EUCYS-kilpailun avajaiset, Suomen lippua kantaa toinen Suomen edustajista, Miro Keimiöniemi.

Parasta olivat ihmiset

|
Uutinen

EU:n nuorten tiedekilpailun parasta antia olivat kanssakilpailijat sekä asiantuntevat tuomarit, kertovat Suomen edustajat Miro Keimiöniemi ja Adam Yousfi.

Kuva: EUCYS-kilpailu järjestettiin tänä vuonna Leidenissä. Kuva kilpailun avajaisista Hooglandse Kerk -tapahtumatilasta, joka oli aiemmin kirkko. Suomen lippua kantaa toinen Suomen edustajista, Miro Keimiöniemi.

EU:n tiedekilpailu toi yhteen 132 nuorta kuudeksi päiväksi. Nuoret olivat kotoisin 33 eri maasta ja kukin edusti kotimaansa nuorta tiedekärkeä.

Suomesta mukana olivat Miro Keimiöniemi ja Adam Yousfi. Keimiöniemen mukaan tapahtuman paras anti oli ehdottomasti juuri kanssakilpailijoihin tutustuminen.

– Parasta olivat ne kaikki mielenkiintoiset keskustelut ja niistä saadut suhteet niin kilpailijoiden, tuomareiden ja muiden asiantuntijoiden tai -tuntemattomien kanssa, hän sanoo.

Yousfi koki antoisana oman projektinsa esittelyn osaavalle tuomaristolle. Tuomareina toimi 22 tutkijaa ja insinööriä.

– Pääsin keskustelemaan aidosti aiheesta ja sain ideoita jatkoon, hän kertoo.

Keimiöniemi ja Yousfi voittivat keväällä TEKin ja Opinkirjon järjestämän kotimaisen Tutki-Kokeile-Kehitä-kilpailun. Sen myötä he pääsivät edustamaan Suomea EUCYS-kilpailuun (European Union Contest for Young Scientists).

Keimiöniemi tutki kilpailutyössään musiikintuotanto-ohjelmistojen hinnoitteluun vaikuttavia tekijöitä. Yousfi kehitti työssään uuden teoreettisesti toimivan syöpähoidon.

Tämän vuotinen EUCYS-kilpailu oli järjestyksessään 33. ja se oli Leidenissä, Alankomaissa 13.–18.9.2022. Osallistujat olivat 14–20-vuotiaita.

Sekä Keimiöniemi että Yousfi pitivät kilpailun tasoa kovana.

– Töiden taso oli todella korkea ja kukin osallistuja oli oma unohtumaton persoonallisuutensa, mikä teki niin ständeillä kiertelystä kuin iltaohjelmastakin mielenkiintoista ja hauskaa, Keimiöniemi sanoo.

– EUCYS-työt olivat kaikki kansallista parhaimmistoaan. Töiden laatu oli erinomainen, Yousfi sanoo.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Yhteiskuntaopin lehtori Anni Kinttu, Miro Keimiöniemi ja Adam Yousfi kävelevät sateisessa Leidenissä.
Miro Keimiöniemen (keskellä) ja Adam Yousfin mukana EUCYS-kisamatkalla Leidenissä oli historian ja yhteiskuntaopin lehtori Anni Kinttu Joensuun lyseon lukiosta sekä TEKin nuorisoprojekteista vastaava Tuula Pihlajamaa (joka on ottanut tämän kuvan).

Kilpailun voiton jakoivat Irlannin, Itävallan, Liettuan ja Tanskan edustajat. Irlannin edustajien Aditya Kumar ja Aditya Joshi työ oli nimeltään A New Method of Solving the Bernoulli Quadrisection Problem. Itävallan edustajien Andreas Strommer ja Michael Lukas Strudler projektin nimi oli Vertical Axis Wind Turbine with Integrated Centrifugal Flaps. Liettuan edustajan Meda Surdokaitė työn nimi oli Optimization of the Synthesis of the Fluorescent Dye "Nile Red". Tanskan edustajan Konrad Basse Fisker voittoisa projekti oli nimeltään Integration of Dsup in Nannochloropsis Oceanica.

Keimiöniemi sai erikoispalkintona matkan koodauksen teoriatyöpajaan Bulgariaan.

Keimiöniemi opiskelee tällä hetkellä Aalto-yliopistossa pääaineenaan Data Science. Yousfi opiskelee lääketiedettä Helsingin yliopistossa. Viisipäiväinen kilpailu, iltaohjelma ja palkintojenjakojuhlallisuudet aiheuttivat suomalaiskaksikolle univajetta ja kiireitä opintojensa kanssa, mutta kisamatka oli silti vaivan väärti.

– Tapahtuma lisäsi kunnianhimoani nähdessäni mikä kaikki on mahdollista jo näinkin nuorille niinkin vähillä resursseilla, Keimiöniemi sanoo.

– EUCYS on hieno tapahtuma. TuKoKessa kannattaa tehdä parhaansa, Yousfi kannustaa.

TuKoKen eli Tutki-Kokeile-Kehitä-kilpailun ilmoittautuminen on nyt auki. Tässä vielä vinkki tuleville Suomen edustajille tiedekilpailuun:

– Suurin osa haluaa tutustua uusin ihmisiin. Murra jää mahdollisimman nopeasti, niin saat enemmän aikaa nauttia upeasta seurasta, Keimiöniemi sanoo.

Lue myös:

Voitto irtosi syöpähoidolla ja digihinnoittelun perkaamisella

Tutustu TuKoKe-kilpailuun: www.tukoke.fi