– Teen Funidatalla koodaushommia, mutta olen lähtökohdiltani suunnittelija. Minulla on erilaisia vahvuuksia kuin monilla muilla devaajilla, Marjut Kinnari sanoo.
Juuri vahvuuksiaan Kinnari halusi punnita, siksi hän lähti mukaan TEKin mentorointiohjelmaan. Kinnari halusi pohtia, mihin hän voisi erikoistua. Ohjelman alettua hän alkoi myös kaivata pallottelukaveria siihen, voisiko hänestä olla yrittäjäksi.
– Olen koodarina suht juniori. Halusin hahmotella, miten voisin kehittyä.
TEKin mentorointiohjelmassa Kinnari sai mentorikseen Anne Soikkelin. Soikkeli on töissä OP Ryhmässä ja vastaa Pohjola Vakuutuksessa Contact Center -palvelujen liiketoiminnallisesta kehittämisestä.
– Olen aina ollut kiinnostunut tekniikan lisäksi palvelusuunnittelusta ja liiketoiminnasta, mutta yrittäjyys oli minulle ihan uutta, Soikkeli kertoo.
Hän ei kuitenkaan jäänyt neuvottomaksi, vaan otti verkostonsa hyötykäyttöön. Hän löysi ystävistään ja yhteistyökumppaneistaan yrittäjiä, jotka pystyivät sparraamaan Kinnarin kanssa yrittäjyydestä.
– Opin itsekin uutta yrittäjyydestä ja myös omasta työstäni. Samalla sain osoitettua Marjutille verkoston voiman, Soikkeli sanoo.
Kinnari myöntää, että Soikkelin järjestämät yrittäjätapaamiset epäilyttivät häntä aluksi. Kinnari tapasi esimerkiksi jo eläköityneen yrittäjän sekä kuntoilualan yrittäjän, eli ihmisiä täysin eri uravaiheesta ja alalta.
– Heiltä tulikin tosi hyviä kysymyksiä ja heidän innostuksensa tarttui. Sain tapaamisista paljon irti!
Soikkeli myös bongasi TEKin tapahtumatarjonnasta Kinnarille yrittäjävalmennuksen.
– Hyvin otit koppia toiveestani, Anne! Mietit mikä palvelisi tavoitteitani, Kinnari kiittelee.
Marjut Kinnarista ei kuitenkaan tullut yrittäjää mentorointiohjelman aikana. Hän oppi, että hänen tämänhetkisessä työssään on paljon hyvää ja mahdollisuuksia kehittyä. Ehkä joskus hän perustaa sivubisneksen, koska nyt hän ainakin tietää, mitkä ovat askelmerkit itsensä työllistäjäksi.
Mentorointi vaatii aikaa
Anne Soikkeli osallistui TEKin mentorointiohjelmaan jo toistamiseen. Edellisen ohjelman kokemuksista voit lukea TEK-lehden jutusta heinäkuulta 2021.
Samalla kun Soikkeli mentoroi Marjut Kinnaria, hänellä oli aktori myös toisesta mentorointiohjelmasta. Soikkeli suunnittelee vievänsä mentorointityyppistä toimintaa työpaikalleen.
– Innostuin mentorointiohjelman seurauksena opiskelemaan design-ajattelua osana tuote- ja palvelusuunnittelua. Näiden jälkeen kehitän itseäni myös coachin avulla. Ensi vuonna toivoisin voivani myös toimia mentorina nuoremmalle kollegalleni, Soikkeli kertoo.
Soikkeli näkee, että hänen pitkä työhistoriansa voi auttaa nuorempia.
– Työ ei ole aina unelmaa, mutta jos joka päivä töissä ketuttaa, tuleen ei saa jäädä makaamaan, vaan pitää miettiä muita vaihtoehtoja, hän sanoo.
Soikkelin tyyli mentoroida on ketterä, se juontuu hänen töistään. OP Ryhmässä työt suunnitellaan kahdeksi viikoksi kerrallaan, ja Soikkeli ei myöskään halunnut lyödä Kinnarin kanssa asioita lukkoon liian pitkälle ajalle.
Kinnarille tyyli sopi. Hän koki joustovaran hyödyllisenä.
– Minulla oli tunne, että voin laittaa Annelle viestiä mistä vain ja sanoa, jos joku asia meidän yhteydenpidossamme ei toimi.
Soikkeli ja Kinnari pitivät yhteyttä pitkälti sähköpostilla ja Teams-sovelluksella. Haaste oli löytää yhteistä aikaa, koska molemmat olivat päivät töissä ja lisäksi heillä oli koulutuksia ja harrastuksia.
– En halunnut, että Marjut joutuu päivän päätteeksi vielä kuuntelemaan mentorin löpinöitä. Hyvin me tämä kuitenkin handlattiin, Soikkeli arvioi.
Jälkikäteen ajateltuna se, mitä Kinnari tekisi toisin, olisi varata mentoroinnille enemmän aikaa. Varsinkin viime syksynä hänellä oli monta rautaa tulessa.
– Tälle prosessille pitää varata aikaa. Olisin halunnut ehtiä jutella muiden aktoreiden kanssa, Kinnari sanoo.
Sekä Kinnari että Soikkeli olisivat kaivanneet mentorointiohjelmaan enemmän kasvokkaista liveohjelmaa. Kokonaisuuteen he ovat kuitenkin tyytyväisiä.
– Oli hyödyllistä arvioida omaa työtä ulkopuolisen kanssa, Kinnari tiivistää.
Marjut Kinnari oli kalliokiipeilemässä Lofooteilla kesällä 2022. Kuvassa laji on tarkemmin sanottuna multi-pitch trädikiipeily, jossa kiipeilijä etenee useamman köydenpituuden mittaisen reitin ylös kallioseinää ja luottaa itse pystyttämiinsä varmistuksiin.
TEKin mentorointiohjelma 2022–23
- TEKin mentorointiohjelma alkoi lokakuussa 2022 ja päättyi huhtikuussa 2023. Ohjelma oli järjestyksessään kolmas TEKin järjestämä mentorointiohjelma. TEK alkoi toteuttaa mentorointia vastauksena jäsentensä toiveisiin.
- Ohjelmassa oli mukana 53 mentori-aktoriparia. Aktoreiden valmistumisesta oli 0–10 vuotta. Mentorit olivat työurallaan jo kokeneempia, mutta aiempaa mentorointikokemusta heiltä ei vaadittu.
- Mentorointiohjelmassa on kolme kaikille yhteistä tilaisuutta: aloitus, inspiraatiotilaisuus ja lopetus. Lisäksi mentoreille on sparrailutilaisuus. Yhteisten tapaamisten lisäksi suositus on, että jokainen pari tapaa kerran kuukaudessa. Parit saavat itse päättää tapaamistensa sisällön, ohjelman virtuaalisella alustalla on materiaalia mentoroinnin tueksi.
- Ohjelma on saanut osallistujilta hyvää palautetta sen pituudesta (puoli vuotta) ja tukimateriaalista sekä parituksista eli siitä, että aktori ja mentori ovat olleet hyviä matcheja.
- Osallistujat asettivat itselleen tässä ohjelmassa muun muassa seuraavia tavoitteita:
- Aktorit: ammatillisen identiteetin selkeytyminen, itsetunnon vahvistuminen, tulevaisuuden suunnitelmien hahmottaminen, esihenkilötyössä ja johtamisessa kehittyminen, uuden työn löytäminen, uuteen toimialaan tutustuminen
- Mentorit: oivalluksia esihenkilötyöhön ja johtamiseen, aktorin näkökulmista ja kokemuksista oppiminen sekä näiden ajatusten hyödyntäminen työelämässä, aktorin tukeminen erilaisissa uratilanteissa, aktorin luottamuksen ja innostuneisuuden vahvistaminen suhteessa työelämään
Uusi ohjelma käynnistyy lokakuussa 2023
- Seuraava TEKin mentorointiohjelma alkaa lokakuussa 2023. Haku ohjelmaan alkaa kesällä. Seuraa TEKin viestintää: jäsenkirjeet, sosiaalinen media, verkkosivut.
- Puolen vuoden ohjelma toteutetaan virtuaalisesti, eli osallistua voi mistä päin Suomea tai maailmaa tahansa.
- Voit hakea aktoriksi, jos valmistumisestasi on 0–10 vuotta.
- Tämä ohjelma on ensimmäinen, johon voi hakea myös englanninkieliset aktorit.
Tiedot antoi TEKin uravalmentaja Maisa Holm.