Kuvateksti: Verkostoituminen kannattaa aina. – Jos USA:ssa haluaa menestyä, ihmisten tunteminen on todella tärkeää. Kannattaa rohkeasti lähteä hakemaan omien intressien pohjalta organisaatioita ja ihmisryhmiä, joiden kanssa voi verkostoitua. Seattlessa on aktiivinen suomalais-amerikkalainen yhteisö. Sen pääkommunikointikanava on Facebook-ryhmä Seattlen suomalaiset, jossa on lähes 700 jäsentä, Matti Suokko vinkkaa.
Microsoftin johtaja, Suomen kunniakonsuli Matti Suokko kannustaa Yhdysvaltoihin töihin haluavia selvittämään, kuka tuntee kenetkin.
– Löydä yhteys johonkuhun, joka on jossain yrityksessä jossain roolissa ja voi edesauttaa prosessia, Suokko neuvoo.
– Paras ponnahduslauta olisi olla mukana jossain, missä jo tehdään yhteistyötä. Joukolla Yhdysvaltain osavaltioilla on yhteistyösopimus Suomen kanssa ja yhteistyöhankkeita, joista monet liittyvät teknologian soveltamiseen kestävässä kehityksessä. Tässä suomalaisilla on annettavaa.
Yksi mahdollisuus on siirtyä maahan kansainvälisen yrityksen Suomen toiminnoista. Teekkarit voivat tulla myös IAESTE-harjoittelun tai järjestöjen kautta.
– Suuryrityksessä uramahdollisuuksien kirjo on valtava. Voi hypätä tehtäväkentästä aivan toiseen, teknisestä roolista kaupalliseen tai päinvastoin tai olla isossa roolissa ilman alaisia.
Suurempiin saappaisiin
Microsoftin pääkonttoriin Redmondiin, Seattlen naapuriin Matti Suokko pääsi kesällä 1993 opiskellessaan sähkötekniikkaa Tampereen teknillisessä korkeakoulussa.
– Olin edelliskesänä ollut täällä suomalais-amerikkalaisessa insinööritoimistossa, ja tutustuin Microsoftin harvoihin silloisiin suomalaisiin. He auttoivat viemään hakemustani eteenpäin henkilöstöosastolla ja neuvoivat, kuinka pärjätä haastattelurumbassa.
Ensin kesätyötä ohjelmistotestaajana jatkettiin ja jatkettiin.
– Sitten voitin arpajaisissa Green Cardin, joka mahdollisti pysyvän päivätyön.
(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)
Läsnä tai etänä. Microsoftin pääkonttorikampusta uudistetaan parhaillaan.
– Uudistuksessa huomioidaan hybridimalli, jossa oletusarvoisesti puolet ajasta voi työskennellä kotoa. Voi myös vaihtaa pysyvästi kotikonttoriin, jos työtehtävät sallivat. Fyysinen sijainti ei enää määrittele, missä organisaatiossa ollaan, Matti Suokko sanoo.
Vuoden kuluttua avautui suurempi tehtävä Microsoftin ja Fujitsu ICL:n teknisessä yhteistyössä, josta ura eteni Windowsin markkinointiin, mobiilituotteiden bisneskehityksen johtajaksi ja Norjaan johtamaan yritysintegraatiota.
– Sisäisessä johtajuusanalyysissä totesimme, että olin viettänyt koko urani pääkonttorissa. Kun Microsoft teki Norjassa yli miljardin dollarin yritysoston, tarjoutui tilaisuus lähteä kentälle.
Neljän hengen tiimi muutti puoleksitoista vuodeksi Norjaan.
– Vastasin yleisestä yritysintegraatiosta, ja mukana olivat henkilöstö-, teknologia- ja talousasiantuntijat. Oli hyvin mielenkiintoista olla ostetun yrityksen toimitusjohtajan aisaparina viemässä heidän teknologiaansa osaksi Microsoftia.
Norjasta Suokko palasi pääkonttoriin bisneskehityksen ja strategian johtajaksi.
Pilvipalveluja ajoneuvoille
Matti Suokko on vaihtanut tehtäviä Microsoftilla kolmen–neljän vuoden välein. Nyt hän toimii pilvipalvelu Azuren Mobility-organisaation asiakasprojekteista ja kumppaniekosysteemistä vastaavana johtajana. Azure Mobility tuottaa ratkaisuja auto- ja kuljetusalan asiakkaille.
– Vastaan siitä, että kehitysprojektit etenevät suunnitellusti ja että alusta, teknologia ja palvelut vastaavat varsinkin asiakkaan omiin ja yhteisiin tavoitteisiin.
Microsoftin yli 220 000 työntekijästä Azure Engineering -organisaatiossa työskentelee kymmeniätuhansia. Siihen kuuluvan Azure Mobility -tiimin jäseniä Suokolla on Euroopassa ja Yhdysvalloissa.
– Osa on lähellä asiakasta, yksi pääpaikoista on Saksa. Teemme Volkswagen-konsernin kanssa isoa projektia: rakennamme seuraavan sukupolven ajoneuvojen yhteyttä pilveen ja sen kautta uusiin online-palveluihin. Myös Kiina on erittäin mielenkiintoinen, autoteollisuuden kasvu ja kehitys on siellä huikeaa.
Suokon ura on edennyt aina asiakasrajapinnassa.
– Minua kiehtoo asiakkaan ja kumppanin yrityskulttuurin, painopisteiden, huolien ja jopa sisäisen politiikan ymmärtäminen. Miten asioita edistetään yhdessä.
Koukkaus konsultiksi
– Microsoftilla voi tiettyjen vuosien jälkeen pitää parin–kolmen kuukauden palkallisen sapatin. Pohdin silloin, pitäisikö tehdä jotain muutakin kuin olla yhdessä yrityksessä koko työura.
Syksyllä 2011 Suokko perusti oman konsulttiyrityksen suomalaisille teknoyrityksille.
– Sana kiiri ja puhelin rupesi soimaan. Suomeen oli syntynyt paljon kasvuyrityksiä, jotka halusivat Pohjois-Amerikkaan. Tein yhteistyötä Business Finlandin edeltäjän, Finpron kanssa.
Kun Microsoft osti Nokian matkapuhelinliiketoiminnan, vanha työnantaja kutsui Suokon konsultiksi.
– Kiersin maailmaa pitämässä kulttuurityöpajoja tuotekehitystiimeille. Peilattiin, miten Nokia toimii, miten Microsoft toimii. Kun tehdään yritysintegraatiota, iso asia on, miten voi vaikuttaa asioihin ilman organisatorista vaikutusvaltaa – kuten kaukaa Suomesta pääkonttoriin, Suokko kertoo.
– Yrityskulttuureissamme oli eroja peruskommunikoinnissakin: karrikoidusti nokialaiset soittivat ja tekstasivat, microsoftilaiset lähettivät sähköpostia.
Alkuvuonna 2019 konsultti-Suokko tapasi laskettelurinteessä vanhan Microsoft-kollegansa.
– Hän oli perustamassa Azure Mobility -organisaatiota ja katsoi, että taustalleni olisi siinä käyttöä. Kahden kuukauden kuluttua olin jälleen vakityösuhteessa Microsoftilla. Olen erittäin tyytyväinen siitä, että palasin. Satya Nadella käänsi yrityskulttuurimme siiloutuneesta ja kilpailullisesta yhteisölliseen ja yhteistyötä korostavaan kulttuuriin.
(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)
Fantastiset harrastusmahdollisuudet. Vapaalla Matti Suokko ulkoilee, veneilee, liikkuu vuorilla ja laskettelee.
– Seattle on upea paikka asua: on merta, vuoria, paljon vihreää. Laskettelukeskukset löytyvät tunnin päästä. Perustamani säätiö, lumivyöryonnettomuudessa vuonna 2018 menehtyneen poikani nimeä kantava Niko Foundation tuottaa nuorille suunniteltuja lumiturvallisuuskursseja, Matti Suokko kertoo.
Harrastuksena diplomatia
Päätyönsä rinnalla Matti Suokko toimii Suomen kunniakonsulina Washingtonin, Idahon ja Montanan osavaltioissa. Ulkoministeriön nimittämät kunniakonsulit edistävät Suomen intressejä alueilla, joilla ei ole ministeriön omaa henkilöstöä.
Suokko neuvoo suomalaisyrityksiä yhteistyökumppanien etsimisessä, ja on usein mukana yritysvierailujen järjestämisessä. Joulukuussa 2000 alkaneesta sivutoimesta ei makseta palkkaa.
– Amerikkalaisessa kulttuurissa on tyypillistä tehdä vapaaehtoistyötä esimerkiksi jonkin voittoa tuottamattoman organisaation hallituksessa, antaa sille omaa osaamista. Suomen maakuva ja diplomatia on se asia, johon itse haluan panostaa.
Työnantaja suhtautuu konsulitehtävään myönteisesti.
Usein kysytään, miten liiketoimintaa kannattaisi laajentaa Pohjois-Amerikkaan.
– Yritän parhaani mukaan auttaa, avata ovia tai ainakin ohjata oikeaan suuntaan verkostoni kautta.
– Monesti yrityksille ei ole selkeää se, mitä he haluavat tältä markkinalta. Tai ymmärrystä siitä, että hyvinkin haastavalle markkinalle tulo ei ole yksinkertaista eikä edullista.
Oman alan messut ovat hyvä keino verkostoitua ja saada näkymää, missä alalla mennään Yhdysvalloissa.
– Ykkösneuvoni on yhdistää voimat jonkun paikallisen yrityksen tai organisaation kanssa. Etsitään parhaat mahdolliset kumppanit, joilla jo on täällä liiketoimintaa.
– Hieno piirre Yhdysvalloissa on, että ihmiset jakavat mielellään neuvoja ja auttavat toisiaan menestymään. Se ei ole itseltä pois.
Harkitsetko ulkomaille töihin lähtöä?
Olemme tukenasi työurasi kansainvälistymisessä. Tutustu esimerkiksi Mielitkö maailmalle? -verkko-oppaaseen, josta saat vinkkejä, mistä löydät parhaiten tietoa niin ulkomailla työskentelyyn kuin työnhakuun liittyen. Oppaasta on hyötyä myös ulkomaille lähetetyille työntekijöille.