Mielekäs työura ei ole perheeltä pois
Mothers in Business -verkosto auttaa löytämään parhaan tavan uran ja perheen yhteensovittamiseen.
Tarhaan juostessa moni pikkulapsen äiti yrittää ratkoa varsin kinkkistä yhtälöä: Miten yhdistää ura ja perhe?
Reilu vuosi sitten diplomi-insinööri Emma Tullilla mietti samaa kysymystä äitiyslomallaan. Puolivuotiaan lapsen kanssa vauva-arki sujui jo jouhevasti, mutta jotakin uupui.
– Kävimme vauvatanssissa ja muskarissa. Vaikka viihdyinkin kotona, halusin kehittää itseäni ammatillisesti. Aloin miettiä, kaipaavatko muutkin äidit tilaisuuksia, joihin voisi ottaa vauvan mukaan.
Tullila kysyi asiaa TEKin tekniikan alan naisten verkosto Napolin jäseniltä. Jo samana päivänä hän sai useita innostuneita vastauksia. Naiset tapasivat kesällä 2014 ja tapaamisessa syntyi idea Mothers in Business -verkoston (MiB) perustamisesta. Ensimmäiset tapahtumat järjestettiin jo elokuussa 2014. Apua he saivat Aalto Women in Business -alumniyhteisöltä.
– Tämä on hieno esimerkki jakamisen voimasta. Kun hyvät käytännöt jaetaan toisten kanssa, voi syntyä isoja juttuja.
Reilu vuosi myöhemmin MiB-verkostosta on kasvanut jo 800 äidin verkosto ja itsenäinen yhdistys. Pääkaupunkiseudun lisäksi tapahtumia järjestetään Tampereella, ja toiminta on käynnistymässä myös Turussa.
Vertaistukea ja verkostoja
MiB-verkosto on avoin kaikille urahenkisille äideille. Mukana on muun muassa diplomi-insinöörejä, kauppatieteilijöitä, lakimiehiä, hammaslääkäreitä ja teologeja.
– Verkosto kerää yhteen samanhenkisiä äitejä, jotka eivät halua unohtaa ammatti-identiteettiä äitiyslomalla. Meitä kaikkia yhdistää into ja halu vaikuttaa asioihin. Odotan kovasti, mitä tästä kehittyy. Paljon puhutaan tulevaisuuden työelämästä ja verkostoista. Tässä on yksi sellainen.
– Jos halutaan esimerkiksi viedä perheystävällisiä käytäntöjä työpaikoille, verkostossa on työntekijöitä sadoista yrityksistä, jotka voivat viedä sanomaa käytännön tasolle.
Keskeinen osa toimintaa ovat erilaiset tapahtumat, joita järjestetään sekä päivisin että iltaisin.
Tullilan mukaan menestyneiden naisten omakohtaiset kokemukset uran ja perheen yhteensovittamisesta, koulutustilaisuudet ja yritysvierailut ovat olleet erityisen pidettyjä. Keskustelua käydään myös Facebookin MiB-ryhmissä.
– On rohkaisevaa nähdä, miten monet naiset ovat onnistuneet uran ja perheen yhteensovittamisessa. Silloin on helpompi ymmärtää, että se on järjestelykysymys. Tapaamisissa saa työkaluja, joista jokainen perhe voi löytää itselleen parhaat vaihtoehdot.
Tullila huomauttaa, että kaiken toiminnan lomassa jäsenten verkostot karttuvat vaivihkaa.
– Eräs yrityskonsulttina työskentelevä nainen esitteli eilen itsensä ryhmässä. Nyt olen menossa hänen kanssaan kahville ja katsomme, minkälaista liiketoimintaa olemme tehneet, japanilaisia teknologiayrityksiä auttavaa Hajime Solutions -yritystä pyörittävä Tullila havainnollistaa.
Löydä oma tapasi tehdä uraa
Tullilan mielestä tulevaisuuden työelämältä kaivataan enemmän joustoja.
– Äitien tarpeet ovat erilaisia. Moni haluaa pysyä työelämässä mukana vanhempainvapaillakin. On kaikkien etu, että osaaminen ei katoa työpaikoilta.
– On hyviä esimerkkejä siitä, miten jäsenet ovat voineet tehdä projekteja tai käydä yrityksen koulutuksissa äitiysloman aikana. Jotkut ovat palanneet työelämään tehden aluksi lyhyempää työaikaa, toiset taas haluavat tehdä töihin paluun täysillä ja ottaa uusiakin haasteita vastaan. On myös hyvä huomata, että äiditkin ovat valmiita joustamaan.
Tullila korostaa, että äidin mahdollisuus nauttia omasta työstään on tärkeää koko perheen hyvinvoinnille.
– Äidit palaavat töihin innolla ja motivoituneina. On kuitenkin isoja valintoja, milloin laittaa lapsi hoitoon, voiko tavoitella mielekästä uraa lasten ollessa pieniä vai odottaako ruuhkavuosien yli työssä, joka ei hirveästi innosta.
– Rohkaisemme tekemään sellaisia valintoja, että lasta tarhasta hakiessa kokee tehneensä hyvän päivän sellaisessa työssä, mistä nauttii. Siitä saa hirveästi energiaa myös kotiinkin.
– Naisilla on paljon annettavaa teknisille aloille. Monissa tilanteissa olen pystynyt tuomaan toisenlaista näkökulmaa. Naiset toimivat usein myös työyhteisön sosiaalisena liimana, Emma Tullila sanoo.
Tutustu myös muihin tasa-arvoa käsitteleviin artikkeleihin: