Luonto koukuttaa Coloradoon

|
Uutinen
Kuuntele

Ulkomaille töiden perässä muuttaminen onnistuu myös perheelliseltä. Tommi Kääriäinen yhdistää Coloradossa tutkimustyön ja oman yrityksen pyörittämisen. Osavaltion parasta antia ovat kuitenkin monipuoliset harrastusmahdollisuudet.

Jos Coloradossa aikoo lähteä viikon-lopuksi vuoristoon, ei työpaikalla katsota pahasti, jos töistä lähee perjantaina ajoissa ja palaa takaisin maanantaina vasta puolen päivän jälkeen.

Monipuoliset harrastusmahdollisuudet ovat koukuttaneet tekniikan tohtori Tommi Kääriäisenkin, 42, Coloradon maisemiin.

– Luonnosta nautin täällä eniten.

Coloradon osavaltioon muuttaa jatkuvasti 20–35-vuotiaita nuoria koulutettuja. Suurimpina houkuttimina ovat alueen luonto ja hyvät liikuntamahdollisuudet.

Kalliokiipeily, pyöräily, koskimelonta, vaeltaminen ja laskettelu onnistuvat lyhyen ajomatkan päässä. Osavaltion pääkaupungissa Denverissä urheilukaupat ja timmit vartalot ovatkin yleinen näky. Tätä havaintoa tukevat myös tilastot, sillä Coloradon asukkaat ovat keskimääräisesti toiseksi laihimpia koko Yhdysvalloissa.

Yleisen urheiluvillityksen myötä moni innostuu uusista lajeista. Myös Kääriäinen on alueen innoittamana löytänyt uuden harrastuksen.

– Täällä asuu paljon ammattipyöräilijöitä. Sitä kautta minäkin aloitin maantiepyöräilyn.

 

Tutkija ja yrittäjä

Kääriäinen on tutkijana Boulderin yliopistossa, puolen tunnin ajomatkan päässä Denveristä. Hän työskentelee tutkijaryhmässä, joka tutkii erilaisten esineiden nanopinnoittamista.

Kääriäinen halusi tulla Boulderiin, koska yliopiston tutkimus on tällä alalla maailman huippua.

– Tutkimusryhmää vetää Steven George, joka on pieni julkkis meidän alalla.

Alun perin Kääriäisen sopimus oli yksivuotinen, mutta sitä jatkettiin kolmella vuodella.

Kääriäinen perusti maaliskuussa yhdessä vaimonsa Marja-Leena Kääriäisen ja kahden Suomessa asuvan suomalaisen kanssa nanopinnoitusyrityksen. Tutkijat siirsivät immateriaaliset oikeudet yrityksen nimiin ja pyrkivät kaupallistamaan tutkimuksen tuloksia.

– Se oli kallista, mutta se antaa vapautta kehittää teknologiaa ja antaa uskottavuutta neuvotteluihin.

Yritys on keskittynyt keksintöön, joka mahdollistaa pulverimaisen aineen nanopäällystämisen. Kääriäinen kertoo, että tällaisen nanopäällysteen avulla voidaan säädellä esimerkiksi lääkkeiden säilyvyyttä tai lääkkeen liukenemista eli käytännössä sitä, kuinka nopeasti tai missä osassa kehoa lääke vaikuttaa.

Seuraavaksi yritys pyrkii pääsemään yhteistyöhön jonkin lääkeyhtiön kanssa.

Kääriäinen myöntää olevansa onnellisessa asemassa, koska hän pääsee tutkimaan samaa alaa kuin jolla heidän yrityksensä toimii.

 

Asuinalue valittava huolella

Kääriäiset ovat vuokranneet omakotitalon Denverin lähiöstä. Sitä asuttavat Tommin ja Marja-Leenan lisäksi 9-, 12- ja 13-vuotiaat lapset.

Tommi Kääriäinen kertoo, että lasten takia heitä ei koskaan jännittänyt muuttaminen Yhdysvaltoihin. Kääriäinen arvioi, että lapset ovat sopeutuneet oikein hyvin Coloradoon.

– Nuorin lapsi oli 7-vuotias, kun me tulimme tänne. Hän ei osannut yhtään englantia, kun me laitoimme hänet tavalliseen kouluun. Nyt hän on perheen sujuvin amerikanenglannin puhuja.

Kääriäinen kehuu Coloradon kouluja ja muistuttaa, että Yhdysvalloissa koulut ovat avoimia ja sopeutuvaisia maahanmuuttajia kohtaan.

Koulupiireissä on tietysti eroja, minkä takia lasten kanssa muuttavien kannattaa ottaa asioista etukäteen selvää.

Asuinalueen valintaan pitää perheellisen kiinnittää erityistä huomiota. Kääriäisiä auttoi tuttavaperhe, ja nyt he asuvatkin tämän tuttavaperheen kanssa samassa lapsiperheelle hyväksi koetussa lähiössä.

– Lapset pääsevät kulkemaan itse koulusta kotiin.

Coloradon osavaltiosta löytyy monenlaisia nähtävyyksiä ja luonnonpuistoja. Reilun tunnin ajomatkan päässä Denveristä etelään sijaitseva Garden of Gods eli Jumalten Puutarha on yksi Kääriäisen lempipaikoista.

 

Kilpailun kulttuuri

Vaikka Coloradon työkulttuuri on leppoisampi kuin monessa muussa paikassa Yhdysvalloissa, pitää Kääriäinen työelämää kiireisempänä kuin Suomessa.

Paljolti tämä johtuu kilpailusta. Yliopistot kilpailevat toistensa kanssa tutkimuksen ja opetuksen laadussa sekä rahoituksen saamisessa.

Tämän lisäksi opiskelijat ja tutkijat kilpailevat keskenään.

– Tutkimusryhmissä opiskelijoita haastetaan aggressiivisesti tieteelliseen ajatteluun.

Kääriäisen mielestä Boulderin yliopistossa tutkimuksen teko eroaa Suomesta siinä, että perustutkimus pitää olla tutkijoilla hallussa ennen kuin soveltavaa tutkimusta pääsee tekemään.

Kääriäinen kertoo, että Suomessa jotain olemassa olevia teknologioita voi soveltaa tieteellistä tutkimusta tehdessä kevyellä tutustumisella. Boulderissa hänen on pitänyt opetella yksityiskohtaisesti, miten tietyt kemialliset ja fysikaaliset menetelmät toimivat.

– Siinä joutuvat kädet enemmän rasvaan, mutta se on ehdottomasti positiivinen asia, koska sitä kautta oppii uutta.

Muuten Kääriäinen pitää eroja Suomeen varsin pieninä. Suomessakin tutkimusryhmät ovat jo hyvin kansainvälisiä.

 

Hyviä haasteita

Kääriäinen ei ole katunut päivääkään Coloradoon lähtemistä. Etukäteismielikuva yliopiston korkeasta tasosta on pitänyt.

– Täällä saa haastaa itseään joka päivä, mikä on ehdottoman hyvä asia, koska sitä tänne pitäisikin tulla etsimään.

Kääriäinen haluaa jäädä perheineen Coloradoon. Tavoitteena on rakentaa menestyvä yritys, jonka turvin hän voi jatkaa mielenkiintoisen aihealueen parissa työskentelyä.

Kääriäisen kanssa voi jutustella pitkään töistä ja tutkimuksesta, mutta kun häneltä kysyy mikä on Coloradossa asumisessa parasta, vaihtuu aihe nopeasti.

– Kyllähän se on nuo Eldoran ja Vailin -laskettelukeskukset. 

Avainsanat: