Olen alkuvaiheen teknologiayrityksen perustaja. En tiedä, onko firmaamme olemassa enää vuoden päästä. Mutta tiedän jo nyt, että joitakin asioita minulla ei ole varaa mokata, jos haluan elää itseni kanssa. En esimerkiksi haluaisi rakentaa rekrytoinnissa käytettävää kasvojentunnistusalgoritmia, joka syrjii naisia, tai luoda sosiaalisen median alustaa, joka sallii disinformaatiovaikuttajien murentaa demokratian perusteita.
Ratkaisumme pyrkii analysoimaan ja muuttamaan ihmisten käytöstä algoritmien avulla. Haluan muuttaa työpaikkojen kulttuuria kestävämmäksi, ja estää suurinta osaa burnouteista tapahtumasta.
Kuinka mahtavaa olisikaan, jos juuri kenenkään ei enää tarvitsisi palaa loppuun surkean työkulttuurin ja johtamisen takia?
Toisaalta tiedän, että riski mennä metsään on suuri. Mitä, jos lopputuloksena ohjaamme ihmisten käytöstä tavalla, joka vähentää henkilökohtaista vapautta valita ja antaa yrityksille yhä paremmat työkalut kontrolloida ihmisiä?
Kasvuyrittäjä aloittaa kirkasotsaisesti rakentamaan parempaa maailmaa, ja keskittyy näkemään sen, mikä on positiivista ja mahdollista. Tässä ei ole mitään vikaa, mutta samalla saattaa sulkea silmänsä niiltä vaikutuksilta, jotka ovat epämukavia, kun yritys kasvaa.
Puhuin tästä ystävälleni, ja hän vinkkasi minulle käsitteen ”culture of responsibility”, vastuunottamisen kulttuuri. Jos luot teknologiaa, huolehdit, että sitä käytetään eettisesti, kestävästi ja turvallisesti. Algoritmien luonteeseen kuuluu, että ne vaikuttavat suurten ihmismassojen käytökseen. Tällaista valtaa ei ole ollut edes menneiden aikojen kuninkailla, mutta moderneilla teknologiajäteillä sitä on.
”Suuri valta tuo mukanaan suuren vastuun,” kuten kaikki Hämähäkkimiehensä nähneet tietävät. Niinpä päätös rakentaa teknologiayritys on myös päätös ottaa vastuu siitä tulevaisuudesta, jota on rakentamassa.
Startup-maailman säännöt sanelee raha, ja rahaa on niillä, joiden algoritmit pyörittävät elämäämme tällä hetkellä. Kasvuyritys taas tarvitsee rahaa kasvaakseen riittävän nopeasti ja peitotakseen kilpailijansa.
Tiedän jo nyt, että kun valinta on tuottavan liiketoimintamallin ja yksilön datan eettisen kohtelun välillä, raha voittaa lähes aina. Kun tämä valinta tulee omalle kohdalleni, voin ehkä palata tähän kolumniin ja vaatia itseltäni vastuullista valintaa. Olenhan paasannut siitä nyt kaikille teille.
Kirjoittaja on DI Aalto-yliopistosta ja kasvuyrittäjä, joka suhtautuu intohimoisesti teknologian mahdollisuuksiin rakentaa kestävämpää yhteiskuntaa.
- Haluatko lukea muita näkemyksiä? Lisää TEK-lehden kolumneja löydät täältä.