Atte Lamminsalo katsoo kameraan.

Kolumni: Tasa-arvotyö kuuluu myös miehille

|
Blogimerkintä

Miehenä minun olisi helppo sanoa, että sukupuolten välillä ei nykypäivänä ole epätasa-arvoa. Onko kuitenkaan näin?

 

Olen onnekseni päässyt työni puolesta pohtimaan ratkaisua kysymykseen, miten saada ei-vähemmistöön kuuluvat ihmisryhmät heräämään vähemmistöjen haasteisiin, jotta jokainen yksilö kokisi itsensä tervetulleeksi työympäristössä.

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa tekniikan alalta viime vuosina valmistuneista diplomi-insinööreistä 20–30 prosenttia on naisia. Olen toistanut mantran lailla lausetta, että 20 prosentin ei kuulu tehdä sataa prosenttia tasa-arvotyöstä sen jälkeen kun kuulin sen töissä vuosia sitten. Prosenttiluku muuttuu puhuttavan asian mukaan, mutta  viestistä välittyvä asenne on kaiken A ja O.

Kun jokainen tiedostaa omat piilevät ennakkoasenteet, se antaa työkalut ongelmien työstämiseen sisältä päin.

Oma kokemukseni on, että jos yritykset tekevät tasa-arvotyötä, fokus on usein rekrytoinnissa. Koen kuitenkin, että yritysten kuuluu panostaa henkilöstön kouluttamiseen tasa-arvokysymyksissä. Olen itse järjestänyt työpajoja, joissa opetetaan intersektionaaliseen feminismiin liittyviä termejä ja käydään keskusteluja ennakkoluuloista, joita ihmiset ovat kohdanneet. Työpajojen tärkein anti on, että kun jokainen tiedostaa omat piilevät ennakkoasenteet, se antaa työkalut ongelmien työstämiseen sisältä päin.

Koen tarvetta kantaa korteni kekoon tasa-arvon nimissä myös kotona jakamalla puolisoni kanssa kotona olemisen puoliksi. Sijoitus, minkä laitat ajassa lapsesi kanssa olemiseen, on rahassa mittaamatonta ja mahdollistaa vanhempien tasavertaisen urakehityksen. Yllätyimme positiivisesti, kuinka vähän suurempituloisen kotiin jääminen hoitovapaalle vaikutti talouden tuloihin. Tehkää siis laskelmat omalla kohdallanne!

Haluan haastaa jokaista lukijaa tasa-arvotyön nimissä avaamaan silmät ympärillä olevalle maailmalle ja epätasa-arvolle, jota ette ole mahdollisesti vielä tiedostaneet. Huomaatko ihmisiä kohdeltavan eri lailla heidän sukupuolensa takia? Mieti etukäteen, miten haluat toimia tällaisissa tilanteissa, koska se helpottaa ongelmaan puuttumiseen itse tilanteessa tai sen jälkeen.

Harvemmin ihmiset pahuuttaan käyttäytyvät epätasa-arvoisesti, mutta tämä ei poista faktaa, etteikö käytös voisi olla syrjivää. Usein on avartavaa keskustella aiheesta ja antaa ihmisille mahdollisuus koittaa ymmärtää asia itse. Joskus riittää, että ymmärtää sen, että kaikkea ei voi ymmärtää eikä kaikkeen pysty samaistumaan. Silloin on luotettava muiden näkemykseen.

Kirjoittaja on DI, feministi, ylpeä vanhempi ja IT-konsultti.

  • Haluatko lukea muita näkemyksiä? Lisää TEK-lehden kolumneja löydät täältä.
Avainsanat: