Energiataso, motivaatio ja verkostot tärkeitä työnhaussa

|
Uutinen

Verkostoidu, etsi piilotyöpaikkoja ja yllätä mahdollinen tuleva pomosi tekemällä "turhaa työtä". Muun muassa tällaisia vinkkejä kokeneet ammattilaiset kertoivat jäsenillassa TEKin nuorille jäsenille.

Nuorten tekkiläisten jäseniltaan 18.5. Otaniemessä oli kutsuttu muutaman viime vuoden aikana valmistuneita sekä opintojensa loppusuoralla olevia jäseniä. Tapahtumassa kuultiin kaksi hyvin erilaista uratarinaa ja vuorovaikutusgurun vinkit piilotyöpaikkojen etsimiseen.

Hyvä työelämä on sitä, että ei sunnuntai-iltana ahdista liikaa

Uratarinansa kertonut diplomi-insinööri Eero Hyytinen on ollut työelämässä noin 10 vuottaja on tehnyt sekä myynti- että asiantuntijatyötä. Nykyisin hän työskentelee Knowit Oy:ssa johtava konsulttina testauksen ja laadunvarmistuksen parissa. 

Hyytinen valittiin vuoden alussa Knowit Oy:ssa vuoden työntekijäksi. Perusteluina oli muun muassa se, että hän on aina valmis auttamaan työkavereita. Yleisöä kiinnosti, miten muiden auttaminen vaikuttaa hänen omaan työpäiväänsä.

 
-Jos kiire jatkuu kuukaudesta toiseen, sille on tehtävä jotain, sanoi Knowit Oy:ssä konsulttina työskentelevä Eero Hyytinen (vas.).

- En muista, että työpäivä olisi koskaan venynyt sen takia, että olen tukenut työkavereita. Toki välillä on kiireisempiä aikoja ja välillä vähemmän kiireisiä. Jos kova kiire jatkuu kuukausia, on turha kuvitella, että tilanne jotenkin helpottaisi ilman konkreettista muutosta. Silloin asialle pitää tehdä jotain. Esimerkiksi esimiehen kanssa on käytävä läpi, mitä työkuormasta otetaan pois.

- Hyvä työelämä on sitä, että sunnuntai-iltana, kun miettii tulevaa työviikkoa, niin ei ahdista liikaa. Se on oiva hyvän työelämän mittari, Hyytinen kiteytti.

Työhaastatteluihin mentävä tukka putkella

Toinen tilaisuuden urapuhuja oli pitkän linjan HR-ammattilainen Kristiina ”Lalla” Hartikainen. Aikoinaan puunjalostustekniikan diplomi-insinööriksi Teknillisestä korkeakoulusta valmistunut Hartikainen esitteli itsensä varoittavana esimerkkinä siitä, mitä puunjalostajalle voi käydä.

 
-Työhaastatteluun pitää mennä korkealla energiatasolla, opasti HR-ammattilainen Kristiina Hartikainen.

Opiskelutoiminnassa hyvin aktiivinen Hartikainen oli ensimmäinen naispuolinen Teknillisen korkeakoulun ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja. Hän oli aikoinaan myös käynnistämässä TKK:n ensimmäisiä avoimen yliopiston kursseja. Nykyään Elisalla henkilöstöpäällikkönä toimivalla Hartikaisella on takanaan pitkä ura mm. Nokialla ja Tata Consultingissa.

- Minulle on erittäin tärkeää olla sellaisessa työpaikassa, jossa koen kehittyväni. Mieletön oppimuskokemus antaa valtavasti energiaa. Olemme jokainen vastuussa omasta urastamme ja sen kehittymisestä. Työnantajan ja esimiehen tehtävä on kyllä tukea, mutta loppujen lopuksi vastuu on meillä itsellämme.

Hartikainen puhuu vahvasti verkostoitumisen puolesta. 

- Verkostot antavat uralle potkua ja auttavat esimerkiksi pääsemään työhaastatteluihin, mutta sen jälkeen on pärjättävä itse. Verkostoista on myös hyötyä, kun selvittää onko tietty organisaatio itselle sopiva. Aina kannattaa kysyä kaverilta tai kaverin kaverilta kokemuksia.

Hartikaisen mielestä työttömien on hankalampi saada työtä kuin työssä olevien, sillä he tulevat haastattelutilanteisiin huomattavasti matalammalla energialla.

- Työhaastatteluun pitää mennä tukka putkella, korkealla energiatasolla! rekrytointeja paljon tehnyt HR-alan ammattilainen sanoi.

Jos haluu saada, on pakko antaa

Aalto-yliopistosta diplomi-insinööriksi valmistunut ja oman Jäänmurtajat-yrityksen perustanut Karla Nieminen on noussut suomalaisessa mediassa julkisuuteen ihmissuhdetaitoguruna. 

Niemisellä oli nuorempana huonot sosiaaliset taidot, niinpä hän alkoi opiskella niitä kirjoista ja harjoitella käytännössä. Nyt hän opettaa niitä muille työkseen. 

Nieminen antoi yleisölle vinkkejä piilotyöpaikkojen löytämiseen. Niitä on niin paljon siksi, että piilotyöpaikkojen kautta työntekijän haku on yrityksille huomattavasti helpompaa, halvempaa, nopeampaa ja tehokkaampaa kuin julkisella haulla. 

- Verkostoitumista ja piilotyöpaikkojen etsimistä kannattaa tehdä koko ajan. Ei vain silloin, kun tulee hätä. Verkostoitumisessa luottamuksen rakentaminen on tärkeää.

Verkostoitumiseen liittyen Nieminen siteerasi 90-luvun suomalaista räppäriä MC Nikke T:tä: ”Jos haluu saada, on pakko antaa."

Karla Nieminen (edessä vas.) kehotti puheenvuorossaan työtä hakevia miettimään, missä asiassa voisi auttaa tulevaa pomoaan.

- Sitä paitsi antaminen tekee antajan onnelliseksi. Anna paljon pieniä palveluksia. Anna joka viikko jollekin arvokasta tietoa. Ole kiinnostunut muista ihmisistä, sillä jokaisen lempi aihe on minä itse. Jos tiedät, että jossain on auki kaverille sopiva piilotyöpaikka, niin vinkkaa siitä hänelle. Mieti, mitä toiset tarvitsevat.

Varsinaiseen työnhakuun Nieminen antoi varsin väkevät ohjeet. Hän kehotti ottamaan mahdollisimman paljon selvää organisaatiosta ja pomosta, jolle suunnittelee hakevansa töihin. 

- Mieti, missä voit auttaa häntä. Älä pelkää näyttää intoasi, mutta älä kuitenkaan suostu kaikkeen, äläkä anna polkea oikeuksiasi.

Niemisen mukaan muut hakijat voi lyödä laudalta tekemällä ”turhaa työtä” työnäytteen muodossa. Työnäyte kannattaa tehdä pyytämättä, ja sen perään voi soitella ja kysyä, jos mahdollinen tuleva pomo ehtisi keskustella siitä.

TEKin asiamiehet Aino-Kaisa Manninen ja Essi Puustinen esittelivät TEKin palveluita ja uravalmentaja Riku Rimmi piti napakan työhaastatteluvalmennuksen. 

 
* * *
 
TEK järjestää Otaniemessä 24.5. vastavalmistuneille suunnatun pop-up-toimiston, jossa annetaan henkilökohtaisesti valmennusta työnhakuun tai työuralla etenemiseen. Ajan voit varata TEKin sivuilta.

 

Avainsanat: