Bror Mikael Salmelin hakeutui jo teekkarikesiksi töihin Airbusille Ranskan Toulouseen, ja vaihtoi lennossa systeemitekniikan opinnoista Imperial College Londonissa tietojenkäsittelytieteeseen King´s College Londoniin.
– King´s Collegessa panostetaan siihen, miten tietoa ja osaamista käytetään.
Hän valmistui luonnontieteiden kandidaatiksi vuonna 2010.
– Siinä vaiheessa Airbus ei palkannut IT-työntekijöitä, piti aluksi mennä yhtiön alihankkijoiden kautta. Käytännössä olen työskennellyt samalla alalla ja suurin piirtein samojen ihmisten kanssa kesätöistä asti.
Välillä Salmelin kävi Suomessa armeijan.
– Ranskassa asevelvollisuutta ei tunneta, koska on palkka-armeija. Minun piti sen takia irtisanoutua, mutta olin sopinut pomojeni kanssa, että kun varusmiespalvelus on ohi, on työpaikka odottamassa. Täällä on pakollinen virallinen linja, mutta epävirallisia ja suullisia sopimuksia tehdään yleisesti.
Vastuu kasvaa
Vakituisesti Airbusin palkkalistoille Salmelin siirtyi tammikuussa 2019.
Airbus on Euroopan suurin ilmailu- ja avaruusteknologiayritys. Sen kolme liiketoiminta-aluetta ovat kaupalliset lentokoneet, helikopterit sekä puolustus ja avaruus.
Asiakkaina on myös EU- ja NATO-maiden hallituksia sekä yhteiskunnan turvallisuudesta vastaavia organisaatioita. Teknologiaa ja dataa käytetään esimerkiksi rajojen turvaamiseen, kyberuhkien torjuntaan sekä erilaisten katastrofien tilannekuvaan.
Liikevaihto kasvoi viime vuonna 65,4 miljardiin euroon. Tehtaita on 14 maassa ja työntekijöitä 130 000 ympäri maailman, Suomessa 340.
Alussa Salmelin työskenteli siviililentokoneiden Euroopan tehtaiden digitalisoinnissa.
– Nykyään vastuualueeseeni kuuluvat Euroopan, Kanadan ja USA:n tehtaat, ensi vuonna myös Kiinan tehdas. Lisäksi tietysti yhteistyö helikopterien ja armeijasiiven kanssa.
Paperit päivässä. Koska muutto oli EU:n sisäinen, paperiasiat hoituivat yllättävänkin nopeasti. Allekirjoitettuaan työsopimuksen Bror Mikael Salmelin kierteli katsomassa asuntoja ja näytti työsopimuksella, että on varaa. – Kun asunto oli vuokrattu, oli käytävä kaupungintalolla rekisteröitymässä. Siitä sitten sosiaaliturvatunnus, sähkösopimus ja muut, puhelin oli jo kesätyöajoilta.
Salmelinin tehtäviin sisältyy tehtaiden koneiden ja robottien kytkeminen tietoverkkoon sekä datan kerääminen niistä laadunvalvontaan, prosessikontrolliin, automatisointiin ja ennakoivaan huoltoon, sekä tarvittavan datan lähetys takaisin tehtaiden koneisiin.
– Lisäksi etsin uusia teknologioita ja olen mukana esimerkiksi vetyteknologian testauksessa.
Marraskuussa 2022 Salmelin sai tittelin IT in Operations Data Connectivity & Processing Expert.
– Jotta saa sen tittelin, pitää näyttää, että on tietotaitoa alastaan. Kolmen vuoden välein pidetään uusi haastattelukierros ja varmistetaan, ettei jämähdä. Jos nukahtaa, titteli otetaan pois.
Osaamistaan hän kehittää verkostoitumalla, lukemalla tiedelehtiä ja käymällä konferensseissa.
Digitalisointitiimissä on parikymmentä kollegaa Englannissa, Saksassa, Ranskassa ja Espanjassa, alihankkijoineen noin 40.
– Tänä vuonna tiimimme isoja tavoitteita ovat standardisointi Euroopan ja Pohjois-Amerikan tehtaiden välillä, ja tietoturva siihen liittyen. Samoin kestävä kehitys: tehtaista ja tehtaiden koneista saatavalla datalla voidaan optimoida valmistuslinjoja, robotteja ja huoltoa, ja kuluttaa vähemmän energiaa.
Kiehtovinta on työpäivien ennalta-arvaamattomuus, uudet teknologiat, matkustaminen eri toimipaikkoihin, konferenssit ja mitä niistä löytyy; uuden kehittäminen.
– Jos on ideoita, miten jotain voi parantaa, on aika vapaat kädet kokeilla ja viedä ideaa eteenpäin.
Työ ja vapaa-aika erillään
Ranskassa joka alalla on liitto, joka neuvottelee minimipalkka-asteikot ja prosenttikorotukset parin vuoden välein.
– Oman pomonsa kanssa voi keskustella siihen tietyn variaation, mutta henkilökohtaisia korotuksia ei ole paljon. Parempaa palkkaa saa pyrkimällä parempiin hommiin.
Vuosilomaa saa 24 päivää. Lisäksi virallisia pyhäpäiviä on kymmenkunta.
– Meille tulee 40 päivää eli 8–9 viikkoa: laki perustuu 35-tuntisiin viikkoihin, mutta meillä on 38–40 viikkotunnin sopimus. Saamme myös päivän lisää kolmen, viiden, kahdeksan ja kymmenen työvuoden kohdalla. Lomaa ovat lisäksi päivät, jolloin tehtaat on suljettu.
Työpäivät voivat kuitenkin venyä työn vaativuuden takia: päivitykset ja asennukset on tehtävä tuotannon ohessa, ja sillä aikaa tuotantokoneita seisoo. Sitten tuotannon pitää alkaa ajallaan, eikä virheisiin ole varaa.
– Mutta kokouksia ei järjestetä eikä kukaan soita ennen aamuyhdeksää tai iltakuuden jälkeen, ellei ole jotain todella kriittistä. Myös lounasaika 12–14 on pyhitetty.
Laki kieltää työnantajaa häiritsemästä työntekijää tämän omalla ajalla, eikä saa odottaa, että työntekijä vapaaehtoisesti katsoisi sähköposteja.
– Toisin kuin Briteissä ja USA:ssa, täällä ei jahdata palkkaa kaikkialla – elämänlaatu painaa enemmän.
Maisemat. Bror Mikael Salmelin on hankkinut yksityislentolupakirjan ja vuokraa ilmailuklubilta konetta tuntihintaan. – Pyreneet ja Välimeren rannikko ovat aika lähellä. Voi lennellä vaikka Carcassonneen turistikierrokselle katsomaan muutama linna ilmasta.
Ranskassa ranskalaiseen tapaan
Ranska houkuttelee kansainvälisiä osaajia vertaamalla elinkustannuksia ja käteen jäävää palkkaa muiden maiden teknologiakeskittymiin (www.welcometofrance.com/en).
Oksitanian alue tunnetaan ilmailu- ja avaruusalasta, sulautetuista järjestelmistä ja teknostartupeista.
– Kyberosaajat ovat kysyttyjä. Sitä mitä nyt teen, ei opeteta missään yliopistossa, ja valmistelenkin paria kurssia ranskalaisiin yliopistoihin. Airbusilla on oma kyberturvallisuuskoulunsa, jonne hakee kyberturvallisuuden maisteriopiskelijoita, joita tutoroin, Bror Mikael Salmelin kertoo.
Muuttoa harkitsevan kannattaa opetella ainakin perusranska.
– Ei tarvitse tähdätä parhaalle tasolle, kunhan peruskommunikaatio sujuu. Muuten olet helposti ulkona kaikesta. Vaikka Airbusinkin virallinen työkieli on englanti, Ranskassa kaikki puhuvat keskenään ranskaa.
Salmelin arvostaa ranskalaisten joustavuutta, avoimuutta ja ystävällisyyttä.
– Kun on hyvä keli, pannaan grilli lämpimäksi ja kutsutaan kaikki naapurit siihen ympärille syömään. Kukin tuo mitä tuo ja ne jaetaan. Ei tarvitse suunnitella kolme päivää etukäteen.
– Ranskassa ihmiset ovat kiinnostuneita siitä, mistä he eivät tiedä. Kun muutin tänne, minulta kyseltiin Suomesta. Toisaalta he eivät halua, että joku tulee ulkopuolelta ja yrittää muuttaa ranskalaiskulttuuria. Tänne pitää integroitua. Voit olla ylpeä siitä mitä olet, kunhan et yritä muuttaa heidän elämäänsä.
Harkitsetko ulkomaille töihin lähtöä?
Olemme tukenasi työurasi kansainvälistymisessä. Tutustu esimerkiksi Mielitkö maailmalle? -verkko-oppaaseen, josta saat vinkkejä, mistä löydät parhaiten tietoa niin ulkomailla työskentelyyn kuin työnhakuun liittyen. Oppaasta on hyötyä myös ulkomaille lähetetyille työntekijöille.