Otto Kaukonen käsissään pahvilaatikko, jossa on Hailian tuotetta.
Hailian teknologiajohtaja Otto Kaukosesta tuntuu hullulta, että Itämerestä pyydettyä silakkaa lähtee kala­rehuna maailmalle mm. tonnikalan kasvatukseen ja sitten niitä tonnikaloja tuodaan tölkeissä Suomeen. Hän haluaa hyödyntää silakan Suomessa suoraan.

Kauratutkijasta silakkatehtailijaksi

|
Uutinen

Upeaa työtä. Otto Kaukonen tutki Raisiolla vuosia uusia tuotteita kauran ympärille. Sitten hän alkoi ystävänsä kanssa pohtia järkevämpää käyttöä silakoille.

"Armeijan jälkeen minulla ei ollut selkeää päämäärää mielessä. Keväällä 2003 luin useampiinkin pääsykokeisiin. Silloinen tyttöystävä ja nykyinen vaimo oli hakemassa Helsingin yliopistolle Viikkiin kotieläintieteisiin. Minäkin selailin Viikin opiskelulinjoja ja elintarviketeknologia kuulosti kiinnostavalta. Pääsin sisään ja kahden vuoden opiskelujen jälkeen ala tuntui entistä kiinnostavammalta. Jo 2000-luvun alkupuolella näki, että ruuantuotanto on pian isossa murroksessa ja alalle tarvitaan uusia innovaatioita.

Pohdin kauraa käsittelevän gradun jälkeen jatko-opintoja. Toisaalta minulla oli kova hinku teollisuuteen. Syksyllä 2010 pääsin Raision tuotekehitykseen viljapuolen asiantuntijaksi. Parin vuoden jälkeen Raisiossa tehtiin organisaatiomuutoksia ja siirryin tuotekehityspäälliköksi vetämään 4–6 hengen tuotekehitystiimiä. Vastasimme viljapohjaisten tuotteiden tuotekehityksestä.

Noina vuosina tein paljon yhteistyötä markkinoinnin Michaela Lindströmin kanssa. Pidimme Michaelan kanssa yhteyttä vielä senkin jälkeen, kun hän lähti Raisiolta. Olemme aina kyselleet toisiltamme, onko jotain kiinnostavia ideoita.

Se oli mielenkiintoinen hetki, kun tajusimme silakan potentiaalin. Silakka on terveellinen ja ekologisesti kestävä eläinproteiini, jonka kalastaminen vieläpä parantaa meren tilaa. Silakkaa myös kalastetaan Suomessa noin 100 miljoonaa kiloa joka vuosi. Siitä huolimatta vain 3–4 prosenttia siitä syödään kotimaisessa ruokapöydässä. VTT oli hieman aiemmin kehittänyt tutkimushankkeessa nyhtösilakkakonseptin. Se toimi meille inspiraationa.

Silakka on terveellinen ja ekologisesti kestävä eläinproteiini.
- Otto Kaukonen

Suunnittelimme projektia omien töiden ohessa, kunnes keväällä 2021 saimme pääomasijoittajaksi Nordic Food­techin. Samalla irtisanouduimme töistämme ja aloimme suunnitella uusia tuotekonsepteja ja tuotantoprosessia. Ramppasimme ympäri maailmaa tutkimassa erilaisia tuotantolaitteistoja. Kala olikin raaka-aineena tosi haastava. Yhteistyökumppaneilla tai laitetoimittajilla ei ollut vastauksia kysymyksiimme, vaan ongelmat piti ratkaista itse.

Aika omassa yrityksessä on ollut raskasta, mutta antoisaa. Olen päässyt konkreettisesti tekemään asioita alusta loppuun asti ja käyttämään omaa ammattitaitoa asiaan, jonka koen tärkeäksi. Olemme ajatelleet kaupallistamisen kolmessa vaiheessa. Nyt on menossa tuotteiden lanseeraus ammattikeittiöihin. Toisessa vaiheessa tuomme tuotteet kaupan hyllyille. Kolmas askel on kansainvälistyminen. Ihmiskunnalla on tapana saalistaa isot kalat sukupuuton partaalle, kun puolestaan pienikokoisia kaloja ei niin paljon hyödynnetä.

Me haluamme osoittaa, että kehittämämme liiketoimintamalli, prosessi ja teknologia toimii muuallakin maailmassa."

Otto Kaukonen

  • Syntynyt: 1981, Kylmäkoski
  • Ammatti: Teknologiajohtaja, yrittäjä
  • Koulutus: Elintarviketieteiden maisteri (ETM)

Saavutus, josta olet ylpeä

Olemme saaneet tehtaamme pyörimään ja tuotteita myytyä. Palaute asiakkailta kertoo, että kotimaiselle, helppokäyttöiselle kalatuotteelle on kysyntää.

Minkä ongelman haluat ratkaista?

Kääntää kalan kauppataseen positiiviseksi. Suomessa syödystä kalasta 80 prosenttia on tuontikalaa, vaikka järvemme ja Itämeri ovat täynnä kaloja.

Miksi kiinnostuit tekniikan alasta?

Uusien keinojen ja ratkaisujen löytäminen kiehtoo. Elintarviketeknologiassa yhdistyvät koneet ja biokemia. Tässä työssä ratkaisujen löytäminen on monimutkaista ja konkreettista älypeliä.

Motto?

Ei ole.

Avainsanat: