Pizzahifistelijöiden suosima ohutpohjainen napolilaispizza valmistuu 450-asteisessa uunissa reilussa minuutissa. Kotiliesi ei mokomiin lämpötiloihin kykene, ja puolen tonnin painoiset napolilaiset pizzauunit ovat olleet alaan erikoistuneiden pizzerioiden etuoikeus.
Kristian Tapaninahon sinnikkäiden kokeilujen jälkeen syntyi maailman ensimmäinen liikuteltava pelleteillä toimiva vain 10 kilon painoinen pizzauuni. Uuni-nimellä vuonna 2012 lanseerattu joukkorahoituskampanja poiki tilauksia. Pian tuotemerkki kansainvälistettiin Ooniksi.
Viimeistään koronapandemian kotikokkausbuumi sysäsi Tapaninahon yhdessä vaimonsa Darina Garlandin kanssa pyörittämän perheyrityksen huimaan kasvuun. Skotlannissa pääkonttoriaan pitävä yritys työllistää jo 250 henkeä, ja sen ylistettyjä pizzauuneja myydään ympäri maailmaa. Pelleteillä, hiilellä, puulla tai kaasulla toimivat Oonit ovat saaneet myös lukuisia jäljittelijöitä.
Alkuperäinen pitää kuitenkin pintansa, vaikka kilpailu kovenee. Esimerkiksi Wired ja The New York Times ovat arvioineet Oonin testeissään parhaaksi valinnaksi.
Kuvassa pikaista pihapizzaa. Ooni paistaa ohutpohjaisen pizzan kypsäksi reilusti alle kahdessa minuutissa.