Eläköön tamperelainen teekkarius

|
Uutinen
Kuuntele

”Ylioppilaskunnat kuolevat – Teekkarius on ikuista.” Näin lukee kunnossapito­sitoumuksessa, joka koskee Otaniemeen haudatun tamperelaisen hautakiveä. Mistä on kyse?

Tamperelainen teekkaritoiminta alkoi 55 vuotta sitten, kun ensimmäiset opiskelijat aloittivat Teknillisen korkeakoulun alaosastossa. Kaupunkilaiset taisivat huomata muutoksen vasta wappuna 1966, kun teekkarit järjestivät ensimmäistä kertaa kasteen Tammerkoskessa. Sen jälkeen teekkarit ovat vakiinnuttaneet paikkansa kaupungissa.

Vuosi sitten ovensa avasi uusi Tampereen yliopisto, joka yhdisti Tampereen teknillisen yliopiston ja Tampereen yliopiston – ja samalla niiden ylioppilaskunnat. Hervannassa maalattiin jo piruja seinille: tämä on tamperelaisen teekkariuden loppu!

Huoli pois, huikkaa Tampereen Teekkarit -yhdistyksen hallitus.

– Ei teekkarius ole Tampereelta kadonnut, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja Olga Teräväinen. Hän opiskelee kolmatta vuotta biotekniikkaa.

Yhdistys perustettiin teekkarikulttuurin soihdunkantajaksi, kun Tampereen teknillisen yliopiston ylioppilaskunta TTYY kuopattiin – Otaniemessä jopa ihan konkreettisesti. Otaniemen teekkarit pystyttivät 2.11.2019 TTYY:lle hautakiven Teknillisen korkeakoulun ylioppilaskunnan hautakiven viereen ja Teekkarijaosto luovutti haudan kunnossapitositoumuksen Tampereen Teekkareille.

– Sehän on oikeastaan sukuhauta, letkauttaa Tampereen Teekkarien viimevuotinen puheenjohtaja Mikko Koivula. Hän opiskelee materiaalitekniikkaa viidettä vuotta.

Otaniemen teekkarit pystyttivät 2.11.2019 TTYY:lle hautakiven. Kuva: Pauliina Tomberg

Vuoden vanha 55-vuotias

2019 oli Tampereen Teekkarien ensimmäinen toimintavuosi. Yhdistyksen tonttia ovat muun muassa teekkarilakit, Teekkarisauna Mörrimöykky, fuksikasvatus, vuosijuhlat ja lakinlaskijaiset sekä tietysti wapun perinteet. Tampereen Jäynäkisat ja wappulehti Tampin toimitus sen sijaan ovat muiden yhdistysten harteilla. 

– Hyvin vähän on muuttunut sitten TTYY:n. Yleensä opiskelijaa ei kiinnosta hallinnollinen puoli, vaan konkretia: mitä kautta lakin saa, kuvailee Koivula.

Wappu järjestettiin viime vuonna ensimmäistä kertaa yhdessä keskustan kampuksen opiskelijoiden kanssa.

– Ihmisiä taisi jännittää yhteiswappu, mutta kaikki sujui hyvin. Vastuullamme olivat Kultakutrin lakitus, fuksikulkue ja teekkarikaste, kertoo yhdistyksen entinen kulttuurimestari Riina Ulkuniemi. Hän opiskelee kuudetta vuotta teknillistä fysiikkaa.

Ulkuniemestä oli hienoa saada keskustan kampuksen tapahtumia mukaan yhteiseen wappuun. 

– Tapahtumia tehdään opiskelijoille, taustalla ei ole väliä. En ole pariin vuoteen edes nähnyt teekkari–humanisti -vastakkainasettelua. Henki on nyt ”me opiskelijat”.

En ole pariin vuoteen edes nähnyt teekkari–humanisti -vastakkainasettelua. Henki on nyt ”me opiskelijat”.

Yhteiswapusta huolimatta Tammerkoskeen dipataan jatkossakin vain teekkareita. Kaste koetaan teekkarien omaksi jutuksi – ja toki vastaan tulisi käytännönkin haasteita, jos osallistujamäärä kasvaisi.

Tänä vuonna Tampereen Teekkarien työlistalla on wapun lisäksi vuosijuhlien järjestäminen. Nuori järjestö juhliikin yllättäen jo 55-vuotista taivalta. Tampereen Teekkarien raati nimittäin perustettiin jo vuonna 1965 ja se toimi ylioppilaskuntatoiminnan aloittamiseen saakka 1972. 

– Tampereen Teekkarit -nimi vapautui, kun PRH kävi rekistereitä läpi ja poisti ne, jotka eivät olleet enää aktiivisia. Halusimme kunnioittaa yhdistyksen alkuperää, joten otimme vanhan nimen, Koivula kertoo.

Yhdessä, yhdenvertaisesti

Toisin kuin vanha TTYY, Tampereen Teekkarit ei tee edunvalvontaa – se vastuu on ositettu uudelle Tampereen ylioppilaskunta TREY:lle. Koivulan mukaan yhdistys keskustelee kuitenkin aktiivisesti teekkarivaikuttajien kanssa myös edunvalvonnallisista asioista – tällä hetkellä puhuttaa yhdenvertaisuus.

– Se on asia, jossa meillä on työstettävää Tampereella – ja niin on muuallakin.

TREY on linjannut, ettei opiskelijatoiminnassa hyväksytä syrjintää tai häirintää ja siihen puututaan. TREY järjestää myös yhdenvertaisuuskoulutusta. TEK linjasi hiljattain, että se lopettaa siirtymäajan jälkeen niiden yhdistysten tukemisen, jotka valitsevat jäsenensä sukupuolen perusteella.

– Kerhoja tuetaan, jotta ne saavat toimintansa läpinäkyvämmäksi ja yhdenvertaisemmaksi. Olemme kerhojen tukena, mutta emme suoraan vaikuta niiden toimintaan. Olen käsittänyt, että kerhot ovat lähteneet positiivisella asenteella mukaan yhdenvertaisuustyöhön, Koivula sanoo.

Minkälainen on tamperelainen teekkari 2020-luvulla? Tätä Tampereen Teekkarit selvittää osana strategiatyötään. Linjauksia ei vielä ole, mutta hallituskolmikolla on yhtenevä mutu-tuntuma.

– Pilke silmäkulmassa. Menetpä mihin tahansa, niin teekkarit löytävät toisensa, Ulkuniemi summaa.

– Kaikki saa olla mukana, asioita tehdään yhdessä ja rennosti, muotoilee Teräväinen.

– Positiivinen rämäpäisyys, lisää Koivula.

TEK Tampereella

  • TEK Lounge Hervannassa on käytössä maksutta ja jäsenet voivat varata sitä: tek.fi/
tek-lounge
  • Tervetuloa TEKin tapahtumiin! Syksyllä Koko perheen tiedepäivillä kävi yli 1 200 osallistujaa. Tänä keväänä luvassa on muun muassa kolme kovaa urailtaa: tek.fi/uraillat
  • TEKin alueasiamies on Petri Partanen ja opiskelijayhdyshenkilö Teemu Kontro. Vedä hihasta tai ota yhteyttä: tek.fi/yhteystiedot