Uusi teekkariperinne pysäytti monet turkulaiset aurinkoisessa Aurajokirannassa vapunpäivänä. Korkeuksiin kohoava nosturi kastoi teekkareita jokeen korillinen kerrallaan ja kiljahdusten säestyksellä.
Uutta perinnettä varten rakennutetun kastekorin toimivuuden testasi ensimmäisenä Teekkarikasteen työryhmä ja toisena Teekkarikomission hallitus, jotka olivat vastuussa tapahtuman järjestelyistä.
– Kun oli vyötäröön asti vettä, niin käsissä asti kihelmöi. Lakin tupsukin sai vähän Aurajokea mukaansa, työryhmän puheenjohtaja Niklas Luomala kommentoi kastauduttuaan viisiasteiseen jokiveteen.
– Kyllä tuntuu hyvältä ja on helpottunut olo. Kun homma lähti toimimaan, niin eiköhän se rullaa loppuun omalla painollaan, haalarinsa läpimäriksi saanut Matti Loimaranta summasi järjestäjien mietteet.
Tyyli oli teekkarikasteessa vapaa. Osa kastautui uima-asussa, osa t-paidassa, jotkut haalareissakin. Myös nosturinkuljettajalla oli pilkettä silmäkulmassa. Erään porukan ”ei oo kylmä” -huudot kasteen jälkeen johtivat uuteen visiittiin jääkylmässä joessa.
(Juttu jatkuu kuvien jälkeen.)
Teekkarius on yhteisöllisyyttä
Tähän asti turkulaisen teekkariuden tulikoe oli ollut Eldprowet, eli kahdeksan tunnin rastikierros, jonka ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat suorittavat vapunaikaan. Eldprowet ja vuoden aikana täytetty fuksipassi ovat edellytyksinä sille, että fuksi saa painaa teekkarilakin päähänsä vapunaattona.
Tänä vappuna Turun teekkariperinteisiin lisättiin kastautuminen paikalliseen vesistöön, mikä on tapana myös esimerkiksi Tampereella ja Oulussa.
Osallistuminen teekkarikasteeseen oli päivänselvää ainakin Santeri Maijalalle ja Lauri Jäntille, jotka opiskelevat ensimmäistä vuotta konetekniikkaa Turun yliopistossa.
– Tuntuu, että ainakin ajatuksen tasolla kaste määrittää teekkarin, Jäntti pohti.
– Teekkariutta on vaikeaa selittää ulkopuoliselle. Se on sellaista yhteisöllistä suhtautumista asioihin. Ja ainakin se on asia, mistä kuuluu olla ylpeä, Maijala filosofoi jonottaessaan.
Satoja kastettavia
Tänä vuonna Turun teekkarikasteeseen sai ilmoittautua Turun yliopiston ja Åbo Akademin teekkarifuksien lisäksi kuka tahansa, jolla on turkulaisen teekkarilakin kanto-oikeus. Ilmoittautuneita oli reilut 250. Tarkan aikataulutuksen ansioista kastaminen sujui mutkattomasti.
Tapahtuman järjestäjät olivat kysyneet vinkkejä teekkarikastekonkareilta Tampereelta. Uuden perinteen luominen oli Luomalan ja Loimarannan mukaan ennakoitua työläämpää. Lupabyrokratia tuotti eniten päänvaivaa.
– On tässä öitä valvottu ja oltu aika kovassa tulosvastuussa, Luomala naurahti.
Tärkeäksi kastekummiksi kaksikko nimesi Turun yliopiston vararehtorin ja TEKin valtuuston puheenjohtajan Mika Hannulan, jonka kannustus ja kontaktit loivat hankkeelle pohjan.
Ensimmäinen teekkarikaste järjestettiin heidän mukaansa sillä ajatuksella, että perinne voi jatkua Turussa vuosia ja vuosikymmeniä. He toivovat, että teekkarikasteen myötä Turun teekkarien hyvä meininki näkyy myös teekkariyhteisön ulkopuolelle.