Xlamin toimitusjohtaja on entinen kollegani, ja tapasimme sattumalta messuilla. Hän ehdotti, että tulisin vetämään heidän ensimmäistä ulkomaanyhtiötään.

Monet tutut Espanjassa ovat kauhistelleet pitkistä työsuhteista ja suomalaisista työnantajista luopumista, mutta Ahvenaista kiehtoo päästä kehittämään uutta bisnestä, tuotetta tai markkinaa.

– Samalla saa uusia työtovereita, uudenlaisen työnkuvan ja voi oppia uuden kielen. Palkkakin paranee, vaikkei se päällimmäisin syy olekaan. Kun on kerännyt vuosien ajan osaamispääomaa, tietää ja tuntee markkinoita, aina löytyy mielenkiintoinen työpaikka. Suurempi riski on jäädä työhön, joka ei ole enää motivoivaa. Kun bisnes alkaa kulkea normaalisti, haluan taas vaihtelua.

Espanjassa lähtöpalkkataso on usein matalampi kuin Suomessa. Kokeneen kannattaa heti alkuun neuvotella se, minkä on itse katsonut tehtävän oikeaksi palkkatasoksi.

Vuosipalkka maksetaan 14 erässä: kesällä ja jouluna saa tuplapalkan. Palkan päälle tulee lukuisia etuja, kuten lounassetelit ja terveys­vakuutukset.

– Olen saanut esimerkiksi viikon joululoman lahjana, ja joka toinen vuosi pääsiäislomaviikon.

Espanjassa äitiys- ja isyysvapaat ovat 16 viikkoa kummallekin täydellä palkalla.

– Päiväkotipaikkoja on liian vähän, pikkupaikkakunnilla ei lainkaan. Kolmivuotiaana alkava esikoulu sen sijaan on hyvin järjestetty. Siellä on vähän lapsia ja paljon opettajia per lapsi. Kaikki kehuvat kyläkouluamme, jossa samoilla luokilla on eri-ikäisiä, mutta jokainen saa henkilökohtaista opetusta, Julia Ahvenainen kertoo.

Suurkaupungista maaseudulle

Julia Ahvenainen ja hänen espanjalainen arkki­tehtimiehensä asuivat ensin Madridissa ja muuttivat sieltä keskiaikaiseen Maderuelon kylään sata kilometriä Madridista pohjoiseen. Pienten paikkakuntien etuja ovat luonto, väljyys ja edullisempi hintataso.

Monet naapuritkin tekevät etätöitä tai asuvat Madridissa tai Bilbaossa, josta tulevat Made­rueloon viikonlopuiksi ja loma-ajoiksi.

– Espanjassa on tyypillistä tulla lomille siihen kylään, josta on lähtöisin. Tavataan naapurustoa, järjestetään illallisia, ideoidaan tapahtumia ja kerhoja.

Maderuelossa on erityisen yhteisöllistä.

– Ihmiset todella auttavat. Kun ensimmäinen talomme paloi, ystävämme kamppailivat, kenen luona asuisimme. Kaikki naapurimme toivat meille vaatteita ja tarvikkeita.

Puoliso suunnitteli ja rakensi uuden talon puusta. Ahvenainen auttoi ulkoverhouksessa ja puukalusteiden teossa. Yli tuhannen neliön tontilla mahtuu viljelemään muhkeita tomaatteja, kesäkurpitsaa, parsaa, perunoita, kaaleja, herneitä ja yrttejä.

Julia Ahvenainen seisoo kyläkadulla.
Järjestetään yhdessä. Julia Ahvenainen toimii kulttuuria Maderueloon tuovan yhdistyksen varapuheenjohtajana. – Elokuussa järjestämme isot keskiaikaiset juhlat, sammutamme sähkövalot ja pukeudumme keskiaikaisiin vaatteisiin.

Markkinoi fiksusti

Espanjan talous kasvoi viime vuonna 3,2 prosenttia, nelinkertaisesti euroalueeseen verrattuna. Ennätyshyvä työllisyys sai vauhtia onnistuneesta maahanmuutosta: kantaväestön ja maahanmuuttajien työllisyys­asteessa ei ole enää eroa.

Suomalaisyrityksiä maassa on arviolta 250. Perinteisten vientialojen kuten metsä- ja koneteollisuuden rinnalle ovat nousseet digitekno­logia ja vihreä siirtymä: kyberturvallisuus, tekoäly, 5G ja 6G, uusiutuva energia, energiatehokkuus, jäte- ja vesihuolto, liikkuminen sekä kestävä rakentaminen.

Suomalaisen puun pitkä matka rasittaa sekä hintaa että hiilijalanjälkeä.

– Kannattaa myydä pidemmälle jalostettuja tuotteita: enemmän arkkitehtonisia tai designtuotteita, joissa logistiikan osuus hinnasta on pienempi. Esimerkiksi Lunawoodin lämpökäsiteltyä puuta myydään Espanjassa arkkitehtonisena tuotteena, jolloin hintaa verrataan muihin materiaaleihin – vaikka keraamisiin levyihin, Julia Ahvenainen neuvoo.

Tarjouksiin on hyvä lisätä hiili­jalanjälkilaskelma.

– Ei mene kauaa, että se tulee pakolliseksi kaikissa rakennusprojekteissa. Ranskassa sitä jo vaaditaan ja Espanja ottaa monesti mallia Ranskasta.

Espanjassa on paljon pieniä perheyrityksiä. Asiakaskontakteja löytää messuilla.

– Huhtikuinen Rebuild Madridissa on vähähiilisen rakentamisen johtava tapahtuma ja myös Fórum Internacional de Construcción con Madera toukokuussa Pamplonassa on hyödyllinen. Puurakentamisen tärkein vuotuinen tapahtuma Euroopassa on Holzbau-Forum joulukuussa Innsbruckissa.

Harkitsetko ulko­maille töihin lähtöä?

Olemme tukenasi työurasi kansain­välistymisessä. Tutustu esimerkiksi Mielitkö maailmalle? -verkko-­valmennukseen, josta saat vinkkejä, mistä löydät parhaiten tietoa niin ulkomailla työskentelyyn kuin työnhakuun liittyen. Valmennuksesta on hyötyä myös ulkomaille lähetetyille työntekijöille.

Palautetta toimitukselle Voit antaa palautetta tai juttuvinkkejä suoraan TEK-lehden toimitukselle tällä lomakkeella. Arvostamme erityisesti omalla nimellä ja yhteystiedoilla annettua palautetta, mutta otamme vastaan myös anonyymejä viestejä.