Jyväskylän teekkarikaste 2022

Jyväskylän ensimmäiset teekkarit saivat kasteensa

|
Uutinen

Jyväskylän yliopiston ensimmäisessä teekkarikasteessa fuksit kahlasivat yhdessä rivissä hyiseen Jyväsjärveen kainaloitaan myöten. Ainutlaatuinen tapahtuma houkutteli paikalle ison yleisön.

Vappuaattona Jyväskylän Mattilanniemen uimarannalla kävi puolenpäivän aikaan kuhina. Sinimustiin haalareihin sonnustautuneet Jyväskylän yliopiston ensimmäiset DI-opiskelijat kokoontuivat rannalle toteuttaakseen kasteriittinsä. Avovettä oli näkyvissä vain pienen lammen verran, eikä jään reuna ollut kovin kaukana. Vaikka ilma oli kolea ja tuulinen, historiallista tapahtumaa tuli todistamaan laaja katsojajoukko.

Jyväskylän Teknillisen Seuran puheenjohtaja Pekka Pohjonen mainitsi tilaisuuden avauspuheessaan, että he olivat tarjonneet fukseille lämpimämmän vaihtoehdon kastautumiseen.

– Lupasimme maksaa paljun, mutta se ei mennyt läpi. Nyt, kun katson tuota järveä, ymmärrän, että menette mieluummin sinne, hän nauratti osallistujia.

Parin reippaan teekkarilaulun jälkeen kastautumaan tulleet 17 fuksia kulkivat jonossa lähemmäs rantaa ja riisuivat kenkänsä. Sitten he asettuivat yhteen riviin ja kävelivät määrätietoisesti tupsulakit käsissään Jyväsjärveen kainaloitaan myöten. Vedestä ei kuulunut mitään, mutta rannalla huokailtiin. Seuraavaksi fuksit painoivat uudenkarheat lakit päähänsä ja nousivat vedestä teekkareina – sananmukaisesti kylmänviileästi.

(Juttu jatkuu kuvien jälkeen.)

Jyväskylän teekkarikaste 2022 ja Teekkarikylä-kyltti
Kasteriitti aloitettiin kulkemalla Teekkarikylä-kyltin alta rannan tuntumaan, missä riisuttiin kengät ennen järveen menoa.
Jyväskylän teekkarikaste 2022, fuksit vedessä
Kastauduttuaan fuksit painoivat tupsulakit päähänsä ja nousivat vedestä teekkareina.

Perinteet luodaan itse

Läpimärkä tuore teekkari ja tietotekniikan ainejärjestö Linkin teekkariedustaja Eemil Hukkanen oli kasteen jälkeen täynnä virtaa.

– On mahtava fiilis! Oli hienoa, että meitä tuli veteen näin paljon. Emme odottaneet tänne kovin paljon yleisöä, mutta kun sitä tuli, porukka innostui ihan huolella menemään järveen, hän sanoo.

Mäntsälästä kotoisin oleva Hukkanen on viihtynyt Jyväskylässä erinomaisesti.

– Meillä on tiivis porukka. Isot tapahtumat, kuten tämä kaste, ovat loistavia paikkoja löytää uusia tuttavuuksia, hän toteaa ja suuntaa paljain jaloin lähellä sijaitsevaan hotelliin saunomaan.

Eemil Hukkanen
Eemil Hukkanen hakeutui opiskelemaan Jyväskylän yliopistoon, koska häntä kiinnosti teknologian ja kauppatieteiden yhdistäminen. Ensimmäinen vuosi on vastannut nuoren miehen odotuksia erinomaisesti.

Kasteen suunnitteluun osallistuneet opiskelijat, vantaalainen Minea Nupponen ja jyväskyläläinen Juuso Vuorela kertovat, että he halusivat luoda Jyväskylän teekkareille omat perinteet.

– Mietimme, mikä olisi meille omantuntuinen juttu. Olennaista oli, että kaikki pääsisivät yhdessä kastautumaan, Nupponen kertoo.

– Halusimme toteuttaa tämän niin, että olemme kaikki samaan aikaan Jyväskylän ensimmäiset teekkarit, Vuorela jatkaa.

Halusimme toteuttaa tämän niin, että olemme kaikki samaan aikaan Jyväskylän ensimmäiset teekkarit.
- Juuso Vuorela

Teekkarilakkia kannetaan ylpeydellä

Illalla upouudet teekkarit kokoontuvat tupsulakeissaan Jyväskylän Kirkkopuistoon. Haalarit on kuivattu hiustenkuivaajalla, kuivausrummussa tai kuivaushuoneessa. Jyväskylän oma kahdeksankulmainen teekkarilakki paljastettiin jo vappua edeltävällä viikolla. Kulmien määrä on sama kuin Jyväskylän kävelykadun Kompassissa.

– Halusimme tuoda tällä tavalla kaupunkia mukaan lakkiin, sanoo Nupponen.

Lakin pitäminen tuntuu heistä hienolta ja arvokkaalta.

– Fiilis on mahtava! On siistiä kuulua Jyväskylän ensimmäisiin teekkareihin, toteaa Kirkkonummelta kotoisin oleva Anna-Sofia Paavonen.

– Tätä kantaa ylpeydellä. Tupsu tosin painaa sen verran, että lakki meinaa horjahdella, Nupponen kertoo nauraen.

– Lakki kerää katseita. Se tuntuu vähän erilaiselta, on kiva, että ei häviä muiden joukkoon, Vuorela summaa.

Minea Nupponen, Juuso Vuorela ja Anna-Sofia Paavonen
Minea Nupponen (vasemmalla), Juuso Vuorela ja Anna-Sofia Paavonen iloitsivat ensimmäisestä teekkarivapustaan Jyväskylän Kirkkopuistossa. Heistä oli mukavaa, että kahdeksankulmaiset tupsulakit erottuivat muiden opiskelijoiden lakeista.

Jyväskylän yliopiston DI-koulutus

Jyväskylän yliopistolle myönnettiin vuonna 2020 lupa kouluttaa tekniikan kandeja, diplomi-insinöörejä, tekniikan lisensiaatteja ja tekniikan tohtoreita. Tieto- ja ohjelmistotekniikan koulutusohjelma on osa informaatioteknologian tiedekuntaa.

Ensimmäinen sisäänotto oli kevään 2021 yhteishaussa, jolloin haussa oli pelkkä kandiohjelma. Tällöin aloituspaikkoja oli yhteensä 50. Tällä hetkellä Tieto- ja ohjelmistotekniikan koulutusohjelmassa opiskelee 38 opiskelijaa. 

Kevään 2022 yhteishaussa oli ensimmäistä kertaa haussa sekä kandi- että maisterivaihe. Näissä sisäänotto on 50 kandi- ja 20 maisteriopiskelijaa. Muutamia opiskelijoita voi näiden lisäksi aloittaa myös avoimen väylän kautta ja siirtohaussa.