Nuori lupaus lähti yrittäjäksi 20 vuoden jälkeen

|
Uutinen
Kuuntele

Pasi Saarinen, 47, haki 2014 lopulla Abloy Oy:n toimitusjohtajaksi. Kun paikka ei auennut, hän päätti ryhtyä yrittäjäksi.

Huhtikuun alussa Pasi Saarinen aloitti ostamansa Ovesta Oy:n toimitusjohtajana.

Diplomityön teosta 1994 alkanut yli 20 vuoden Abloy-ura on takana, viimeksi noin 240 työntekijän lukot-toiminnon johtajana.  Mistä moinen hyppäys 12 hengen pienyritykseen?

– Kun minua ei valittu toimitusjohtajaksi, olin aluksi pettynyt. Sitten mietin, että ehkä tämä olikin hyvä. Parin kuukauden aikana päätös kypsyi ja aloin etsiä Joensuun seudulta hyväkuntoista yritystä, joka valmistaa jotain selkeää tuotetta, Saarinen kertoo.

Monipuolisesti 11 eri tehtävässä

Saarinen ei pidä siirtymistään yrittäjäksi erityisen isona loikkana, koska työt Abloyssa olivat monipuoliset, ja hän oli joutunut aloittamaan monta kertaa uudessa paikassa niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

– Silloinen toimitusjohtaja Matti Virtaala halusi kouluttaa meitä nuoria kykyjä. Laskujeni mukaan ehdin olla 11 eri tehtävässä niin tuotannossa kuin myynnissä ja komennuksella kahdessa eri maassa. Opin näkemään firmaa monelta puolelta, Saarinen toteaa.

Saarisen mielestä haastavammat tehtävät ja niiden ongelmien ratkaiseminen oli kova ja välttämätön oppi. Kun selvisi mahdottomista aikatauluista ja talon kokoisista ongelmista, pääsi eteenpäin.

– Toimitusjohtaja totesi, että "se oli sitä sinun paskansyöntivaihetta", kun muistelimme alku-uraani. Kun sai hankkeet onnistumaan, oppi suhteuttamaan ongelmat. Isojenkin vaikeuksien mittasuhteet kutistuivat ja ratkaisu alkoi häämöttää,  Saarinen toteaa.

Suurimpana erona entisen ja nykytyön välillä hän pitää ikävän kuukautisen, viikoittaisen ja jopa päivittäisen raportoinnin poisjäämistä.

– Ero on yllättävän pieni entiseen, ehkä siksi että Abloyllakin pyrin tekemään päätökset periaatteella ”tehdään niin kuin tekisimme, jos omistaisimme itse firman”.

– Enkä muuten ole enää pitänyt pukua, vaan voin hakea kotimatkalla vaikka lasia pakettiautolla ja viedä sen seuraavana päivänä mennessäni töihin. Kun voi jättää ikäviä asioita pois, oma olo on parempi, Saarinen kuvailee.

Ankkuri alas Joensuussa

Joensuussa pääpaikkaansa pitävän Abloy Oy:n johtajan siirtyminen paikallisen yrityksen omistajaksi antaa olettaa, että Saarinen osti tutun firman. Ei, vaikka Ovesta käyttääkin Abloyn lukkoja, pienyritys ei ollut hänelle tuttu työn kautta.

– Itse asiassa, kun rakennutin omakotitaloa 2006, kysyin meidän myyntipäälliköltä, missä saisin teetettyä parioven kuudella vaakalasilla. Vastaus oli Ovesta. Löysin vielä vanhan kuitinkin ovikaupasta, Saarinen toteaa.

Joensuun seutu valikoitui yrityksen hakupaikaksi luonnollisesti. Kotiseudulle ankkuroi perhe - vaimo ja 4- ja 9-vuotiaat pojat - sekä omakotitalo. Mahdollisia ostokohteita, hyväkuntoinen yritys selvällä liikeidealla, ei löytynyt montaa Pohjois-Karjalasta.

Vuonna 1976 Ovestassa työskennellyt ja pääomistajaksi 2002 siirtynyt  Auvo Ahlholm halusi eläkkeelle 2014. Yritys oli ollut myynnissä lähes vuoden verran, joten hintapyyntö oli maltillistunut.

– Pankit ovat nyt kovin kitsaita.  Omaa pääomaa tarvitaan entistä enemmän, jotta laina irtoaisi. Toki tarvitsin lainarahaa, mutta täytyy nöyrästi kiittää Abloyn kilpailukykyistä palkkaa, bonuksia ja optio-ohjelmia, että pystyin ostamaan Ovesta Oy:n.

– Ihan tavallisilla palkkatuloilla se ei olisi ollut mahdollista, Saarinen sanoo.

Hän omistaa kokonaan 1,3 miljoonan euron liikevaihtoa vuodessa tekevän yrityksen. Työntekijöitä on yhdeksän, toimihenkilöitä kolme. Saarinen kuvailee yrityksensä toimintaa "teolliseksi toiminnaksi ilman tuotantolinjoja".

Sisälaakaovia tehdään ihmisten ja yritysten tarpeiden ja erityistoiveiden mukaan mittatilaustyönä. Joensuun keskustasta tehtaalle on matkaa 23 kilometriä.

Ison renki hienompaa kuin oma pieni

Jos hyppäys ison yrityksen rengistä pienen firman isännäksi ei tunnu suurelta, mikä on ollut näkyvin muutos?

– Ehkä se on asema muiden silmissä. Ison kansainvälisen yrityksen paikallisjohtaja on melkein jumalasta seuraava pikkukaupungissa. Pienyrittäjän status on jotain paljon vähemmän, Saarinen pohtii.

Statuksen näennäisestä laskusta huolimatta hän kehottaa kaikkia niitä kokeneita palkkajohtajia pohtimaan yrittämisen mahdollisuutta, joilla on kertynyt varallisuutta ja osaamista ja jotka aikovat tehdä "vielä jotain muuta".

– Myynnissä on hyviä yrityksiä järkevään hintaan. Myyjien unelmat kultakaivoksesta tai oman alansa timantista ovat muuttuneet realistisemmiksi. Nyt on oston paikka, Saarinen kehottaa.

Avainsanat:
ura