Näistä syistä vaihdat seuraavaksi työpaikkaa

|
Blogimerkintä

Työsi on ehkä alkanut tuntua tympeältä. Tuntuu, ettet saa tehdä sitä, missä olet parhaimmillasi tai et ole oppinut mitään uutta. Palkassakaan ei ole hurraamista. Organisaatiosi johto vaikuttaa elävän menneisyydessä tai ainakin omassa kuplassaan.

Tuttuja ajatuksia?

Todennäköisesti et kerro näistä pomollesi. Äänestät vain jaloillasi ja yhtenä päivänä olet poissa. Työnantajallesi menetys voi olla isompi kuin uskotkaan. Jos esimiehesi olisi tiennyt suunnitelmistasi, niin hän olisi ehkä tehnyt jotain muuttaakseen mielesi. Korkeastikoulutetun osaajan etsiminen ja istuttaminen osaksi työyhteisöä on kallista ja vie aikaa. Työpaikan vaihto ei aina ole ratkaisu työntekijän omaankaan ongelmaan.

Esimiesten ei onneksi tarvitse olla täysiä ajatustenlukijoita. Työntekijöiden sitoutuneisuutta mittaavan Peakonin perustajan Phillip Chambersin mukaan motivaation laskun takana on useita selkeitä syitä:

TYÖNTEKIJÄT EIVÄT LÄHDE LIIALLISEN TYÖMÄÄRÄN TAKIA VAAN SIKSI, ETTÄ TYÖSSÄ EI OLE HAASTEITA

Slushissa pitämässään Why do we quit our jobs -esityksessään Chambers muistutti, että ihmiset eivät yleensä lopeta työssään siksi, että töitä on liikaa tai ne ovat liian vaikeita vaan siksi, että töitä on liian vähän tai ne ovat liian helppoja. Meidän pitäisi saada tehdä töitä omalla huippuosaamisen alueellamme. Vähintään yhtä tärkeää on se, että löydämme uusia osaamisalueita. Ei kuulosta ylivoimaiselta, mutta edellyttää usein viitseliäisyyttä ja epämukavuusalueelle menoa sekä työntekijältä että esimieheltä.

LÄPINÄKYVÄ PALKKAMALLI TUO TAVOITTEET NÄKYVIKSI

Suomessa palkoista puhutaan usein kainostellen. Monella työpaikalla palkat ja niiden määräytymisperusteet ovat hämärän peitossa. Kollegoiden palkoista juorutaan. Pomojen palkkoja pidetään liian korkeina. Tarkkaa faktaa ei ole. Chambersin mielestä läpinäkyvä palkkamalli ja mahdollisuus puhua avoimesti palkoista edistävät työmotivaatiota ja työntekijän sitoutuneisuutta. Selkeät tavoitteet ja palkkojen loogiset perusteet tuovat tunteen reiluudesta.

TYÖPAIKKASHOPPAILIJA SHOPPAILEE JATKOSSAKIN

Chambersin mukaan alle kaksi vuotta työpaikassa olleen todennäköisyys vaihtaa työpaikkaa on 44 prosenttia korkeampi kuin sitä pidempään talossa olleen. Olemme erilaisia. Yksi tykkää vaihtelusta, toinen pysyvyydestä. Kukasta kukkaan lentelijä lentää todennäköisesti pian uudestaan. 

IHMISET LÄHTEVÄT HUONOJEN POMOJEN VUOKSI

Slushissa puhuttiin tänä vuonna paljon hyvästä työelämästä. Myös Phillip Chambers totesi, että hyvien pomojen takia jäädään, huonojen takia lähdetään. Niin yksinkertaista se on. Esimies ei voi jäädä lepäämään laakereilleen. Omien tiimiläisten motivaatio on jokapäiväinen mittari oman esimiestyön onnistumisesta.

Avainsanat: