Kari Sipilä: Poikkeusaikoina on nähtävä mahdollisuus menestyä

|
Uutinen
Kuuntele

Poikkeusaikoina on mahdollisuus erottautua, päästä esille ja edelle sekä menestyä. Tällöin on oltava dynaaminen ja käytettävä poikkeusolosuhteita kilpailuetuna, sanoo kunniatohtori Kari Sipilä.

– Julkinen rahoitus tulee suunnata menestysmahdollisuuksiin. Tämä tarkoittaa innovatiivisia yrityksiä, joilla on uusia tuotteita ja palveluja sekä menestysmahdollisuuksia kotimaan lisäksi kansainvälisillä markkinoilla. Niiden kautta rahaa palautuu myös yhteiskunnalle, sanoo tekniikan lisensiaatti, Aalto-yliopiston kunniatohtori Kari Sipilä.

Hän on tki-toiminnan grand old man. TEKin toiminnassa Sipilä on vaikuttanut pitkään niin talous- kuin yrittäjyysasioidenkin parissa.

Sipilän mukaan meidän on juuri nyt ratkaistava se, miten Suomen pärjää koronan jälkeisessä ajassa. Tärkein kysymys on nostaa tutkimuksen ja tuotekehityksen osuus neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta. Se on toteutettava sekä yritysten että julkisen vallan yhteistoimin.

– Uuden luomisen eturivissä ovat osaaminen, tutkimus, tuotekehitys, innovaatiot ja immateriaalioikeudet. Joka puolilla maailmaa kehitetään ja kehitytään. Suomen on panostettava jatkuvasti edelläkävijänä tuotekehitykseen, uusiin tuotteisiin ja palveluihin. Teknologinen osaamisemme ja sopeutumiskykymme antavat mahdollisuudet onnistua nousussa koronan taantumasta.

Taantuman aikana on sekä aikaa että motivaatio kehittää.

Sipilä muistuttaa, että aiempina talouden vaikeina vuosina innovaatiot ja immateriaalioikeudet sekä niihin liittyvä liiketoiminta ovat olleet nostamassa yrityksiä taantumasta. Niin on nytkin. Monella alalla on syy ja tarve uudistua. Taantuman aikana on sekä aikaa että motivaatio kehittää.

Koronarokotteen nopea kehittäminen on erinomainen esimerkki tieteen, tekniikan, yritysten ja yliopistojen innovatiivisen yhteistyön onnistumisesta. Rokotteiden osalta voimavarat, osaajat ja rahoitus on suunnattu onnistuneesti. Tätä samaa henkeä Sipilä toivoo muillekin sektoreille.

– Poikkeusaikoina on mahdollisuus erottautua, päästä esille ja edelle sekä menestyä. Tällöin on oltava dynaaminen ja käytettävä poikkeusolosuhteita kilpailuetuna. Tämä mallihan on ollut vallalla vuosisatoja, pahassa ja hyvässä. Esimerkiksi Suomen kieltolain aikaan pirtunkuljettajat tienasivat hyvin ja kieltolain jälkeen he menestyivät keräämiensä varojen avulla merkittävien yritysten omistajina.

Poikkeusaikoina on mahdollisuus erottautua, päästä esille ja edelle sekä menestyä.

Kari Sipilä on päässyt tarkastelemaan koronan vaikutuksia myös Yhdysvalloissa, ystäviensä kertoman ja kokeman kautta. 

– Keskeiset muutokset ja haasteet ovat saman suuntaisia sekä USA:ssa että Suomessa. Pandemia on aiheuttanut suuria muutoksia yritystoimintaan ja kauppaan, etätyöhön ja matkustamiseen. Rajoitukset ja liiketoiminnan vaikeudet ovat ohjanneet yrityksiä kehittämään toimintaansa ja hakemaan uutta. 

– Ongelmien rinnalla on tapahtunut myös myönteisiä käänteitä. Uusia e-businessmalleja on otettu käyttöön ja digitalisointi on sivuuttanut vanhoja toimintatapoja. Monen yrityksen uusi menestys on tehty koronan aiheuttamassa murroksessa.
 

Avainsanat: